Tommi Niemelä kyyneleet silmissään – avasi ainutlaatuista vuorovaikutusta: ”Moni voi vain unelmoida”

Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä oli ylpeä ansaitsemastaan luottamuksesta. Asiantuntija Topi Nättisen mukaan mitaliputki on Pelicansilta massiivinen suoritus.

Tommi Niemelä halasi Näykkiä.
Tommi Niemelä halasi Tapparan valmentajia. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Simo Arkko

TAMPERE. Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä saapui tappioon päättyneen finaalisarjan jälkeen kyyneleet silmissään niin MTV:n haastatteluun kuin kirjoittavien toimittajien eteen.

Hän kertoi olevansa todella pettynyt, mutta toisaalta ylpeä. Niemelä kehui joukkueensa tarinaa, joka jäi kuitenkin vajaaksi. Hän myös antoi kunniaa Tapparalle.

Niemelä valmensi Pelicansia neljän kauden ajan. Hopea oli toinen perättäinen.

– Neljä vuotta oli monta jätkää mukana. On todella mahtavaa, että kaikki uskaltautuivat heittäytyä tähän toimintaan. Olen todella ylpeä, että olemme ansainneet sen luottamuksen. Se on mageeta ja hienoa, Niemelä sanoi.

Niemelää harmitti tulos. Hän oli kuitenkin ylpeä valmentajien ja pelaajien välisestä vuorovaikutuksesta.

– Olen valtavan ylpeä, että olemme päässeet sellaiseen vuorovaikutukseen, mistä moni voi vaan unelmoida.

Niemelän on kerrottu siirtyvän ensi kaudeksi Ilveksen riveihin. Valmentaja lähtee Lahdesta haikein mielin, mutta suhtautuu innolla tulevaisuuteen.

Tätä ennen hän kuitenkin aikoo tehdä sanojensa mukaan töitä jo seuraavien päivien ajan Pelicansille. Hänen on tehtävä vielä raportti lahtelaisorganisaatiolle kauden suorituksista.

– Tulos on tulos, mutta huomenna on taas päivä, jolloin voi tehdä asioita paremmin. Jos joku ei usko mantraani, paskaako sillä on väliä, me uskomme, Niemelä täräytti.

– Se on vaan se reitti. Eiköhän me huomennakin löydetä jotain tästä kaudesta, mitä tehdä paremmin.

Niemelä kiittää Grönborgia.
Niemelä ja Grönborg paiskasivat kättä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Ainutlaatuinen mahdollisuus

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen muistuttaa, että Pelicans lähti kauteen kovin panostuksin. Nättinen näkee, että finaalipaikka oli minimisuoritus ja Suomen mestaruus kova pettymys.

– Heille jäi luu käteen kahdesti, mutta kahden vuoden mitaliputki on Pelicansilta massiivinen suoritus, Nättinen sanoo.

Pelicansissa puhaltavat isot muutoksen tuulet, kun Niemelä jatkaa muualle. Urheilullisesti Pelicansilla oli ainutlaatuinen mahdollisuus.

– Pelaajabudjetti oletettavasti pienenee, valmentaja vaihtuu ja pelaajisto jonkin verran. Tämä saattoi olla moneen, moneen vuoteen se mahdollisuus, kun Pelicansin olisi pitänyt Suomen mestaruuteen tarttua.

Bryggman ja Horky pettyneinä.
Lars Bryggman ja Lubos Horky pettyneinä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Rohkeita muutoksia

Mestarin osalta ei kuitenkaan jäänyt Nättisen mukaan seliteltävää. Tappara voitti vakuuttavasti runkosarjan ja teki eniten maaleja.

– Sarjassa oli kaikenlaisia vaiheita, mutta oikea joukkue kruunattiin mestariksi. Yli 120 pistettä runkosarjassa ja eniten tehtyjä maaleja. Pudotuspelikevät oli lopulta pyyhkäisy, Nättinen kuvailee.

Ainoastaan TPS onnistui kaatamaan Tapparan kahdesti samassa sarjassa. Muuten Tappara marssi voittoihin vakuuttavasti.

Nättinen muistuttaa, että Tappara teki jälleen rohkean ja ennakoivan liikkeen tulevaisuutensa suhteen.

– Tapparalla oli rohkeutta muuttua ennen kuin oli pakko. Se kyky on suurilla seuroilla. Kapteeni Jukka Peltola vaihtui Otto Rauhalaan ja nyt tuli mestaruus rohkealla liikkeellä. Tappara uskalsi lähteä eri suuntaan.

Rauhala tuuletti mestaruutta.
Otto Rauhala on toiminut kolme kautta Tapparan kapteenina. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Grönborgilla tutustumiskausi

Nättisestä tuntuu tällä hetkellä, ettei Tapparaa kaada mikään. Hän kuitenkin uskoo, että Tappara joutuu tekemään ensi vuonna hieman kovemman työn menestyäkseen.

– Kyllä tämä Tapparan meno alkaa muita sen verran ärsyttämään, että haaste on koko ajan kovempi.

– Toisaalta myös Tappara nostaa omaa tasoaan. Muistetaan kuitenkin, että tämä oli jollain tapaa Grönborgin tutustumiskausi sarjaan. Ja hän otti sen päätteeksi runkosarjan voiton ja mestaruuden.

Tappara joukkuekuvassa.
Tappara otti ensin joukkuekuvat jäällä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Tappara juhlii.
Ja juhli sen jälkeen kuohujuomien kanssa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Suosittelemme