Ukrainan joukkoja uhkaa saarrostus – voiko Venäjän hyökkäyksen pysäyttää näistä juoksuhaudoista?

Yhdysvaltain lupaama aseapu saattoi pelastaa Ukrainan rintaman täydelliseltä romahdukselta, arvioi asiantuntija John Helin.

Näin Venäjä on tunkeutumassa eteenpäin Donetskissa.
Yrjö Kokkonen

Venäjän suunnitelma Ukrainan sodan jatkosta alkaa paljastua asiantuntijoille. Venäjä näyttää valmistelevan kahdesta suunnasta tulevaa hyökkäystä, joka jättäisi Ukrainan joukkoja saarroksiin rintaman keskiosaan.

Venäjän joukot ovat tunkeutuneet viime päivinä Otšeretynen pikkukaupunkiin ja laajentavat nyt sisäänmurtoaan kaikkiin suuntiin.

Hyökkäyksestä päävastuussa ovat Venäjän Keskisen sotilaspiirin moottoroidut jalkaväkiyhtymät, kertoo Ylen sotilasasiantuntija Marko Eklund.

Päähyökkäys näyttää suuntautuvan luoteeseen kohti Pokrovskin-Kostjantynivkan välistä valtatietä. Tie on Donetskin alueen tärkeimpiä huoltoväyliä, sanoo sotaa seuraava asiantuntija John Helin.

John Helin on pukeutunut puvuntakkiin ja kauluspaitaan. Taustalla lasin takana näkyy betoniarkkitehtuuria ja pihlaja.
Ukrainan sodan asiantuntija John Helin. Kuva: Paavo Jantunen / Yle

Toinen hyökkäyssuunta kulkee Otšeretynestä länteen kohti Pokrovskia, joka on alueen merkittävin huoltokeskus.

Samaan aikaan Venäjä kerää joukkoja Tšasiv Jarin kaupungin alueelle. John Helin arvioi, että Venäjä aloittaa merkittävän hyökkäyksen kaupungin valtaamiseksi viikon kuluessa. Tšasiv Jarista hyökkäys jatkuisi kohti Kostjantynivkaa.

Ukrainan puolustuslinjat keskeneräisiä

Venäjä saattaa pyrkiä katkaisemaan Pokrovskista koilliseen suuntautuvan valtatien, mutta sille riittää, että se pystyy tulituksellaan estämään tien käytön, Helin kertoo. Tällöin Ukrainan joukot idempänä, Toretskin ja Niu-Yorkin alueella jäävät käytännössä saarroksiin.

Arvio, että venäläiset yrittävät suurta pihtiliikettä, näyttää loogiselta, sanoo Marko Eklund.

Suuri kysymys on, kuinka hyvin Ukrainan joukot kykenevät torjumaan venäläisten etenemisen. Ukraina on valmistellut Otšeretynen ja valtatien väliin puolustuslinjoja, mutta ne ovat hyvin keskeneräisiä.

– Ne ovat olemassa, mutta viimeistelemättä. Sieltä puuttuu esimerkiksi yhdyshautoja. Niitä ei myöskään ole katettu, eli ne ovat taivasalla, joten ne ovat alttiina drone-uhalle, Helin kuvailee.

Satelliittikuva.
Ukrainan puolustusrakennelmia satelliittikuvassa. Katkoviivalla rajattu alue näkyy suurennettuna alla olevassa kuvassa. Kuva: Satelliittikuva: Mapcreator. Grafiikka: Eeva Sarlin / Yle
Satelliittikuva.
Satelliittikuva.
Kuvat: Satelliittikuva: Google. Grafiikka: Eeva Sarlin / Yle (vasen), Satelliittikuva: Planet. Grafiikka: Eeva Sarlin / Yle (oikea)

Pikaisesti kaivetut juoksuhaudat näkyvät satelliittikuvissa.

Helinin mukaan on vaikea arvioida, miten nopeasti Venäjä pyrkii saavuttamaan saarrostustavoitteensa.

– Tämä voi olla nopea operaatio tai viedä koko vuoden. Riippuu siitä, kuinka Ukraina pystyy aidosti estämään Venäjän hyökkäyksiä.

Sotilas polttaa tupakkaa oksien suojassa Ukrainassa.
Ukrainalainen sotilas tauolla Otšretyneen johtavan tien varrella. Kuva: Genya Savilov / AFP

Otšeretynessä Venäjä sai aikaan paikallisen läpimurron, jonka avulla se eteni hetkessä parisen kilometriä.

Syy tähän oli ilmeisesti enemmänkin Ukrainan joukkojen vaihtamisessa tapahtunut virhe kuin Venäjän ylivoima.

Satelliittikuva.
Ukraina on linnoittanut aluetta jo vuosina 2014-15. Tässä yksi linnoite. Kuva: Satelliittikuva: Mapcreator

Yhdysvaltain apu olennaista

Helin ei usko, että Venäjä kykenee sodassa laajoihin, useiden kilometrien suuruisiin läpimurtoihin.

Rintaman romahduksen mahdollisuus oli olemassa ennen kuin Yhdysvallat päätti mittavasta apupaketistaan Ukrainalle, Helin sanoo.

Vaikka apua ei vielä ilmeisesti olekaan saatu rintamalle, Ukrainan tilanne on hieman helpompi. Se uskaltaa nyt käyttää esimerkiksi tykistön ammusvarastojaan rohkeammin, kun täydennystä on luvassa.

Sotilas kantaa tykin ammusta maastossa.
Ukrainalainen tykkimies latasi haupitsia Bahmutin lähellä maaliskuussa 2024. Kuva: Laurel Chor / SOPA Images/Shutterstock/AOP

Silti Helin kehottaa varautumaan siihen, että Ukraina joutuu jatkuvasti perääntymään. Vaikka Ukraina saa uutta materiaalia, Venäjällä on edelleen mies- ja tuliylivoima.

– Ukraina joutuu siirtämään reservejä muilta rintamanlohkoilta. Tämä paljastaa, miten hankala tilanne on.

Otšeretynen ohella Venäjä hyökkää muuallakin. Venäjä hyökkää muuallakin kuin Otšeretynessä.

Eklundin mukaan Otšeretynen eteläpuolella kohti Pokrovskia etenee Venäjän 90. Panssaridivisioona ja Kaliningradista tuotu moottoroitu jalkaväkiprikaati. Lisäksi alueella on entisen ”Donetskin kansantasavallan” miliisijoukkoja, jotka nyt muodostavat Venäjän Eteläisen sotilaspiirin 1. Armeijakunnan.

Pohjoisemmassa, Luhanskin alueella Venäjä on myös päässyt hieman eteenpäin, koska Ukraina on joutunut vetämään sieltä joukkoja muualle, John Helin kertoo.

Suosittelemme