Turun Peltolan koulurakennusta voi käyttää, mutta sisäilman laatua parannetaan

Turun ammatti-insituutti käyttää Peltolan koulutaloa. B-rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus on valmistunut.

Potilaan kääntämisen harjoittelua voimaliivin avulla.
Peltolan koulutalossa opiskellaan muun muassa terveydenhuollon opintoja. Arkistokuvassa harjoitellaan potilaan kääntämistä voimaliivin avulla. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Turun Peltolan koulutalon B-rakennukseen tehtiin vuoden 2024 vaihteessa kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus. Tulosten perusteella koulutalon toimintaa voidaan jatkaa erilaisten käyttöä turvaavien toimenpiteiden avulla.

Tutkimukset sisälsivät muun muassa kosteusmittauksia, rakenneavauksia ja mikrobinäytteenottoja. Lisäksi rakenteiden tiiveyttä tutkittiin aistinvaraisesti, lämpökameralla ja merkkiainekokeilla, kerrotaan Turun kaupungin tiedotteessa.

Tutkimuksissa havaittiin, että rakennuksen yläpohjatiloihin sekä alapohjan alkuperäisen osan ryömintätilaan on jätetty runsaasti rakennusjätteitä. Läpivienneissä havaittiin myös paikallisia kosteuden aiheuttamia vaurioita. Alapohjan ryömintätilassa esiintyi paikoin veden lammikoitumista.

Rakennuksen alkuperäisen osan tiilirakenteisten seinien läpi imeytynyt sadevesi on aiheuttanut paikallisia pinnoitevaurioita sisäpinnoilla.

Koulutalon toiminta jatkuu nykyisellään

Tutkimuksen perusteella rakennuksen sisäilman laatu ja olosuhteet poikkeavat tavanomaisesta ja toimenpiteitä tarvitaan.

Koulutalon tilojen käyttöä voidaan kuitenkin jatkaa nykyisen mukaisesti.

Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä puhdistetaan ja säädetään, ja lisäksi tilakohtaiset ilmanvaihtokoneet huolletaan kuntoon.

Suosittelemme