Osa sähköpotkulautojen parkkiruuduista ”haihtui ilmaan” Jyväskylässä

Vuokrattavien sähköpotkulautojen pysäköinti ja turvallisuus ovat puhuttaneet Jyväskylässä jo useana kesänä.

Sähköpotkulautoja pysäköintiruuduissa Jyväskylän Asemakadulla.
Asemakadulla sijaitsevista sähköpotkulautojen pysäköintiruuduista osa on kulunut talven aikana kokonaan pois katukiveyksestä. Kuva: Heli Kaski / Yle
Heli Kaski

Jyväskylässä kaupunki on yrittänyt suitsia vuokrattavien sähköpotkulautojen holtitonta pysäköintiä. Kaupunki maalautti laudoille viime kesänä keskustaan useita parkkiruudukkoja.

Osa parkkiruutumaalauksista on kulunut talven aikana kokonaan pois kadun pinnasta.

Katukiveyksen pintaa, jossa näkyy hennosti pysäköintiruutumaalauksia.
Asemakadun skuuttiparkissa näkyy kiveyksen pinnassa pysäköintiruutujen rippeitä. Kuva: Heli Kaski / Yle

Liikenteenohjausinsinööri Timo Pakarinen Jyväskylän kaupungilta kertoo Ylelle sähköpostitse, että kaupunki tarkastaa ruutumerkinnät ja uusii katumaalaukset tarvittaessa.

Pakarisen mukaan Jyväskylässä useat kiinteistöt ovat olleet kaupunkiin yhteydessä vuokrattavien sähköpotkulautojen pysäköinnistä. Lautoja on jätetty lojumaan esimerkiksi kiinteistöjen pelastusteille.

Sähköpotkulauta pysäköintiruudyssa.
Skuuttien parkkiruudut maalattiin katupintaan viime kesänä. Kuva: Heli Kaski / Yle

Kaupunki on tarjonnut kiinteistöille sähköpotkulautojen pysäköintiruutujen maalaamiseen tarkoitettua sabluunaa lainaksi.

Myös Jyväskylän yliopisto on varaamassa ja merkitsemässä sähköpotkulaudoille omat pysäköintialueet.

Pakarinen arvioi, että pysäköintiä muun muassa kiinteistöjen pelastusteille voidaan vähentää merkitsemällä sähköpotkulaudoille paikat esimerkiksi pyörätelineiden viereen.

Sähköpotkulautojen pysäköintipakkka Jyväskylän keskustassa Asemakadulla.
Kaupunki sai lautaoperaattoreilta tietoja siitä, mistä laudoilla lähdetään eniten liikkeelle ja mihin niitä jätetään eniten. Vilkkaimmat paikat keskittyvät Kävelykadun ympärille. Kuva: Heli Kaski / Yle

Sähköpotkulautojen pysäköinnin lisäksi myös niiden turvallisuus on puhuttanut monena kesänä. Vuokralaudat tulivat Jyväskylän katukuvaan vuoden 2020 heinäkuussa.

Kesäkuun alusta voimaan tuleva liikennevakuutuslain uudistus tuo Suomessa kaikki vuokralaudat sähköpotkulaudat lakisääteisen vakuutuksen piiriin. Muutos siirtää lautailijoille tapahtuvien haavereiden sairaanhoitokustannukset yhteiskunnalta vakuutusyhtiöiden harteille.

Vuokratulla sähköpotkulaudalla ajava kuljettaja on rajoitetun vakuutusturvan piirissä: vahingon sattuessa vakuutus korvaa kuljettajalle ainoastaan sairaanhoitokulut. Sen sijaan liikennevakuutus ei korvaa vammasta aiheutuvaa eläkettä tai kuntoutusta.

Suosittelemme