Oulun tornihotelli viivästyy valitusten takia – Vänmannin saareen suunniteltu hotelli ei valmistu kulttuuripääkaupunkivuodeksi

Osuuskauppa Arinan Ouluun suunnittelema Solo Sokos Hotel-tornihotellihankkeen asemakaavan muutoksesta tehdyt valitukset viivästyttävät tornihotellin toteuttamista.

Oulun Terwa Tower påikisaaresta katsottuna. Havainnekuva.
Havainnekuva Vänmannin saareen suunnitellusta hotellista. Kuva: Terwa Kiinteistökehitys Oy
Risto Degerman

Osuuskauppa Arinan Ouluun suunnittelema Solo Sokos Hotel-tornihotellihankkeen asemakaavan muutoksesta tehdyt valitukset viivästyttävät tornihotellin toteuttamista. Osuuskauppa Arinan mukaan projekti jää odottamaan valitusten käsittelyä hallinto-oikeudessa ja käsittelyaikojen pituus tulee myöhästyttämään suunnitelman toteuttamista.

Arinan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Ulla Peltoniemen mukaan viivästykset ovat Arinalle pettymys.

Oulun hotellien käyttöasteet ovat nykyiselläänkin Suomen korkeimpia ja majoituskapasiteetin rajallisuus on haastanut jo pitkään suurempien tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämistä alueella, toteaa Ulla Peltoniemi Arinan tiedotteessa. Hänen mukaansa Oulun nykyiset majoituspaikat eivät riitäkään Oulu 2026 kulttuuripääkaupunkivuoden tarpeisiin.

– On harmillista, että valitukset tehneet tahot eivät näe hankkeen merkitystä alueen kehittymiselle, toteaa Osuuskauppa Arinan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Ulla Peltoniemi.

Arinan talousjohtaja Anu Junnikkala-Alho.mukaan Vänmannin saareen suunniteltu uusi hotelli olisi helpottanut myös rakennusalan ahdinkoa tarjoamalla töitä alueen yrityksille ja rakennusalan ammattilaisille.

– Valituksista johtuvat viivästykset aiheuttavat lisäkustannuksia, joiden vaikutukset investoinnin kannattavuuteen voivat olla merkittäviä., Junnikkala-Alho sanoo.

Arinan mukaan tehdyt valitukset tutkitaan nyt tarkkaan yhdessä Oulun kaupungin kanssa, mutta on todennäköistä, että hallinto-oikeuden käsittelyajat vaikuttavat hankkeen aikatauluun.

Vänmannin saareen suunniteltuun hotelliin on ollut tarkoitus rakentaa yhteensä 246 huoneen Solo Sokos Hotel, jonka kokonaiskustannukset olisivat alkuperäisten suunnitelmien mukaan olleet noin 55 miljoonaa euroa. Hotellin rakentajaksi Arina on valinnut rakennusliike YIT:n

Alun perin Terwa Towerin nimellä suunnitellun hotellin rakennustöiden piti käynnistyä jo syksyllä, jolloin sen valmistumisajankohdaksi arvioitiin kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 loppupuoli.

Oulun kaupunginvaltuusto hyväksyi maaliskuussa asemakaavan muutosehdotuksen ja tonttijaon muutoksen. Asiasta käytiin kiivasta keskustelua ja sen tiimoilta käytettiin useita puheenvuoroja.

Äänestyksen jälkeen 50 valtuutettua äänesti ehdotuksen puolesta ja 14 vastaan.

Suosittelemme