Vappua vietetään selvästi lämpimämmässä säässä kuin on nähty viiteen vuoteen

Itä-Euroopasta tulee korkeapaine Suomen ylle ja tuo lämpimän tuulahduksen koko viikoksi.

Oikeustieteen opiskelijat oli Elina Vilponen ja Aku Nyrhinen.
Vuonna 2022 vietettiin ensimmäistä vappua koronapandemian alkamisen jälkeen ilman rajoituksia. Kuvassa oikeustieteen opiskelijat Elina Vilponen ja Aku Nyrhinen. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Jari Strömberg

Vapunpäivän lounaan voi huoletta nauttia vaikka ulkosalla aurinkoisessa säässä lähes koko maassa, sillä korkeapaine jumittaa Suomen yllä vapunseudun ja tuo lämmintä ilmaa etelästä. Itään korkeapaine pyöräyttää vähän viileämpää ilmaa.

Lämpimimmillään vapunpäivänä päästään pariinkymmeneen asteeseen lounaassa ja yli 15 asteeseen etelässä.

Aiempiin tilastoihin verrattuna vapusta tulee lämpimin viiteen viime vuoteen. Vuosien 1991–2020 keskiarvotkin jäävät reilusti viileämmiksi kuin tuleman pitää.

Vapun lämpötilaennuste Helsinki-Vantaalle käyrällä verrattuna aiempiin vappuihin.
Kuva: Aleksi Lohtander / Yle

Ylen meteorologin Aleksi Lohtanderin mukaan viikko tosin alkaa vetisesti, kun laaja sadealue saapuu Suomeen maanantaina ja pyyhkäisee maan yli etelästä aina Keski-Lappiin, missä voi sadella vielä tiistaihin asti.

– Aatto (tiistai) on poutainen iltaa kohden. Aattona on etelässä ja lännessä aurinkoista ja lämpötilat ovat 15 asteen molemmin puolin Iltapäivällä, Lohtander sanoo.

Lähipäivien ennustetut ylimmät lämpötilat kartoilla.
Alkuviikko hehkuu lämmöstä keltaisenaan. Kuva: Aleksi Lohtander / Yle

Itä-Lapissa ja Pohjois-Karjalassa sen sijaan voi iltapäivällä olla vähäisiä sateita. Pohjoisessa aatto on etelää selvästi viileämpi. Lämpötila pyörii noin viiden asteen tietämillä.

Vapunpäivänä keskiviikkona korkeapaine vahvistuu ja asettuu Suomen päälle. Poutaa on luvassa koko maahan ja suureen osaan on luvassa aurinkoista.

Lämpötilat ovat lounaassa jopa 20 asteen tienoilla, etelässä yli 15 astetta ja Keski-Lappia myöten päästään kymmeneen asteeseen.

Idässä Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa on jonkin verran viileämpää kuin lännessä, ja lämpötilat jäävät kymmenen asteen tienoille.

Lohtanderin mukaan hyvät kevätsäät jatkuvat myös loppuviikon, joka on suhteellisen poutainen. Vähän viilenee, muutama sadealue osuu sinne tänne, mutta mitään dramaattista muutosta ei ole näkyvissä.

Suosittelemme