Keski-Pohjanmaalla vauhtia yritysten omistajanvaihdoksiin – katse kääntyy myös nuoriin, joita yrittäjyys kiinnostaa

Taustalla on tavoite, että keskipohjalaiskunnat säilyisivät elinvoimisina, kun työpaikat pysyvät maakunnassa.

13-vuotias Aatu Mikkonen perustamassa omaa 4H-yritystä. Yrityskurssin vetäjä Ritva Tryyki seuraa vieressä.
Nuoret voivat harjoitella oman yrityksen pyörittämistä esimerkiksi 4H-liiton tuen avulla. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Iina Kluukeri

Keski-Pohjanmaalla yritetään kirittää yritysten omistajanvaihdoksia.

Maakunnassa on paljon eläköityviä yrittäjiä, joista osa on aiemmin päätynyt ajamaan toimintansa alas, vaikka alueelta voisi löytyä jatkajiakin.

Muun muassa tähän haetaan muutosta kolmivuotisella, reilut puoli miljoonaa euroa maksavalla Yrittäjyysboost-hankkeella.

Uuden yrityksen perustamisen sijaan herätellään nyt katsomaan yrittäjyyttä toisesta näkökulmasta, kertoo Keski-Pohjanmaan Yrittäjien projektipäällikkö Fanni Pöntiö.

– Ostamista ei hoksata aina vaihtoehtona; siihen halutaan havahduttaa. Yritysosto voi olla riskittömämpi vaihtoehto, koska toimitilat, asiakkaat, tuotteet ja markkina-asemakin ovat jo olemassa, muistuttaa Pöntiö.

Nuoret yksi kohderyhmä

Tärkein tavoite on, että keskipohjalaiskunnat pysyvät elinvoimisina. Yrityksen lopettamisen myötä alueelta häviää aina myös työpaikkoja ja verotuloja.

Hanketta vetävät maakunnan yrittäjäjärjestö ja Centria-ammattikorkeakoulu, sillä nuoret ovat potentiaalisia jatkajaehdokkaita.

– Tutkimusten mukaan nuoret opiskelijat ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä. Eli katseet käännetään nyt myös nuoriin, sanoo Pöntiö.

Kevään ajan kartoitetaan verkkokyselyllä yritysten ostajaehdokkaita sekä mahdollisia myyjiä. Sen jälkeen on koossa paikkakunnittain luettelo ehdokkaista.

Yrityksille tarjotaan hankkeen aikana myös koulutusta ja tukea myyntiin. Lisäksi luvassa on työpajoja ja seminaareja myös tekoälyn hyödyntämisestä.

Suosittelemme