Veli-Matti Savinaiselta tiukkaa kuittailua Tapparan älyttömästä dynastiasta – ”Tuurilla”

Veli-Matti Savinainen on voittanut kuusi kertaa Suomen mestaruuden. Nyt tuli viides Tapparassa.

Savinainen.
Tapparan Veli-Matti Savinainen saa onnitteluita perheeltään. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Mika Halonen,
Jussi Saarinen

Yle Urheilu seurasi kaikkia finaaliotteluita tässä artikkelissa. Siellä myös jälkipelejä Tapparan mestaruuden varmistuttua.

Veli-Matti Savinainen, 38, oli jälleen finaalisarjan suurimpia sankareita, vaikka vielä runkosarjassa hän kärsi paljon loukkaantumisista ja pudotuspelien alussa piti hakea pelituntumaa.

Hänellä on nyt kuusi SM-kultaa, joista viisi Tapparasta ja ensimmäinen Ässistä. Savinainen ei ole ollut koskaan häviämässä finaalisarjaa ja voittanut mestaruuden kuudella viimeisimmällä kaudellaan SM-liigassa. Välissä hän on pelannut SHL:ää ja KHL:ää.

Mestaruuskone Savinainen ja kapteeni Otto Rauhala, 29, ovat olleet mukana Tapparan viidessä mestaruudessa (2016, 2017, 2022, 2023 ja 2024), jotka se on saalistanut yhdeksässä vuodessa.

Tapparan pelaajat keskellään Petri Kontiola juhlivat mestaruutta Kanada-maljan kanssa jääkiekon Liigan 5/7 loppuottelun Tappara - Pelicans jälkeen Tampereella 28. huhtikuuta 2024. Tappara voitti 5. finaalissa Lahden Pelicansin 3-0 ja mestaruuden voitoin 4-1.
Joni Tuulola, Petri Kontiola ja Veli-Matti Savinainen Kanada-maljan kimpussa. Kuva: Lehtikuva

Suomen mestaruuksien määrässä ykkönen on kahdeksan mestaruuden Ilkka Mikkola, joka voitti kolme SM-kultaa TPS:ssä, yhden Jokereissa ja peräti neljä Kärpissä.

Aamulehden mukaan vähintään kuuteen mestaruuteen on yltänyt 18 pelaajaa ja vähintään viiteen mestaruuteen 40 pelaajaa. Tapparassa vähintään viiteen mestaruuteen on yltänyt Savinaisen ja Rauhalan lisäksi 12 pelaajaa.

Tapparan viimeisimmässä kolmen mestaruuden putkessa jokaista SM-kultaa ovat juhlineet Savinainen, Rauhala, Veli-Matti Vittasmäki, Christian Heljanko, Anton Levtchi, Kristian Tanus, Joni Tuulola ja Petteri Puhakka.

– Totta kai se on ainutlaatuista, Savinainen iloitsi jälleen kultamitali kaulassaan Ylen haastattelussa.

– Varsinkin tänä vuonna, kun valmennus muuttunut ja puolet joukkueesta muuttunut. Haettiin vähän uutta hommaa tänne Tapparaan. Aika kivasti osoitettiin se, että voitettiin runkosarja tuurilla ja voitettiin pleijjaritkin tuurilla. Tuurilla ne laivatkin seilaa. Eikös ole sellainen sanonta?

Tapparan pelaajat juhlivat pukukopissa mestaruutta Kanada-maljasan kanssa jääkiekon Liigan 5/7 loppuottelun Tappara - Pelicans jälkeen Tampereella 28. huhtikuuta 2024. Tappara voitti 5. finaalissa Lahden Pelicansin 3-0 ja mestaruuden voitoin 4-1.
Kuva: Lehtikuva

Tappara sai varsinkin runkosarjassa myös kovaa kritiikkiä pelaamisestaan. Ruotsalaisvalmentaja Rikard Grönborgin tuoma vauhtikiekko muokkasi Tapparaa suuntaan, jossa virheitä nähtiin tavalla, johon jääkiekon seuraajat eivät olleet tottuneet.

Lopulta pudotuspelien edetessä myös puolustus oli rautaa ja Tappara osoitti, ettei siitä ja tuurista voida puhua samassa lauseessa.

Sitä Savinainen ei suoraan osannut sanoa, mikä juuri tästä mestaruudesta tekisi erityisimmän.

– Vaikea kysymys, mutta jokaisen mestaruuden eteen on tehty hommia. Pitkä kausi, 8–9 kuukautta, että voidaan saavuttaa jotain.

– Pitkäjänteisyys kantaa varmasti hedelmää ja nyt muistelee, miten on kesällä hikeä vuodatettu. Se kokonainen matka on asia, mikä lämmittää sydäntä.

Tappara on tehnyt itsestään hirmuisen voittokoneen. Viisi mestaruutta yhdeksään vuoteen on hurja saldo.

– No joo tuossa itse asiassa Heljangon kanssa puitiin, että ihan hyvät kolme vuotta. Kolme runkosarjan voittoa, kolme Suomen mestaruutta ja CHL:n mestaruus.

Maalivahti Christian Heljanko palkittiin Jari Kurri -palkinnolla pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana. Vuosi sitten sen sai Savinainen.

– On se aikamoinen statement Tapparalta muille seuroille. Täällä on hyvä buugi ja dynastia, ja mitä olen kuullut sopimustilanteesta, en näe, että se ensi kaudelle loppuisi.

Tappara mestaruuskuvassa 28.4.2024.
Tappara on dynastia. Kuva: All Over Press

MTV:n haastattelusta poistuttuaan Savinainen huikkasikin, että ”ensi vuonna seitsemäs”, kun haastattelija onnitteli kuudennesta mestaruudesta.

Ylelle Savinainen kuvaili sitä, mikä Tapparasta tekee dominoivan ja miltä tuntuu pelata sellaisessa ryhmässä.

– Hienoltahan se tuntuu. Kun tulin vuonna 2016 ekan kerran tänne, niin aina on tehty paljon hommia. Jätkät haluavat mennä urillaan eteenpäin ja treeneissä viljellään kovaa standardia. Ei vedetä yhtään ohipäivää tai siihen puututaan. Se on kasvattanut meitä.

Lopuksi Savinainen iloitsi ystävänsä Petri Kontiolan puolesta. Kontiola, 39, ehti pelata yli 20 kautta ammattilaisena ja lopettaakin uransa ennen kuin mestaruus lopulta tuli.

– No onhan se ihan huikeata, että Konna sai nyt palkinnon. Eihän sitä tiedä, jos laittaisi ensi kaudella luistimia takaisin jalkaansa. Sehän on nuori poika vielä.

Kontiola itse kertoi Ylen Jääkiekkokierroksen haastattelussa, että ura päättyy tähän kauteen.

– Joo, kyllä tämä on tässä. Nyt voi hyvillä mielin lähteä pois. Tänään oli hyvä fiilis siitä, että kyllä nämä saavat olla viimeiset pelipäivän päikkärit ja lounaat.

Suosittelemme