Yli kaksi tuhatta partiolaista kokoontui näyttävään paraatiin – koronan myötä harrastuksen pariin on löytänyt myös aikuisia

Pääkaupunkiseudulla partiota harrastaa yli 12 000 ihmistä. Edelleen suurin osa aloittaa harrastuksen kouluikäisenä sudenpentuna.

Partiolaisia kyltteineen partioparaatissa.
Partioparaatin reitti kulki Helsingin Senaatintorilta Aleksanterinkadun ja Pohjois-Esplanadin kautta takaisin Tuomiokirkon eteen. Pääkaupunkiseudulla partiolaisia on yhteensä yli 12 000 henkeä. Paraati järjestettiin sunnuntai-iltapäivällä 28. huhtikuuta. Kuva: Anna Horppu / Yle
Anna Horppu

Koronan jälkeen partioharrastuksen pariin on löytänyt yhä enemmän uusia aikuisia, sanoo Pääkaupunkiseudun partiolaisten piirihallitukseen kuuluva Maria Kannisto.

Hänen mukaansa monella on taustalla koronan aikana syntynyt halu tehdä jotain merkityksellistä yhteiskunnan eteen.

– Tänäänkin olen keskustellut useamman aikuisen kanssa, jotka pohtivat partioon liittymistä. Korona-aika vaikutti partion vapaaehtoisresursseihin ja lippukuntien on etsittävä uusia aikuisia mukaan, Kannisto kertoo Pääkaupunkiseudun partiolaisten paraatissa, johon kokoontui yli 2 000 partiolaista.

Partion tarkoitus on tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. Siksi aikuisia tarvittaisiin myös lisää.

– Yhteiskunnallinen tilanne näkyy myös partiossa. Lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisten tukea.

Pääkaupunkiseudun partiolaiset koostuu Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa toimivista lippukunnista, joita on yhteensä yli sata.

Kannisto sanoo, että maantieteellisellä sijainnista on omat etunsa yllä mainitun haasteen ratkaisemisessa, kun nuoria aikuisia muuttaa pääkaupunkiseudulle opiskelemaan.

– Lippukunnat toimivat pienellä alueella ja siitä on iso etu. Usein välissä on vain muutama bussipysäkki. Muualla Suomessa lippukuntien välillä voi olla helposti useampi sata kilometriä.

Partiolaisia kyltteineen partioparaatissa.
Partioparaatiin osallistui noin kuusikymmentä lippukuntaa pääkaupunkiseudulta. Etualalla marssivat Espoon, Tapiolan, Tammisalon ja Helsingin metsänkävijät. Kuva: Anna Horppu / Yle

Reetta Mannonen, 30, innostui partiossa luonnosta

Reetta Mannonen, 30, alkoi harrastaa partiota aikuisiällä, kun hän tutustui kesätöissä tapaamansa kaverin kautta töölöläiseen lippukuntaan ollessaan 23-vuotias. Nyt hän työskentelee nuorisoalalla ja vastaa piirihallituksessa muun muassa aikuisten rekrytoinnista.

Mannonen olisi halunnut aloittaa partioharrastuksen jo nuoruudessa, mutta sille ei ollut aikaa jalkapalloharrastuksen takia. Hän toteaa, että suurin osa partiolaisista aloittaa harrastuksen kouluikäisenä sudenpentuna.

– Olen saanut hioa aika paljon retkeilytaitojani. Toisaalta olen ollut valmis myös tukemaan nuorempia, hän pohtii.

Kaksi naista partiopaidoissa.
30-vuotias Reetta Mannonen (vas.) ja Maria Kannisto, 32, harrastavat partiota. Harrastuksen tunnistaa muun muassa partiohuivista, valkoisesta pillinarusta ja erilaisista kunniamerkeistä. Kuva: Anna Horppu / Yle
Kuvassa puiset partioaiheiset korvakorut.
Reetta Mannosen puisessa korvakorussa on pääkaupunkiseudun partiolaisten logo. Partio on syventänyt hänen luontosuhdettaan. – Olen alkanut harrastaa vaeltamista, melomista ja hiihtämistä. Kuva: Anna Horppu / Yle

Hän kertoo kokeneensa jonkin verran ennakkoluuloja harrastusta kohtaan.

– Olen suhtautunut siihen huumorilla. On ihmetelty, miten olen voinut aloittaa vasta aikuisena. Olemme lopulta käyneet teemasta hedelmällisiä keskusteluja.

Kannisto arvelee, että ennakkoluulot johtuvat tietämättömyydestä.

– Ei ole selvää, mitä kaikkea aikuinen voi tehdä partiossa, sillä suurin osa harrastajista on lapsia tai nuoria. Aikuisen tehtävä on tukea nuoria, mutta toki pääsee myös itse oppimaan uusia taitoja.

Partiolaisten kasseja ja rinkkoja Senaatintorilla.
Osa partiolaisista oli saapunut paraatiin suoraan retkeltä. Senaatintorille pystytetyn sinisen teltan ympärillä oli runsaasti reppuja ja rinkkoja. Kuva: Anna Horppu / Yle

Suosittelemme