Israelilaiset matkailijat kaikkosivat Rovaniemeltä Gazan sodan vuoksi, aasialaiset matkailijat palasivat

Israelista saapui matkailijoita tammi-maaliskuussa Rovaniemelle peräti lähes 70 prosenttia aiempaa vähemmän.

Turistimassa Rovaniemen lentokentän aulassa.
Turisteja Rovaniemen lentokentän aulassa. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle
Jari Peltoperä

Rovaniemen matkailun vahva kasvu jatkui maaliskuussa. Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät Rovaniemellä tammi-maaliskuussa yhdeksän prosenttia edellisvuoteen verrattuna, vaikka yksittäisten maiden osalta löytyy myös matkailijamäärän vähenemistä.

Eniten pudotusta tammi-maaliskuussa oli israelilaisten turistien määrässä (-67,5 prosenttia). Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäisen mukaan taustalla on Gazan sota.

Myös suomalaisten (-23,9 %) ja belgialaisten (-16,3 %) yöpymiset vähenivät.

Kasvua Amerikasta ja Aasiasta

Yhdysvallat nousi nyt ensimmäistä kertaa kärkikolmikkoon. Yksi syy löytyy markkinoinnin kasvusta Yhdysvalloissa.

– Matkailuyritykset ovat markkinoineet vahvemmin Yhdysvaltoihin ja yhdessä Naton tuoman aktiivisuuden kanssa ne näkyvät luvuissamme, Kärkkäinen kertoo.

Aasialaisten matkailun kasvu ja erityisesti Kiinan kasvu jo helmikuussa oli tuntuvaa. Kiina nousi ensimmäistä kertaa koronan jälkeen top 5 -listalle Rovaniemellä. Aasialaisten kohdalla kasvua oli kaikista muista maista paitsi Japanista.

– Kärkipaikkaa talven osalta pitävät Ranska ja Saksa, jotka ovat talvimatkailumme tiivis perusta tällä hetkellä. Lentoliikenteen kehitys niiltä markkinoilta näkyy nyt.

Maaliskuussa kasvua seitsemän prosenttia

Sanna Kärkkäisen mukaan maaliskuun menestyksellä on vaikutuksensa myös ensi talveen, jonne ennustetaan lentoliikenteen edelleen kasvavan niin Rovaniemen kuin koko Lapin osalta.

– Lentojen osalta pääsemme kertomaan lähiviikkoina lisää päivityksiä. Myös RevPar-hinta majoituksessa on Rovaniemellä huippuluokkaa valtakunnallisella tasolla tarkasteltuna, toteaa Sanna Kärkkäinen.

Hotellin RevPAR lasketaan jakamalla hotellihuoneiden nettomyynti saatavilla huoneilla.

Rovaniemen osuus on kolmannes kaikista Lapin majoitusvuorokausista. Myös kansainvälisten asiakkaiden määrä on suurin pohjoisessa.

Suosittelemme