Jyväskylässä lakitetaan jälleen Uno Cygnaeuksen patsas

Vappuperinteisiin kuuluvasta lakituksesta ei ole Jyväskylässä luovuttu, vaikka Minna Canthin patsas on jo toista vappua poissa tutulta paikaltaan.

Uno Cygnaeuksen patsas Cygnaeuspuistossa Jyväskylässä, penkillä patsaan takana istuu opiskelijoita ylioppiaslakit päässä ja opiskelijahaalarit päällä.
Vappuaattona Cygnaeuksen puistossa oli vielä kello 13 aikaan hiljaista ja rauhallista. Kuva: Heli Kaski / Yle
Heli Kaski

Vapun juhlinta on käynnistynyt myös Keski-Suomessa. Esimerkiksi Jyväskylässä opiskelijat lakittavat Cygnaeuksen puistossa, pääkirjastoa vastapäätä sijaitsevan Uno Cygnaueuksen patsaan.

Sama patsas sai ylioppilaslakin päähänsä myös viime vuonna, sillä perinteisesti vappuna lakitettu Minna Canthin patsas on kunnostettavana ja siirretty pois Kirkkopuiston laidasta parkkihallityömaan takia.

Uno Cygnaeus oli suomalainen pappi, joka tunnetaan Suomen kansakoulun isänä. Patsas saa lakin tänään vappuaattona kello 18.

Lakitustilaisuudessa vappupuheen pitävät Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan JYY:n hallituksen puheenjohtaja sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKO:n hallituksen puheenjohtaja.

Puheiden ja musiikkiesitysten jälkeen Mattilanniemen uimarannalla on teekkarikaste.

Opiskelijoiden vappurientojen lisäksi vappuun kuuluu Jyväskylässä muun muassa markkinahumuinen Kävelykadun vappukatu.

Yle seuraa vapun juhlintaa päivittyvässä artikkelissa.

Suosittelemme