Gazassa saattaa vihdoinkin häämöttää hengähdystauko – osapuolet näyttävät nyt olevan taipuvaisia aselepoon

Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluissa on tiettävästi keskusteltu Hamasin hallussa olevien panttivankien vaihtamisesta palestiinalaisvankeihin.

En palestinsk kvinna inspekterade ruinerna efter ett bombat bostadshus i Rafah på lördag morgon.
Palestiinalaisnainen katsomassa kotinsa raunioita Rafahissa lauantaiaamuna. Kuva: AFP / LEHTIKUVA
Erja Tuomaala

Gazan sotaa on käyty yli puoli vuotta. Neuvotteluja palestiinalaisten ja Israelin välillä on käyty vailla läpimurtoa lokakuusta alkaen useaan otteeseen.

Tätä yritystä on luonnehdittu etukäteen vakavimmaksi pyrkimykseksi tulitaukoon. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi eilen sunnuntaina Riadissa Saudi-Arabiassa, että Yhdysvaltain olisi taivuteltava Israel luopumaan kaavailemastaan maahyökkäyksestä Rafahiin.

Myös Israel näyttää olevan aiempaa valmiimpi aseellisten toimien keskeyttämiseen. Omaiset painostavat hallitusta tuomaan panttivangit kotiin. Viimeksi lauantaina tuhannet ihmiset vaativat Tel Avivissa ja muissa kaupungeissa siepattujen vapauttamista.

Vankienvaihto avainkysymys

Muun muassa The New York Times (NYT) -lehti kirjoittaa, että Israel saattaa hyväksyä vankienvaihdon, jossa 33 Hamasin sieppaamaa vankia vaihdettaisiin Israelin vankiloissa oleviin palestiinalaisiin. Vapautettavien palestiinalaisten luvun on väläytelty olevan jopa tuhansia.

NYT-lehden tietojen mukaan Israel on valmis vähentämään ensi vaiheessa vapautettavien israelilaisten panttivankien lukumäärää, jotta neuvottelut saataisiin etenemään.

Yhdysvaltain sana painaa myös Israelissa liittolaisuussuhde on molemmille maille tärkeä. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on sukkuloimassa Lähi-idässä seitsemättä kertaa Gazan sodan alkamisen jälkeen viime vuoden lokakuun seitsemäntenä päivänä. Taistelujen laantuminen toisi myönteistä nostetta presidentinvaalikampanjaa käyvän Joe Bidenin hallinnolle.

Liittolaiset painostavat sopimukseen

Ulkoministeri Blinken luonnehti Israelin tarjousta ”poikkeuksellisen anteliaaksi”. Hänen mukaansa neuvotteluilmapiiri on toiveikas.

Hamasin delegaatio on neuvotellut välittäjien kanssa Kairossa Egyptissä. Neuvottelulähteistä kantautuneiden tietojen mukaan korkea-arvoinen Hamasin neuvottelija on todennut, että viikkojen neuvottelujen jälkeen suuria kiistoja ei enää ole näköpiirissä.

Jos neuvottelut etenevät, aselepo voisi alkaa huomenna. Sen kestoksi on ehdotettu Britannian entisen pääministerin David Cameronin mukaan 40 päivää.

Myös Cameron sanoi toivovansa, että Hamas hyväksyy ehdotuksen. Sekä Cameron että ulkoministeri Blinken osallistuvat Maailman talousfoorumin (WEF) ylimääräiseen kokoukseen Riadissa.

Lähteet: AFP, Reuters

Suosittelemme