Miksi Tappara on niin ylivoimainen? Sankarivahti Christian Heljangolta tyhjentävä selitys

Rikard Grönborg muutti Tapparan pelitavan. Christian Heljangon mukaan erilaisella jääkiekolla voitettu mestaruus tekee hyvää koko suomalaiselle jääkiekolle.

Tappara voitti SM-liigan mestaruuden.
Tappara voitti sunnuntaina kolmannen perättäisen mestaruutensa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Jussi Vainikka

Nollapeli, sen myötä kolmas perättäinen Suomen mestaruus ja pudotuspelien parhaalle pelaajalle jaettava Jari Kurri -palkinto.

Parempi Tapparan maalivahdin Christian Heljangon toistaiseksi viimeinen ottelu seurassa ei olisi voinut olla. Ensi kaudella Heljangon ura jatkuu muualla.

– Kahdeksan vuotta. En olisi ikinä uskonut, miten paljon tämä seura tulee minulle merkitsemään ja miten paljon täältä saan. Ikävä tulee. Toivottavasti saan joskus tulla takaisin, Heljanko sanoi tunteikkaana Tampereen areenan jäällä Ylen Jääkiekkokierroksen haastattelussa.

Heti ensimmäisellä kaudellaan mestaruuden voittanut ruotsalainen päävalmentaja Rikard Grönborg ei epäröinyt, kun häneltä kysyttiin, keitä pelaajia hän haluaa nostaa joukkueesta esiin.

– Valtava kiitos Christian Heljangolle. Hän antoi meille mahdollisuuden voittaa jokainen ottelu, Grönborg sanoi.

Christian Heljanko kantaa Kanada-maljaa.
Christian Heljanko kantoi Kanada-maljaa tottuneesti. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Juuri Grönborg ja hänen tuomansa muutokset tekivät tästä Tapparan mestaruudesta erityisen. Pelitapa muuttui viime kesänä suuresti verrattuna kaksi edellistä mestaruutta päävalmentajana voittaneen Jussi Tapolan jääkiekkoon. Kritiikkiäkin tuli kauden mittaan, mutta runkosarjan voitto ja SM-kulta jäävät historiaan.

– Seura uskalsi uudistua. Periaatteessa lähdimme nollasta, vaikka vanhoja pelaajiakin oli mukana. Tulos oli koko ajan hyvää, mutta emme aina pelanneet niin hyvin. Olimme todella tehokkaita runkosarjassa ja tylyjä hetkissä, joissa piti olla, Heljanko sanoi.

– Ehkä syksyn mittaan tietyllä tavalla vanhat pelaajat itseni mukaan lukien eivät aina ihan ostaneet kaikkia juttuja. Mutta jääkiekkoa voi pelata monella tavalla. Kun kaikki heittäytyvät pelille, voi voittaa monellakin tavalla. Tämä oli sillä tavalla suomalaiselle jääkiekolle iso voitto, että pystyimme voittamaan vähän erilaisella pelillä.

Christian Heljanko kertaa Tapparan mestaruuskautta.

Grönborg valmensi mestaruuden nyt, mutta mihin ihmeeseen Tapparan ylivoima SM-liigassa perustuu laajemmassa mittakaavassa? Seura on pelannut SM-liigan mitalipeleissä nyt kahtenatoista peräkkäisenä vuotena.

– Ehkä se on Tapparan juttu, että siedämme, emmekä itke asioista, joihin emme voi vaikuttaa. Puremme hammasta ja menemme eteenpäin. Uskomatonta, että yksi seura on näin pitkään huipulla. Työ jatkuu, ei täällä tähän tulla tyytymään, Heljanko kiteytti.

Tapparan päävalmentaja Rikard Grönborg.
Rikard Grönborgista tuli neljäs ulkomaalainen SM-liigan mestaruuden voittanut valmentaja. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Paljon jääkiekossa aiemmalla valmennusurallaan nähnyt ja kokenut Grönborg korosti Yle Urheilun haastatteluissa moneen otteeseen nimenomaan koko organisaation merkitystä.

– Sille on syynsä, miksi tämä organisaatio on niin menestyksekäs. Tulin tänne oppimaan voittamisen kulttuurista, ja opin niin paljon kaikilta. Pelaajilta, valmentajilta, seuran työntekijöiltä. Tämä on uskomaton organisaatio. Olen superylpeä ollessani osa tätä, Grönborg totesi.

– Meillä oli visio siitä, kuinka haluamme pelata ja millaista johtajuutta he haluavat minulta, kun istuimme Tapparan kanssa alas puolitoista vuotta sitten. Sitä olen yrittänyt laittaa toteen koko vuoden. Kaikki olivat valmiita tekemään muutoksen.

Grönborg on vasta neljäs ulkomaalainen päävalmentaja, joka voittaa miesten jääkiekon Suomen mestaruuden. Ulkomaalaispäävalmentajat ovat jo yleensä harvinaisuus, sillä ennen Grönborgia edellinen oli Jokereita vuonna 2009 valmentanut Glen Hanlon. Edellinen ulkomaalainen SM-kultaan yltänyt valmentaja oli Curt Lundmark Jokereissa keväällä 1997.

Grönborg on kyllä tottunut valmentajaurallaan voittamaan, mutta tähän asti vain maajoukkueessa. Hänellä on kolme aikuisten maailmanmestaruutta ja yksi alle 20-vuotiaiden MM-kulta.

Nyt myös Suomen mestaruus. Zürich Lionsissa Sveitsissä hän jahtasi mestaruutta tuloksetta neljä kautta ennen kuin siirtyi Tapparaan.

Rikard Grönborg Tapparan pukukopissa mestaruuden jälkeen.
Rikard Grönborg piti mestaruuspuheen Tapparan pukukopissa. Kuva: Lehtikuva
Rikard Grönborg suihkussa.
Seuraavaksi oli mestaruussuihkun vuoro. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Heljanko ei enää Tapparan maalilla ensi kaudella pelaa, mutta Grönborg seisoo penkin takana. Tapparan peittoamisessa riittää muilla SM-liigaseuroilla työnsarkaa jatkossa entistäkin enemmän. Mitä Grönborg ajattelee Tapparan tulevaisuudesta?

– Olemme jo työskennelleet ensi kauden suunnitelman kanssa. Jatkamme olemassaolevan rakentamista, mutta olemme oppineet paljon. Minä olen oppinut paljon. Haluamme vieläkin parempaan tilanteeseen ensi vuonna. Totta kai hienosäädämme pelitapaamme ja etsimme pelaajia, jotka ovat siinä avuksi.

Christian Heljanko Kanada-maljan kanssa.
Tähän hetkeen päättyi Christian Heljangon Tappara-ura – ainakin toistaiseksi. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Nyt Tapparassa on aika juhlia mestaruutta, mutta Heljanko ei usko, että valmennuksen juhlat jatkuvat pitkään.

– Tapparassa ei tyydytä mihinkään. Tiedän, että muutaman päivän päästä nuo valmentajat alkavat miettiä jo, miten ensi syksynä täällä ollaan valmiita. Kesä jää lyhyeksi, niin siellä on varmaan jo paniikki, että ovatko jätkät syksyllä tarpeeksi kovassa kunnossa.

Heljankoa ja Grönborgia haastattelivat Vesa Winberg, Jussi Paasi ja Jussi Saarinen.

Suosittelemme