Sotkamo Silverin alkuvuoden tulos viime vuotta vahvempi – hopeatuotanto kasvoi 49 prosenttia

Yhtiön liiketulos oli edelleen pakkasella, mutta liikevaihto kasvoi 26 prosenttia edellisvuodesta. Taustalla ovat pääasiassa kasvaneet hopean tuotantomäärät ja suotuisa hinta.

Sotkamo Silverin kuorma-auto kaivostunnelissa.
Sotkamo Silverin kuorma-auto kaivostunnelissa helmikuussa 2023. Kuva: Rami Moilanen
Tiia Korhonen

Hopeakaivos Sotkamo Silverin alkuvuoden tulos on viime vuotta vahvempi, mutta edelleen pakkasella.

Sotkamossa toimivan kaivos- ja malminetsintäyrityksen liiketulos oli tammi-maaliskuussa miljoona Ruotsin kruunua miinuksella, kun viime vuonna samaan aikaan tulos oli 10 miljoonaa kruunua pakkasella. Sotkamo Silver hoitaa raha-asiansa kruunuissa, koska sen emoyhtiö on ruotsalainen.

Yhtiön liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 26 prosenttia edellisvuodesta 85 miljoonaan Ruotsin kruunuun. Taustalla ovat pääasiassa hopean kasvaneet tuotantomäärät, malmin korkeampi keskimääräinen hopeapitoisuus ja hopean hinnan positiivinen kehitys. Hopeatuotanto kasvoi 49 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta noin 309 000 unssiin.

Yhtiön kannattavuuteen vaikuttivat kustannusten nouseminen, johon heijastui yleinen inflaatio, sekä alkuvuoden aikana tehdyt tulevaa tuotantoa valmistelevat työt. Sotkamo Silverin toimitusjohtaja Mikko Jalasto kertoo pörssitiedotteessa, että toisella neljänneksellä kaivoksella keskitytään vakaan tuotannon jatkamiseen, jotta suotuisa hopeamarkkina voidaan hyödyntää maksimaalisesti.

– Silver Instituten tuore raportti ennakoi hopean kysynnän ylittävän tarjonnan myös tämän vuoden osalta selvästi. Huhtikuun aikana hopean hinta oli euroissa mitattuna korkeimmalla tasolla meidän kaivostuotantomme aikana.

Yhtiö odottaa kannattavuuden säilyvän hyvällä tasolla vuonna 2024.

Suosittelemme