Selvityshenkilö esittää Ylitornion ja Pellon seurakuntien yhdistämistä

Selvitystyön tehneen rovasti Heikki Nissisen mielestä Kolarin seurakunnan luontevin yhteistyö toteutuu Tunturi-Lapin seurakuntien suuntaan.

Oulun hiippakunnan tuomiokapitukin rakennus ulkoa päin.
Kolarin, Pellon ja Ylitornion seurakuntien kirkkovaltuustot pyysivät kesäkuussa 2023 Oulun hiippakunnan tuomiokapitulia käynnistämään selvityksen näiden seurakuntien tilanteesta ja yhteistyömahdollisuuksista. Kuva: Oulun hiippakunnan tuomiokapituli/ Harriet Urponen.
Tiinamaija Rantamartti

Selvityshenkilö esittää, että tuomiokapituli tekisi aloitteen Pellon ja Ylitornion seurakuntien yhdistämisestä vuoden 2026 alusta lukien.

Kolarin seurakunnan osalta selvittäjä ehdottaa, että tuomiokapituli arvioisi edellytyksiä käynnistää selvitystyö Tunturi-Lapin seurakuntien eli Kolarin, Kittilän, Muonion ja Enontekiön yhteistyön vahvistamiseksi ja mahdollisen seurakuntayhtymän perustamiseksi.

Rovasti Heikki Nissinen on tehnyt selvitystyön yhteistyömahdollisuuksista seurakuntien omasta aloitteesta. Taustalla ovat olleet seurakuntien toiminnan ja talouden turvaaminen pitemmällä tähtäimellä, kiinteistöjen merkittävä korjaustarve sekä rekrytoinnin haasteet.

Selvitystyö toteutettiin syksyllä 2023 ja alkuvuodesta 2024. Selvitystä tehdessä on järjestetty kuulemisia seurakuntien luottamushenkilöille ja työntekijöille.

Valmistelutyö jatkuu seurakunnissa

– On hyvä, että Tornionlaakson seurakunnat ovat itse olleet aloitteellisia tulevaisuutensa selvittämisessä ja että raportti on nyt valmistunut, hiippakuntadekaani Juha Rauhala toteaa Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin tiedotteessa.

– Kyseessä on kuitenkin vasta selvittäjän raportti, josta on tärkeä kuulla seurakuntien ajatuksia ennen minkäänlaisten johtopäätösten tekemistä, Rauhala jatkaa.

Seurakuntien kuuleminen käynnistyy jo toukokuussa. Piispa Jukka Keskitalo seurueineen tapaa toukokuussa Ylitornion ja Pellon sekä Tunturi-Lapin seurakuntien luottamushenkilöpuheenjohtajistot ja johtavat viranhaltijat. Tarkoituksena on keskustella selvityksen herättämistä ajatuksista.

Suosittelemme