Analyysi: Timo Vornanen ampui kohti perussuomalaisten ydinasioita

Perussuomalaiset kompuroi kriisiviestinnässään, eikä poliisinkaan tiedottamista voi nopeaksi kehua, kirjoittaa politiikan toimittaja Terhi Toivonen.

 Petteri Orpo ja Riikka Purra eduskunnan ministeriaitiossa.
Petteri Orpo ja Riikka Purra eduskunnan kyselytunnilla 25. huhtikuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
default image alt
Terhi Toivonenpolitiikan toimittaja

Kerrataan analyysin alkuun kriisiviestinnän pääperiaatteet, joilla pyritään minimoimaan yllättävän ja ikävän tapahtuman vahingot esimerkiksi puolueelle ja sen maineelle.

  1. Ota aloite, vastaa tiedon tarpeeseen avoimesti ja nopeasti.
  2. Kerro tapahtuneesta rehellisesti ja kanna vastuu.
  3. Toimi inhimillisesti ja osoita empatiaa.

Tätä vasten perussuomalaisten kriisiviestintä kompuroi pahoin kansanedustaja Timo Vornasen (ps.) ampumistapauksessa. Poliisinkaan tiedottamista ei voi kehua mitenkään ripeäksi, jos näin korkean profiilin rikosjutussa siihen meni reippaasti yli vuorokausi.

Kuvittelivatko perussuomalaiset oikeasti, ettei Vornasen ampumistapaus tulisi julki?

Kyse oli vain siitä, kuinka nopeasti se tulee julki. Poliisi oli ottanut Vornasen kiinni, kun hän oli perjantaiyönä neljän aikaan ampunut käsiaseella Helsingin keskustassa ravintolan edessä.

Julkisella paikalla ampuminen on aina vakava asia. Vielä kiinnostavamman tapauksesta tekee se, että ensimmäisen kauden kansanedustaja Vornanen on kokenut poliisi.

Vornasen yölliset töppäilyt ovat hyvin kiusallinen asia perussuomalaisille, koska puolue on painottanut sisäistä turvallisuutta ja vaatinut kovempia rangaistuksia muun muassa ampuma-aserikoksista.

Vornasen teko sotii kaikkea tätä vastaan. Puhumattakaan nyt poliisin ammatista ja siihen liitettävistä mielikuvista.

Perussuomalaisten kansanedustajaehdokas Timo Vornanen.
Timo Vornanen Joensuussa eduskuntavaali-iltana 2. huhtikuuta 2023. Vornanen sai 6474 ääntä ja meni vaalissa läpi. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

PS-johto tiesi ampumisesta, mutta ei kertonut

Eduskunnassa äänestettiin perjantai-iltapäivällä hallituksen ja sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) luottamuksesta. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra istui suuressa salissa jännittämässä, milloin paska niin sanotusti iskeytyy tuulettimeen.

Perussuomalaisten puoluejohto tiesi jo perjantaina aamupäivällä, mitä aamuyön tunteina oli tapahtunut, koska Bar Ihkun illanvietossa mukana ollut toinen perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen oli tapahtumien silminnäkijä.

Poliisi informoi välikohtauksesta perjantaina myös eduskunnan virkamiesjohtoa ja puhemies Jussi Halla-ahoa (ps.), koska näin kuuluu perustuslain 30. pykälän mukaan tehdä, jos kansanedustaja pidätetään tai vangitaan.

Rikoksesta epäillyn kiinniotto voi kestää maksimissaan 12 tuntia, joten Vornanen pidätettiin. Poliisi ei vaatinut vangitsemista, joten Vornanen vapautettiin lauantai-iltana. Pitkän poliisiuran tehnyttä Vornasta epäillään törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Molemmista voi saada enimmillään vuosien vankeusrangaistuksen.

Jos tiedotustilaisuuden järjestäminen Vornasen mokailusta oli ennen luottamusäänestystä liian kuumottavaa, siihen olisi ollut tilaisuus myöhemmin perjantaina tai vielä lauantaina.

Siellä perussuomalaisten puoluejohto olisi voinut kertoa medialle ja kansalaisille, mitä tapauksesta sillä hetkellä tiedetään ja mitä ei. Tämä olisi ollut järkevää kriisinhallintaa, mutta näin ei tehty.

Sen sijaan Riikka Purra toisti ensin samoja puhelinkommentteja eri medioille ja viesti X:ssä. Myöhemmin kommentointi tapahtui tekstiviesteihin. Purran mukaan ”tiedot tapahtuneesta ovat erittäin vakavia ja järkyttäviä” ja ”mikään ei puolustele kyseisenlaista toimintaa. Vornasen asema, koulutus ja ammatti huomioiden kaikki on vieläkin vakavampaa.”

Kun Seiska julkaisi ensimmäisenä uutisen, perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpää kuitenkin viestitti X:ssä noin puolessa tunnissa puolueen saaneen tiedon kansanedustajan välikohtauksesta.

Poliisin mukaan alkoholin käytöllä oli osuutta tapahtuneessa. Luulisi, että perussuomalaisilla on jo kertynyt kokemusta näiden tilanteiden hoitamisesta, koska tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun puolueen kansanedustaja on mokaillut alkoholin takia.

Esimerkiksi Tony Halmeen ja Teuvo Hakkaraisen toilailut työllistivät aikanaan runsaasti puoluejohtoa.

Yle kuitenkin tavoitti puolueen apeailmeiset kärkipoliitikot Turun satamasta ennen eurovaaliristeilyä.

Riikka Purran (ps.) mukaan puolue on Timo Vornasen ampumistapauksessa pitkälti poliisin tietojen varassa.

Hallitusyhteistyön takia Purran oli viisasta kertoa tapahtuneesta myös pääministeri Petteri Orpolle (kok.), ehkä myös muiden hallituskumppaneiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajille.

Toki politiikan pelisääntöjen mukaan sotkun siivoaminen on näissä tapauksissa ”puolueen sisäinen asia” eli perussuomalaisten itsensä vastuulla.

Vornasen jatko ryhmässä ja puolueessa punnitaan pian

Voi myös hämmästellä poliisin hidasta tiedottamista tapahtuneesta. Poliisi tiedotti ensimmäisen kerran ampumisesta vasta lauantaina puoliltapäivin.

Siis lähes puolitoista vuorokautta tapahtumien jälkeen ja vasta sitten, kun media oli jo uutisoinut perjantai-illalla välikohtauksesta.

Tutkinnanjohtaja kiisti Ylelle, että Vornasen siviiliammatti vaikuttaisi tutkintaan mitenkään. Poliisi kuitenkin laittaa tiedotteita pienemmistäkin rikoksista rutiinilla, mutta tässä ison kohun nostavassa tapauksessa siihen ei nähty tarvetta.

Vornasen välikohtauksessa on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Vornanen oli paikalla torstai-iltana eduskunnan kyselytunnilla ennen illanviettoon siirtymistä.

On epäselvää, miksi hän on ottanut ampumisessa käytetyn luvallisen käsiaseen mukaansa ravintolaan, ja onko se ollut hänellä päivällä myös eduskunnassa. Eduskunnassa on säännöt aseiden säilyttämiselle, eikä asetta ole kirjattu kyseisenä päivänä.

Yle ei ole tavoittanut Timo Vornasta hänen vapautumisensa jälkeen. Puoluesihteeri Vuorenpää kertoi sunnuntai-iltana X:ssä, että Vornanen jää sairauslomalle kahdeksi viikoksi.

Vornanen ei ymmärrettävästi haluaisi kohdata mediaa, mutta jossain välissä hän joutuu väistämättä tulemaan esiin. Tapauksen käsittelyyn tuomioistuimessa ja mahdolliseen rikostuomioon voi mennä parikin vuotta.

Sillä välin Vornasen jatko perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäsenenä, ehkä puolueenkin jäsenenä voi olla katkolla. Ja tämä voi tapahtua heti sairausloman jälkeen, koska pitkä aika välitilassa on perussuomalaisille riski. Yön tapahtumista kun voi tihkua lisää ikäviä yksityiskohtia.

Sitten on myös Vornasen ura poliisina. Rikostuomion jälkeen poliisin töihin on tuskin paluuta.

Yöllinen virhearvio saattoi maksaa Timo Vornaselle kaksikin uraa.

Suosittelemme