Lappeenranta yrittää häätää torien röyhkeät linnut siimoilla ja myöhemmin ehkä sähkömagneettisella järjestelmällä

Aluksi siimoitusta kokeillaan satamatorilla. Jos se ei tehoa, harkitaan sähkömagneettista karkotusjärjestelmää.

Sataman Sanni kioskikahvila Lappeenrannan satamatorilla. Kioskin katolla mainostetaan Vetyjä ja Atomeja.
Satamatorin röyhkeät linnut yritetään häätää siimoilla Lappeenrannassa. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Elli Sormunen

Lappeenrannan kaupunki asentaa kesäksi satamatorille siimoja, jotta linnut pysyivät pois ihmisten ruokien kimpusta.

Kaupunginvaltuutettu Jouni Kemppi (kesk.) teki asiasta valtuustoaloitteen viime syksynä. Hänen mukaansa Lappeenrannan kauppa- ja satamatorilla suureksi ongelmaksi ovat muodostuneet lokit ja naakat. Linnut ovat oppineet Kempin mukaan niin röyhkeiksi, että ne riistävät itselleen ruokaa jopa ruokailijoiden käsistä lennosta hyökäten.

Kemppi ehdotti aloitteessaan, että ongelma ratkaistaisiin uudenlaisella sähkömagneettisella linnuntorjuntajärjestelmällä, joka häiritsee lentävien lintujen suunnistusjärjestelmää ja saa ne välttämään suojattua aluetta.

Lokki Helsingin kauppatorilla. 20.4.2021
Sähkömagneettinen järjestelmä ei tehoa maasta käsin ruokien kimppuun käyviin lintuihin. Kuvituskuva Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Sähkömagneettisen järjestelmän hinta 8 000 euroa

Lappeenrannan kaupunki lähti selvittämään asiaa ja päätyi lopulta siihen, että ensivaiheessa kokeillaan siimoja. Jos ne eivät toimi, voidaan seuraavaksi kokeilla sähkömagneettista karkotusjärjestelmää.

Pelkkään siimoitukseen päädyttiin muun muassa sen takia, koska toriyrittäjät pitivät sähkömagneettista järjestelmää liian kalliina sen toimintavarmuuteen nähden.

Sähkömagneettinen järjestelmä maksaisi satamatorille asennettuna 8 000 euroa, ja päälle tulisivat vielä vuotuiset huoltokustannukset. Lisäksi järjestelmä ei ratkaisisi lintuongelmaa kokonaan, sillä se ei tehoa maassa asteleviin tai matalalla lentäviin lintuihin.

Kyseinen järjestelmä on ollut käytössä Yhdysvalloissa ja Kanadassa jo useita vuosia. Suomeen ensimmäiset Flock Off -järjestelmät on asennettu viime vuoden keväällä ja niitä on käytössä jo useissa eri kohteissa.

Siimoitus maksaa 6 500 euroa

Tänä kesänä Lappeenrannan kaupunki asentaa siimat satamatorille. Se maksaa 6 500 euroa.

Jos siimoitus ei tuota tulosta, harkitaan sähkömagneettista karkotusjärjestelmää tai muuta järjestelmää. Jos satamatorilla saadaan toivottuja tuloksia, voidaan karkotustoimia laajentaa myös muille toreille.

Torikävijät voivat myös itse vaikuttaa lintuongelmaan esimerikiksi heittämällä roskat roskiin. Suurimpia houkuttimia linnuille ovat juuri toreilla olevat roskat.

Lappeenrannan kaupunginhallitus käsittelee torien lintuongelmaa kokouksessaaan maanantaina. Asiasta päättää kuitenkin kaupunginvaltuusto myöhemmin.

Suosittelemme