Tapparan jättävä mestarivahti kertoo mullistavasta illasta – Ilves-tappio nosti kyyneleet silmiin ja toi suuren oivalluksen

Christian Heljangon uran yksittäinen merkittävin käännekohta ajoittuu Tampereen areenan avausviikonloppuun vuonna 2021.

Tapparassa kolmannen perättäisen Suomen mestaruuden voittanut Christian Heljanko kertoi maanantain kansanjuhlassa Tappara-uransa käännekohdasta.
Valtteri Kujansuu

– Onko tämä oikeasti näin vaikeaa?

Tapparan maalivahti Christian Heljanko kököttää kyyneleet silmissä seuran maalivahtivalmentaja Aki Näykin kanssa kuntosalilla. Maalivahti miettii syntyjä syviä.

On Tampereen uuden areenan kauan odotettu avajaisviikonloppu joulukuussa 2021.

Ensimmäisessä erässä Ilves tekee Heljangolle neljä maalia. Tappara häviää uuden kotiareenan ensimmäisen liigaottelun Ilvekselle maalein 3–6.

Christian Heljanko kuvattuna.
Christian Heljanko, 27, on noussut parin viime kauden aikana koko Euroopan tasolla huippumaalivahdiksi. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Uni ei pelin jälkeen maalivahdille tullut.

– Mietittiin, miksi ei Ilvestä vastaan kulje, muistelee Heljanko myöhäistä iltaa salilla.

Tuossa keskustelussa Heljanko ja Näykki päättivät, että jos aurinko huomenna nousee, niin mennään ”tulta päin”. Huonomminkaan ei voi enää mennä.

Käännekohta

Aurinko nousee, ja avajaisviikonlopun ohjelmassa on heti seuraavana päivänä toinen paikallisottelu. Heljanko pelaa nollapelin ja Tappara voittaa Ilveksen isännöimän ottelun maalein 7–0.

Heljanko nimeää tämän hetken Tappara-uransa merkittävimmäksi yksittäiseksi käännekohdaksi.

– Sen jälkeen on mennyt ihan hyvin, sanoo Heljanko hymyillen Tapparan kolmansissa perättäisissä suomenmestaruusjuhlissa maanantaina Tampereella.

Näin voidaan hyvällä syyllä sanoa.

Areenan kahden ja puolen vuoden takaisen avajaisviikonlopun jälkeen Heljanko joukkueensa ykkösmaalivahtina on voittanut Suomen mestaruuden keväällä 2022, 2023 ja 2024.

Tapparan maalivahti Christian Heljanko on yksi Euroopan parhaista maalivahdeista.
Christian Heljanko sai venyä tänä keväänä parhaimpaansa. Heljanko on saanut sarjan parhaalle maalivahdille myönnettävän Urpo Ylönen -palkinnon vuosina 2022 ja 2023. On todennäköistä, että hän saa sen myös tänä kesänä. Kuva: Lehtikuva

Lisäksi Tappara-torjuja valittiin jääkiekon CHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi kaudella 2022–2023, jolloin kirvesrinnat juhlivat myös tuon sarjan voittoa.

Tänä keväänä Heljanko pokkasi pudotuspelien parhaalle pelaajalle annettavan Jari Kurri -palkinnon.

Kasvaminen huipputasolle on vaatinut vastoinkäymisten kokemista, selättämistä ja niistä oppimista.

Työrauhan takuumies

Tappara uudistui kauteen lähdettäessä voimakkaasti. Seuran strateginen linjaus oli pelata uuden ruotsalaispäävalmentajan Rikard Grönborgin johdolla erilaista kiekkoa kuin aiempina kausina.

Tapparan riisto- ja hyökkäysorientoitunut pelityyli nojasi runkosarjassa puolustuspäässä vahvaan maalivahtipeliin.

– Christian Heljanko antoi meille sen työrauhan, että saatoimme vetää prosessin alusta loppuun, toteaa Tapparan valmentaja Juha Juujärvi.

Tapparan pelaajia saapuu esiintymislavalle. Christian Heljanko. Kuvauspäivä 29.4.2024.
Christian Heljanko asteli kiittämään maanantain 29.4. kansanjuhlaan saapuneita kannattajia yhteisistä vuosista sekä jättämään jäähyväiset. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Seuraavalla kaudella Tappara yrittää voittaa ilman Heljankoa. Maalivahdin sopimus päättyi tähän kauteen.

Seuralegendojen joukkoon noussut, kotiyleisöä torjuntojensa ohella voitontansseillaan riehaannuttanut maalivahti on jäähyväisistä haikeana.

– Ikävä tulee varmasti. Toivottavasti jonain päivänä saan tulla takaisin.

Suosittelemme