Ylen tiedot: Suomen toiseksi suurin hyvinvointialue aikoo lomauttaa lisää henkilöstöään ja tinkiä palkkojen yhdenmukaistamisesta

Varsinais-Suomen hyvinvointialue piti tänään henkilöstöinfon taloudestaan. Hoitohenkilökunta on huolissaan potilasturvallisuudesta.

Ratamokeskuksen päivystyksen kyltti sisäänkäynnillä ulkona.
Arkistokuva päivystyksen kyltistä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Johanna Lehtola

Varsinais-Suomen hyvinvointialue joutuu sopeuttamaan talouttaan aiottua enemmän.

Hyvinvointialue piti tänään torstaina henkilöstöinfon, jossa se kertoi, että kattamaton alijäämä kasvaa tänä vuonna 309 miljoonaan euroon. Se on enemmän kuin on ennustettu, eikä Varhan nykyinen säästöohjelma riitä talouden tasapainottamiseen vuoteen 2026 mennessä.

Lisäsäästöjä aiotaan etsiä tänä vuonna 30 miljoonaa euroa.

Viimeksi Varha kertoi reilu viikko sitten, että tämän vuoden alijäämä on kasvamassa 162 miljoonaan euroon. Tavoite oli, että alijäämä olisi kuluvana vuonna ollut vain 85 miljoonaa euroa.

Aikaisemmin Varha on kertonut säästöohjelmasta, joka tavoitteli 278 miljoonan euron säästöjä.

Työntekijät huolissaan potilasturvallisuudesta

Ylen tietojen mukaan ensi viikolla kokoontuvalle aluehallitukselle esitetään yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä, joka mahdollistaa henkilöstön lomautukset. Aluehallitukselle esitetään tiettävästi myös palkkaharmonisaatiomäärärahasta luopumista.

Varhan henkilöstöjohtaja Noora Nordberg tarkentaa, että kyse on miljoonan euron määrärahasta, joka varattiin taloudellisuus- ja tuottavuusohjelmassa palkkaharmonisaation jouduttamiseksi. Kuluvalle vuodelle varattu määräraha oli tarkoitus kohdistaa niille aloille, joissa palkkojen yhdenmukaistaminen vähentäisi vuokratyövoiman käyttöä.

Ylen saamien tietojen mukaan hoitohenkilökunta kantaa huolta, miten käy potilasturvallisuuden, jos lomautukset ajoittuvat kesään. Tällöin henkilökuntaa on muutoinkin niukasti ja osastoja supistettuna tai suljettuna.

Viime vuonna hyväksytty säästöohjelma päivitettäisiin Ylen tietojen mukaan elokuussa. Lisäksi elokuulle päätöksentekoon etenisi esitys yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä lomautuksiin, jotta Varha löytäisi pysyviä säästöjä.

Varhan konsernipalvelujohtaja Laura Saurama ei vahvistanut tietoja suoraan Ylelle, vaan sanoi, että asiasta on pian tulossa tiedote. Myöskään henkilöstöjohtaja Noora Nordberg ei halunnut kommentoida mahdollisia säästötoimenpiteitä tarkemmin tässä vaiheessa.

Lisätty tekstiin 2.5.2024 klo 18:48. Noora Nordbergin kommentit.

Lisätty tekstiin 2.5.2024 klo 20:04 hoitohenkilökunnan huoli.

Suosittelemme