Kymmenet tuhannet vastustivat mediaan ja järjestöihin liittyvää lakiesitystä Georgiassa

Muun muassa EU on kritisoinut lakiesitystä.

Mielenosoittajia kulkee Tbilisin kaduilla ison sinisen banderollin kanssa, jossa lukee "Kyllä Eurooppa".
Eilen Georgian pääkaupungissa Tbilisissä mielenosoittajat pitelivät ”Kyllä-Eurooppa” -banderollia. Kuva: Giorgi Arjevanidze / AFP
STT

Georgiassa noin 20 000 ihmistä osoitti mieltään pääkaupunki Tbilisin kaduilla hallituksen lakiesitystä vastaan.

Lakiesityksen mukaan riippumattomien medioiden ja järjestöjen täytyy ilmoittaa toimivansa vieraan vallan tavoitteiden ajajina, jos niiden rahoituksesta yli 20 prosenttia tulee ulkomailta. Vastaavia mielenosoituksia nähtiin myös viime vuonna ja tuolloin hallitus perääntyi lakiesityksen ajamisesta.

Esitys muistuttaa Venäjällä voimassa olevia niin sanottuja agenttilakeja.

Presidentti Salome Zurabišvili on ilmoittanut, että hän aikoo veto-oikeudellaan estää lain voimaantulon.

Hallitsevalla Georgialainen unelma -puolueella on kuitenkin riittävän suuri enemmistö parlamentissa, jonka myötä se voi äänestää presidentin veto-oikeutta vastaan.

Ei linjassa EU-jäsenyyden kanssa

Noin 80 prosenttia georgialaisista tukee maan perustuslaissakin mainittua pyrkimystä liittyä sekä EU:hun että Natoon.

– Olen täällä puolustamassa Georgian eurooppalaista tulevaisuutta. Ei Venäjälle, ei venäläiselle laille, kyllä Euroopalle, yksi mielenosoittaja sanoi.

Lakiesitystä on vastustettu mielenosoituksin huhtikuun puolivälistä saakka. Mielenosoitusta olivat tällä kertaa järjestämässä noin sata eri oppositiopuoluetta ja järjestöä. Tätä ennen ne ovat pitäneet matalaa profiilia päivittäisissä mielenosoituksissa.

Mielenosoittajat pyrkivät yhdessä vaiheessa iltaa murtautumaan poliisin saartorenkaasta läpi ja nostamaan EU:n lipun parlamenttitalon salkoon. Poliisi käytti ainakin kyynelkaasua ja sisäministeriön mukaan mielenosoitus muuttui väkivaltaiseksi. Puoliyön jälkeen satoja mellakkapoliiseja oli lähetetty kaupungin kaduille.

Hallituspuolue ilmoitti vastamielenosoituksia maanantaille, jolloin lakiesityksestä järjestetään toinen luentakierros valiokunnassa. Georgialaisen unelman mukaan puolue on vahvasti Eurooppa-mielinen ja perustelee lakiesitystä sanomalla sen lisäävän läpinäkyvyyttä järjestöjen kohdalla. Oppositiohahmot ja muut esityksen vastustajat ovat kuitenkin arvostelleet, että laki veisi Georgiaa lähemmäs Venäjää.

Lakiesitystä on arvosteltu myös EU-tasolla. Esimerkiksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on sanonut, ettei se oli linjassa Georgian EU-jäsenyyshalujen kanssa. EU myönsi Georgialle ehdokasvaltion statuksen joulukuussa.

Lähde: AFP

Suosittelemme