18 vuoden odotus on ohi – Justus Kainulainen laukoi hattutempullaan Oilersin Suomen mestaruuteen: ”Maistuu”

Oilers kukisti Classicin maalein 6–4 F-liigan loppuottelusarjan seitsemännessä ottelussa Hakametsän jäähallissa Tampereella.

Oilers juhlii salibandyn SM-kultaa.
Oilers juhli edellisen kerran mestaruutta keväällä 2006. Kuva: Kalle Parkkinen/ Lehtikuva
Paavo Forsberg,
Jussi Jäkälä

Oilers juhlii ensimmäistä salibandyn miesten Suomen mestaruuttaan 18 vuoteen.

Espoolaisjoukkue kukisti Classicin maalein 6–4 F-liigan loppuottelusarjan seitsemännessä ottelussa Hakametsän jäähallissa Tampereella.

Classic johti ottelua vielä 52. minuutilla 4–3, mutta sitten esiin astui pudotuspelien pistekuningas, Oilersin Justus Kainulainen.

Ensin hän tasoitti ylivoimalla 4–4:ään, ja iski voittomaalin vain 52 sekuntia ennen päätössummeria. Aaro Astala kaunisteli loppulukemia vielä hetkeä myöhemmin.

Justus Kainulaisen voittomaali.

Kainulainen mätti ottelussa hattutempun ja nosti kauden kokonaismaalimääränsä 78:aan, mikä on F-liigan yhden kauden maaliennätys.

Kainulainen tehtaili pudotuspeleissä hurjat tehot 26+10=36.

Classic vei loppuottelusarjan kaksi ensimmäistä ottelua, jonka jälkeen Oilers kiri voiton päähän mestaruudesta. Classic kuitenkin venytti ratkaisun seiskapeliin lauantain 9–4-voitolla.

Oilersin edellinen mestaruus oli kaudelta 2005–2006, jolloin nyt 25-vuotias Kainulainen oli vasta pikkupoika.

– Maistuu uskomattoman hyvältä. En vieläkään usko tätä. Ehkä se jossain vaiheessa tulee mieleen, mitä on tullut tehtyä. Ihan fantastinen jengi on meillä kyllä kasassa tässä, Kainulainen sanoi.

– On ollut vaikeita hetkiä ja paljon puolikuntoisia jätkiä, mutta on kyllä sitkeä porukka. Olen pirun ylpeä joka jätkästä.

Näin ottelu eteni

Classic hallitsi avauserässä palloa, Oilers blokkasi ja luotti vastahyökkäyksiin.

Espoolaiset aloittivat maalinteon 7. minuutilla, kun Heikki Iiskola iski maalin Aaro Astalan poikittaissyötöstä. Classic tasoitti ajassa 13.36, kun vapaaksi jätetty Konsta Tykkyläinen laukoi etukulmasta sisään.

Oilersin Heikki Iiskola tuulettaa maalia.
Heikki Iiskola teki Oilersin kaksi ensimmäistä maalia. Kuva: Pirjo Tuominen / All Over Press
Classicin Konsta Tykkyläinen tuulettaa maalia.
Konsta Tykkyläinen avasi Classicin maalihanat. Kuva: Pirjo Tuominen / All Over Press

Iiskola vei Oilersin uudestaan johtoon illan toisella osumallaan vain hetki Classicin tasoituksesta. Tamperelaiset kuittasivat kuitenkin jälleen tasoihin, kun kapteeni Janne Lamminen onnistui ensimmäistä kertaa maalinteossa kevään pudotuspeleissä.

Toisen erän alussa pudotuspelien pistekunkku Justus Kainulainen sivalsi Oilersin 3–2-johtoon, kun Oskari Heikkilä istui jäähypenkillä.

Pari minuuttia ennen toisen erän loppua Classicin Heikkilä löysi syötöllään Eemelin Salinin, joka toi Classicin jälleen tasoihin.

Kolmannessa erässä Classic meni ensimmäistä kertaa johtoon Eemeli Salinin illan toisella osumalla, kun se pääsi pelaamaan viidellä kolmea vastaan heti avausminuutilla. Tässä vaiheessa lukemat olivat 4–3 Classicille.

Classicin kannattajia.
Classicin kannattajat tunnelmoivat. Kuva: Pirjo Tuominen / All Over Press

Kymmenisen minuuttia myöhemmin oli Oilersin ja Kainulaisen vuoro rokottaa kahden miehen ylivoimalla, kun Toni Salminen ja Salin rikkoivat Kainulaista lyhyen ajan sisään, ja peli oli 4–4.

– Päätöserässä käytiin tunteiden vuoristorataa. Siinä tuli jäähyjä molemmille jengeille ja Classic meinasi saada momentumin, mutta pääsimme sitten itse ylivoimalle ja tasoitimme pelin. Loppu oli aika tiukkaa peliä, onneksi saatiin kaivettua lopussa maali, Kainulainen sanoi.

Pävitetty kello 21.54: Korjattu Kainulaisen pudotuspelien tehopisteiksi 26+10 aiemman 26+9:n sijaan.