Suuret avustajamaat arvostelevat Irakin tiukkaa homolakia – uhkaa sananvapautta ja ulkomaisten investointien saantia

Irak hyväksyi viikonloppuna lain, joka määrää 10–15 vuotta vankeutta samaa sukupuolta oleville pareille. Myös transsukupuoliset sekä naisia esittävät miehet tuomitaan vankilaan.

Vaalimainoksia Bagdadin katukuvassa.
Irakin uudella homolailla on laaja kannatus maan poliitikkojen joukossa. Kuvassa vaalijulisteita pääkaupunki Bagdadista vuodelta 2021. Kuva: EPA-EFE/AHMED JALIL
Petri Burtsoff

Irakin viikonloppuna voimaan tullut tiukka homolaki herättää voimakasta arvostelua avustajamaissa. Laki määrää tuntuvat vankeusrangaistukset homoudesta ja transsukupuolisuudesta.

Irakille eniten kehitysapua antava Yhdysvallat sanoo, että laki uhkaa eniten niitä, jotka ovat jo valmiiksi heikoimmassa asemassa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Matthew Millerin mukaan lakia voidaan lisäksi käyttää vaikeuttamaan sanan- ja ilmaisuvapautta.

Millerin mukaan laki tulee myös hankaloittamaan ulkomaisten investointien saamista.

– Kansainväliset bisnesryhmittymät ovat jo viestineet, että tämänlainen syrjintä vahingoittaa niiden liiketoimintaa sekä Irakin talouskasvua, Miller sanoo.

Toisen merkittävän avustajamaan Britannian ulkoministeri David Cameron puolestaan kutsui lakia ”vaaralliseksi ja huolestuttavaksi”.

Myös ihmisoikeusjärjestöt kuten Human Right Watch ovat arvostelleet uutta lakia.

”Laki tarvittiin suojelemaan arvojärjestystämme”

Irakin viranomaiset vastaavat arvosteluun syyttämällä länsimaita Irakin sisäisiin asioihin puuttumisesta.

Ryhmä kansanedustajia ajaa Yhdysvaltain suurlähettilään Alina Romanowskin karkottamista maasta sen nojalla, että tämä on arvostellut lakia.

Samalla Irak perustelee lakia perinteisillä arvoilla.

– Laki tarvittiin suojelemaan arvojärjestystämme, sanoi Irakin parlamentin puhemies Mohsen Al-Mandalawi.

Hänen mukaan irakilaislapsia pitää suojella ”moraalikadolta ja homoseksuaalisuudelta”.

Lain aiempi versio ehdotti homoseksuaalisuudesta jopa kuolemantuomiota.

Homoseksuaalisuus on aiemminkin ollut yhteiskunnallinen tabu konservatiivisessa Irakissa, mutta laki ei ole tätä ennen määrännyt sitä rangaistavaksi.

Suosittelemme