Kolmea opiskelijaa epäillään vakavasta kaksikäyttötuotteisiin liittyvästä rikoksesta

Poliisi on ottanut kolme ihmistä kiinni epäiltynä törkeästä säännöstelyrikoksesta Kajaanissa.

Kainuun ammattiopisto.
Kuvassa Kainuun ammattiopisto. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle
Eetu Ruonakoski,
Tanja Heikkonen

Poliisi tutkii kaksikäyttötuotteisiin liittyvää törkeää säännöstelyrikosta Kajaanissa. Asiaan liittyen on otettu kiinni kolme henkilöä.

Kyse on poliisin mukaan Kainuun ammattiopiston opiskelijoista. Poliisilla on tänään ollut operaatio ammattiopistolla ja sen asuntolassa asiaan liittyen. Paikalla on tehty etsintöjä.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Tuulenkari kertoo, ettei rikosepäily kytkeydy muilla tavoin kouluun tai sen toimintaan.

Tuulenkarin mukaan rikosepäily liittyy niin sanottuihin kaksikäyttötuotteisiin, eli tuotteisiin, joita voi siviilikäytön lisäksi hyödyntää sotilaallisiin tarkoituksiin.

– Asia liittyy tuotteiden vientiin, kauttakulkuun ja muuhun sellaiseen. Edelleen selvitellään, mistä on kyse, Tuulenkari sanoo.

Hän ei kommentoi epäiltyä rikosta tarkemmin, sillä esitutkinta on alkuvaiheessa. Asiaa selvitetään yhteistyössä Tullin ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Tuulenkarin mukaan epäillyt eivät ole Suomen kansalaisia. Hän ei kommentoi sitä, tavoitteleeko poliisi vielä muita epäiltyjä kolmen kiinni otetun henkilön lisäksi.

Rikoslain perusteella säännöstelyrikokseen voi syyllistyä esimerkiksi rikkomalla pakotteita tai tiettyjä muita tuontiin ja vientiin liittyviä säännöksiä.

Käytännössä kyse voi olla korkean teknologian tuotteista, kuten elektroniikasta, tietoliikenne- ja tiedon suojauslaitteista sekä esimerkiksi antureista ja lasereista.

Teko voidaan katsoa törkeäksi, jos sillä tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä, rikos on omiaan aiheuttamaan huomattavaa vaaraa maan taloudelle tai puolustusvalmiudelle tai rikos on erityisen suunnitelmallinen.

Koululla ei tietoa

Kainuun ammattioppilaitoksen Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anni Miettunen kertoo, ettei koululla ole tietoa asiasta sen tarkemmin.

– Poliisi vastaa tutkinnasta, me emme tiedä tästä yhtään sen tarkemmin, Miettunen summaa.

Kainuun ammattiopistolla on Kajaanissa kolme asuntolaa. Miettusen tiedossa ei ole, millä asuntolalla poliisioperaatio on tehty.

Koulu jatkuu vapun jälkeen normaalisti. Oppilaille tiedotetaan sen mukaan, mitä poliisi ohjaa tekemään.

– Näin isoihin epäilyihin en ole aikaisemmin törmännyt tai tiennyt, Miettunen summaa.

Juttua päivitetty ja täydennetty kauttaaltaan tutkinnanjohtajan tiedoilla 30.4.2024 kello 15.31.

Juttua päivitetty 30.4.2024 15.52 Miettusen kommenteilla sekä lisätiedoilla kaksikäyttötuotteista.

Suosittelemme