Suomalaisnaisilta historiallinen temppu frisbeegolfissa – Eveliina Salonen heitti major-voiton

Suomalaistähden kirkkain loisto oli pitkään kateissa koronatauon jälkeen.

Eveliina Salonen heittää frisbeetä.
Eveliina Salonen palasi voittajaksi huipputasolla. Kuva: Disc Golf Pro Tour / KEVIN HUVER
STT Urheilu,
Paavo Forsberg

Eveliina Salonen ja Henna Blomroos heittivät kaksoisvoittoon frisbeegolfin arvoturnauksessa sunnuntaina Illinoisin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Salosesta tuli samalla ensimmäinen suomalainen pelaaja, joka juhlii voittoa major-kilpailussa lajin synnyinmaassa.

Champions Cupin naisten sarjan ykköstila tuli neljän kierroksen yhteistuloksella 268 heittoa (8 alle parin).

– Tuntuu todella hyvältä. Olen ylpeä, että pystyin pitämään johtopaikkani koko päivän. Tärisin ensimmäiset kaksi ja viimeiset neljä väylää, Salonen kertoi STT:lle.

Blomroos ja Yhdysvaltain Ohn Scoggins hävisivät Saloselle yhden heiton. Kolmoisvoittokaan ei ollut kaukana, sillä Silva Saarinen (-6) täydensi sinivalkoista päivää nelossijallaan.

– Pistivät kovaa painetta minulle. Upeaa, että pystymme näyttämään jenkeille, että Suomesta tulee.

Salonen sai palkintorahaa kisasta 9 500 Yhdysvaltain dollaria ja Blomroos 5 050 Yhdysvaltain dollaria.

”Kolme kautta valui viemäriin”

Salonen, 24, on noussut urallaan yhdeksi suomalaisen frisbeegolfhistorian päähenkilöistä. Hän on saavuttanut useita merkkipaaluja ennen muita.

Vuonna 2018 Salonen heitti mestariksi major-kilpailussa Tšekissä. Seuraavassa helmikuussa hän voitti niin ikään ensimmäisenä suomalaisena Yhdysvaltain-kiertueella.

Suomalaistähden kirkkain loisto oli kateissa koronatauon jälkeen, kunnes kuluvan kauden avauksesta Floridassa irtosi helpottava voitto.

– Kolme kautta valui viemäriin putin takia. Enää ei tule todella lyhyitä epäonnistumisia tai useita yhdellä greenillä, Salonen taustoitti.

Huimasta potentiaalista kertoo, että Salonen oli Champions Cupissa vain keskivertoputtaaja ja voitti heti.

Anttila avoimen luokan toiseksi

Samaan aikaan käydyssä avoimen luokan kilpailussa Suomen Niklas Anttila sijoittui toiseksi.

Ennen avoimen luokan viimeistä kierrosta Anttila oli kilpailussa neljäntenä. Viimeisellä kierroksella Anttila nousi palkintokorokkeelle ja voitto jäi lopulta neljän heiton päähän. Anttila sai palkintorahaa kisasta 9 500 Yhdysvaltain dollaria.

Avoimen luokan Champions Cupin voittoon nousi Yhdysvaltain Andrew Presnell. Presnell ei ollut koskaan aiemmin sijoittunut major-tason arvoturnauksessa edes kymmenen parhaan joukkoon.

Kilpailun aikana johtaja vaihtui useaan otteeseen, mutta finaalikierroksella Presnell onnistui pitämään johtonsa.

Kolmannen sijan jakoivat miehissä yhdysvaltalaiset Richard Wysocki ja Ezra Robinson. Yksikään suomalaismies ei ole toistaiseksi voittanut frisbeegolfin major-kilpailua.

Anttila voitti maaliskuussa Disc Golf Pro Tourin osakilpailun ensimmäisenä suomalaismiehenä.

Juttua päivitetty 29.4. kello 11.50: Lisätty päivitys Niklas Anttilan toisesta sijasta.