Tällaiset kesämökit käyvät nyt kaupaksi

Lainan korot ovat nyt niin korkeat, että kesämökki ostetaan säästöillä tai sijoitusvaroilla, jos se on suinkin mahdollista.

Vaikeat taloudelliset ajat eivät heijastu kesämökkien kysyntään.
Maria Bonnor

Kevään mökkikauppa on käynnistynyt hitaasti. Kylmä sää on hillinnyt myyjien intoa laittaa mökkejään markkinoille.

Ostajat sen sijaan etsivät jo kiivaasti omaa kesäpaikkaa, jotta ehtisivät saada avaimet käteen ennen lomien alkua.

Harvoista tarjolla olevista mökeistä käydään kilpailua, kertoo OP Koti Itä-Suomen myyntijohtaja Minna Kuuvuori.

– Mökkikohteesta voi tulla useitakin tarjouksia samalla näytöllä, eli tilanne on hyvin vilkas tällä hetkellä.

Myytävän kesämökin keittiö.
Tämä 2000-luvun vaihteessa rakennettu mökki kuuluu kysyimpään hintaluokkaan, joka on 100 000–150 000 euroa. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Vapaa-ajan asuntoja ostavat ne, joiden taloudellinen tilanne on hyvä taantumasta ja yleisestä hintojen noususta huolimatta.

– Alle 100 000 euron mökkipaikat saatetaan ostaa käteisellä. Silloin ei tarvitse välittää siitä, mikä on lainan korko, Minna Kuuvuori sanoo.

Hän arvioi, että kuluneen vuoden aikana noin kolmannes asunto- ja mökkikaupoista on tehty käteisvaroilla. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asiakkaalla on rahat tilillään. Osa ostajista hankkii rahat esimerkiksi myymällä rahasto- tai osakesijoituksiaan.

Kuuvuoren mukaan ilmiön taustalla on se, että korkotaso on tällä hetkellä korkea, eikä sen kehityksestä ole takeita.

– Suomalaisilla on paljon tilivaroja, ja nyt on hyvä syy purkaa niitä.

Rahanpesun torjumiseksi OP Koti pyytää ostajalta selvityksen varojen alkuperästä. Näin toimii myös pankki.

Minna Kuuvuori myytävän kesämökin ovella.
Etelä-Savossa loma-asunnot tekevät kauppansa huomattavasti nopeammin kuin vakituiset kodit, kertoo OP Itä-Suomen myyntijohtaja Minna Kuuvuori. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Edulliset mökit ovat kysytyimpiä

Mökkimyynnin huippuvuosia olivat 2020–2021, jolloin suomalaiset pakenivat koronaa järvien rannoille.

Tällä hetkellä myyntimäärät ovat rauhoittuneet koronavuosia edeltävälle tasolle. Viime vuonna Etelä-Savossa myytiin yhteensä 364 mökkiä, kertovat tilastot.

Hintataso on säilynyt pääosin entisellään, mutta hintahaarukka on laaja: muutamasta kymmenestä tuhannesta 400 000 euroon saakka.

– Suurin kysyntä on alle sadan tuhannen euron hintaisista mökeistä. Mitä isompi hintapyynti, sitä pienempi kysyntä, sanoo kiinteistönvälittäjä Leena Korhonen Aitoasunnoista.

Etelä-Savossa valtaosa mökkien ostajista tulee pääkaupunkiseudulta. Ajomatkan pituus määrittää usein sitä, miltä alueelta mökkiä etsitään.

Helsingin sykkeestä on vain parin tunnin matka Mäntyharjulle ja Hirvensalmelle, Mikkelin pohjoisosiin tai Juvalle joutuu ajamaan puolitoista tuntia kauemmin. Puumalassa houkuttelevat hienot kalliorannat ja Suur-Saimaan läheisyys.

– Mäntyharjun eteläpuoli lienee kaikista houkuttelevin alue. Siellä on isoja järviä, missä pääsee ajamaan moottoriveneillä ja harrastamaan kesäisiä asioita, Minna Kuuvuori sanoo.

Ostajia houkuttavat eniten mökit, joissa on kaikki nykyaikaiset mukavuudet. Talviasuttavilla mökeillä etätyökin onnistuu ympäri vuoden.

Oma joukkonsa ovat ostajat, jotka haluavat perinteisen mökin ilman ylimääräisiä mukavuuksia. Se pitää käyttökustannukset matalina.

– Kun sähkön siirtomaksut ja perusmaksut on täällä aika kovat, niin on sellaisiakin ostajia, jotka eivät missään nimessä halua sähköä mökille, vaikka linja kulkisi siinä vieressä, Leena Korhonen sanoo.

Tonttien kysyntä on ollut jo muutaman vuoden ajan vähäistä, koska rakentaminen vie aikaa ja kustannukset ovat nousseet. Samaan aikaan tarjolla on paljon hyväkuntoisia ja melko uusiakin mökkejä.

– Parhaat paikat on jo rakennettu, Korhonen toteaa.

Juttua varten on haastateltu myös kiinteistönvälittäjä Osmo Huhtalaa Puumalan LKV:stä ja Kiinteistömaailma Savonlinnan yrittäjä, kiinteistönvälittäjä Seppo Kairikkoa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 9.5.2024 klo 23 saakka.

Suosittelemme