Pihtipudas teki pitkästä aikaa taidehankinnan, mutta kaikkia se ei miellytä

Pihtipudas kunnostaa Nelostien maisemia lähes miljoonan euron hankkeella, johon sisältyy myös taidetilaus. Veistoksen tekijät on jo valittu, mutta teoksen muoto voi vielä muuttua.

Havainnekuva kolmesta metallipatsaasta jotka esittävät lehmää, takajaloillaan seisovaa hevosta ja lammasta harmaiden kivien keskellä vihreällä pohjalla.
Pihtipudas on saanut tarjouskilpailun voittaneelta Design Aloselta kolme vaihtoehtoa taideteokseksi. Kuvassa vaihtoehto Kivikausi. Kuva: Design Alonen
Virpi Kotilainen

Pihtipudas on toteuttamassa suunnitelmia, joilla Nelostien kulkijoita houkutellaan pysähtymään kunnassa.

Kunta on saanut VT4 Matkailuympäristön investointihankkeelle mittavan EU-rahoituksen. Hankehakemuksen mukaan tavoitteena on luoda valtatien varteen Niemenharjun ja Putaanportin väliselle alueelle yhtenäinen ilme.

Oikeudenmukaisen siirtymän JTF-rahasto myönsi hankkeeseen lähes 700 000 euroa, joten kunnan oman 30 prosentin osuuden kanssa käytettävissä on lähes miljoona euroa.

Rahojen turvin kunta muun muassa parantaa tienvarsimaisemien valaistusta, rakentaa Niemenharjulle maisemaportaat ja hankkii Kaakkurin tapahtumapuistoon Putaanporttiin yleisöalueen suojaksi markiisikatteen.

Ajatuksena on parantaa yleistä viihtyvyyttä ja tuoda entistä paremmin esille kunnan matkailumahdollisuuksia, hankkeen projektipäällikkö, arkkitehti Siiri Turpeinen kertoo.

Eniten keskustelua Pihtiputaalla on herättänyt hankkeeseen kuuluva taidehankinta. Niemenharjun matkailualueen kohdalle Nelostien toiselle puolelle tehtävälle maisemapellolle on tulossa suurikokoinen taideteos.

Havainnekuva kolmesta ruskeasta metallipatsaasta jotka esittävät lehmää, takajaloillaan seisovaa hevosta ja lammasta.
Vaihtoehto Matkalla esittää eläinhahmot matkalaukkuina. Arkkitehti Siiri Turpeinen arvelee, että veistosten muoto voi vedota lapsiperheisiin. Kuva: Design Alonen

Kunnanjohtaja Ari Kinnunen kiittelee sitä, että Pihtipudas pystyy vuosikymmenien tauon jälkeen hankkimaan kuntaan esittävää kuvataidetta.

Taidehankintaan oli käytettävissä 60 000 euroa. Siiri Turpeisen mukaan kilpailutuksessa tärkein kriteeri oli hinta, ja tarjouksia pyydettiin muutamilta taiteilijoilta.

Metalliveistoksen tekijäksi valittiin jyväskyläläinen Design Alonen, jonka teoksessa on kolme corten-teräksestä valmistettua suurikokoista eläintä eli hevonen, lehmä ja lammas.

Turpeisen mukaan valintaan päädyttiin muun muassa siksi, että Aloset ovat keskisuomalaisia ja maakunnassa tunnettuja tekijöitä, joiden tyyli sopii suunnittelualueen ilmeeseen.

Havainnekuva kolmesta ruskeasta patsaasta, jotka esittävät lehmää, hevosta ja lammasta.
Kolmas vaihtoehto on nimeltään Rautakausi. Kuva: Design Alonen

Facebookissa pihtiputaalaiset ovat arvostelleet teoksia muun muassa niiden lapsellisesta ilmeestä. Turpeinen ei pidä lapsenomaisuutta huonona piirteenä tien varren veistoksissa.

– Ne voivat innostaa lapsiperheitä, kun niissä on vähän erikoinen muoto ja matkailua on yhdistetty eläimiin, hän toteaa.

Siiri Turpeinen muistuttaa, että kyse on vasta luonnoksista, ja teokset muovautuvat vielä taiteilijoiden käsissä.

Kunta on saanut kuvanveistäjiltä kolme erilaista vaihtoehtoa. Suuria eroja vaihtoehtojen välillä ei ole, mitä kunnanjohtaja Ari Kinnunen harmittelee.

Hankkeen ohjausryhmä käsittelee taidehankintaa vielä toukokuun alkupuolella. Kinnusen mukaan on mahdollista, että ryhmä pyytää Alosilta uusia ehdotuksia.

Taideteos saattaa valmistua jo tulevaan syksyyn mennessä.

Suosittelemme