Helsingin kaupungilla tietomurto – murtautuja on päässyt käsiksi ainakin henkilöstön ja oppilaitosten käyttäjätunnuksiin

Helsingin kaupunki kertoi keskiviikkona epäilevänsä sisäiseen verkkoonsa kohdistunutta tietomurtoa. Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Hannu Heikkinen pitää tilannetta poikkeuksellisena ja vakavana.

Helsingin kaupungin tunnus.
– Tilanne, jossa organisaation sisäisiin tietoihin murtaudutaan, on erittäin vakava. Jatkamme teknistä selvitystä, Hannu Heikkinen sanoo. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Anna Horppu

Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Hannu Heikkinen vahvistaa Ylelle, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sisäiseen verkkoon on kohdistunut tietomurto.

Tietomurto havaittiin vappuaattona. Tarkkaa tietoa siitä, mihin järjestelmään murtautuja on tarkalleen ottaen päässyt käsiksi, ei ole.

– Sinne on päästy sisään käyttäen käyttäjätunnuksia, mitä normaalistikin työntekijällä on käytössä. Tietomurron jälkeen käynnistimme välittömästi toimet sulkea järjestelmiä ja pääsykanavia sekä lukita tunnuksia.

Heikkinen kertoo, että tämänhetkisen tiedon mukaan murtautuja on saanut käsiinsä henkilöstön ja oppilaitosten käyttäjätunnustietoja, jotka ovat käytännössä sähköpostiosoitteita.

– Meillä on tuhansia työntekijöitä eli tuhansia käyttäjätunnustietoja. Tällä hetkellä emme tiedä, onko murtautuja päässyt käsiksi muihin tietoihin, henkilötietoihin tai onko niitä vuodettu kaupungin ulkopuolelle.

Kaupungin julkaiseman tiedotteen mukaan murtautuja ei ole saanut haltuunsa salasanoja, eikä ole päässyt käsiksi sähköpostien sisältöihin.

Heikkinen pitää tapausta poikkeuksellisena ja vakavana. Hän sanoo, ettei muista lähiaikoina tapahtuneen vastaavaa. Heikkinen kertoo, ettei kaupungilla ole tietoa murtautujan henkilöllisyydestä, motiivista tai taustasta.

Heikkinen sanoi aiemmin, että tietoliikenteen lokitiedot viittaavat Venäjään, mutta siitä ei ole vielä varmuutta.

– Olemme sen tiedon varassa, että meille on tullut tietoliikennettä ulkomailta, mutta sen perusteella ei voi oikein sanoa mitään.

Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov vahvisti Ylelle torstaina, että kaupunki on tehnyt Kyberturvallisuuskeskukselle ilmoituksen tietoturvaloukkauksesta tiistai-iltana.

Lisäksi kaupunki on tehnyt asiasta poliisille rikosilmoituksen ja ilmoituksen tietosuojavaltuutetun toimistolle.

Juttua päivitetty 3. toukokuuta kello 6:43: lisätty viimeiseen lauseeseen aiemmassa jutussa ollut tieto, että kaupunki on ilmoittanut asiasta myös tietosuojavaltuutetun toimistolle.

Suosittelemme