Pirkanmaalla selvitetään vatsatautiepidemian syytä – aiheuttajaksi epäillään kasviksia

Mahdollisia yersinia-bakteerin aiheuttamia sairastumisia on havaittu 43 henkilöllä. Aamulehden mukaan ruokamyrkystysten epäillään levinneen Tampereen yliopiston ravintoloissa.

Parsaa myynnissä kaupassa.
Yersinia-bakteerin aiheuttamien sairastumisten epäillään olevan peräisin kypsentämättömistä kasviksista. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Lotta Sillanmäki

Pirkanmaalla jyllää vatsatautiepidemia, jonka syy on vielä epäselvä.

Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta ja Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) infektioidentorjuntayksikkö selvittävät mahdollisen elintarvikevälitteisen epidemian aiheuttajaa.

Pirkanmaalla mahdollisia tapauksia on tähän mennessä 43, joista 12 on varmistettu yersinia-bakteerin aiheuttamiksi. Määrän odotetaan kasvavan. Sairastuneita on havaittu hajanaisesti myös muualla Suomessa.

Ensimmäinen sairastuminen tuli tietoon 24. maaliskuuta.

Epidemian aiheuttajaksi epäillään ensisijaisesti kasviksia, mutta muitakin mahdollisia lähteitä selvitetään muun muassa elintarvikenäytteillä ja oirekyselyillä.

Elintarviketarkastaja Maarit Miskala kertoo Aamulehdessä, että epidemia on paikannettu Tampereen yliopiston kampusten kahteen ravintolaan. Tiettyihin ruokailuihin osallistuneille on lähetetty oirekyselyjä.

Taudin oireita vatsakipu, ripuli ja kuume

Yersinia enterocolitica -bakteeria esiintyy yleisesti maaperässä ja vesistöissä. Se voi aiheuttaa ihmiselle suolistotulehduksen eli yersinioosin.

Taudin itämisaika on 1–11 vuorokautta ja yleensä oireet alkavat parin vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Yersinia-bakteerin aiheuttaman infektion oireita ovat vatsakipu, ripuli ja kuume. Tauti rauhoittuu yleensä itsestään, eikä hoitoon tarvita antibiootteja. Yersinioosi diagnosoidaan ulostenäytteestä.

Tartuntaa voi ehkäistä pesemällä vihannekset huolellisesti ja kuumentamalla lämpimänä tarjoiltavat elintarvikkeet hyvin. Pakastaminen ei tuhoa bakteeria. Pilkotut kasvikset tulee säilyttää kylmässä ja pakkauksiin merkittyjä säilytysohjeita tulee noudattaa.

Bakteeri leviää yleensä sianlihasta tai kasviksista

Yleisin tartunnan välittäjä on sianliha, sillä bakteeri kuuluu sian normaaliin bakteerikantaan. Bakteeri voi päästä lihaan teurastamisen yhteydessä ja levitä huonosti kypsennetystä tai raa'asta lihasta.

Myös kypsentämättömät kasvikset ovat yleinen tartunnan lähde. Kasvikset voivat saastua jo kasvatuksen aikana maaperän, kasteluveden tai eläinten ulosteiden välityksellä. Yersinia ei tavallisesti tartu ihmisestä toiseen, koska tartuntaan tarvitaan suuri määrä bakteereita.

Uutista päivitetty 29.4.2024 klo 16.57: Lisätty tieto, jonka mukaan tartunnat on paikannettu Tampereen yliopiston ravintoloihin.

Suosittelemme