Keihästähti Keshorn Walcottin kausi päättyi jalasta kuuluneeseen pamaukseen – kun paluu kentälle koitti, hän alkoi pelätä

Keshorn Walcottin tavoite on juhlia Pariisissa olympiamitalia. Yksikään keihäänheittäjä ei ole pystynyt palaamaan arvokisamitalistiksi akillesjänneleikkauksen jälkeen.

Keshorn Walcott tähyää korkealle elokuussa odottavissa Pariisin olympialaisissa.
Keshorn Walcott tähyää korkealle elokuussa odottavissa Pariisin olympialaisissa. Kuva: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Atte Husu

– Tunsin pamauksen ja tiesin heti, että nyt kaikki ei ole kunnossa.

Keshorn Walcott muistaa yhä selvästi, mitä tapahtui 25. elokuuta 2023. Trinidadilainen keihästykki oli lämmittelykentällä valmistautumassa Budapestin MM-kisojen karsintaan, kun tukijalan kantapää petti ristiaskelvaiheessa.

Walcott suuntasi välittömästi lääkintäpisteelle, jossa kantapäälle tehtiin nopea tutkimus ultraäänilaitteella. Se ei paljastanut mitään tavallisesta poikkeavaa.

Walcott halusi jatkaa valmistautumista muutaman minuutin päästä alkavaan karsintaan, kunnes hänen luottomiehensä pani ajatukselle pisteen. Kaksikko suuntasi sairaalaan, jossa magneettikuvaus paljasti Walcottin akillesjänteestä leikkaushoitoa vaativan laajan repeämän.

27. elokuuta Walcott matkusti Suomeen, jossa kirurgi Lasse Lempainen leikkasi vaurion päivää myöhemmin. Lempaisen mukaan valtaosa Walcottin akilleksesta oli revennyt kantaluusta.

– Minua kiinnosti vain, voinko kisata ensi vuonna, Walcott muistelee viime elokuista tapaamistaan Lempaisen kanssa.

Lempaisen mukaan Walcottin vammassa hopeareunuksena oli, ettei akilles ollut irronnut kantaluusta täysin. Jos tämä vaihtoehto olisi toteutunut, vuoden 2012 olympiavoittaja olisi voinut haudata haaveensa Pariisin viiden renkaan kisoista.

– Harjoituskentällä mukana ollut kiropraktikkoni puhui minut vetäytymään karsinnasta, Walcott kertoo.

Walcott saavutti sensaatiomaisen olympiakullan Lontoossa 2012.
Walcott saavutti sensaatiomaisen olympiakullan Lontoossa 2012. Kuva: Alexander Hassenstein/Getty Images
Myös vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisista oli kotiintuomisina mitali, pronssi.
Myös vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisista oli kotiintuomisina mitali, pronssi. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

Walcottin mukaan Lempainen oli tarkkana, ettei lupaisi toipumisen osalta liikoja. Huhtikuussa 2024, reilut seitsemän kuukautta leikkauksesta Walcott ilmoittaa kuitenkin olevansa valmis olympiakesään. Siihen hänellä on vain yksi tavoite.

– 6–7 kuukautta sitten pohdin, voinko enää kilpailla. Nyt ajattelen, että voin voittaa olympiamitalin.

Yksikään keihäänheittäjä ei ole noussut arvokisamitaleille akillesoperaation jälkeen.

Akillesjänneleikkauksesta toipunut Walcott haluaa Pariisista mitalin.

Pelon käsitteleminen

Vaikka Walcott on palannut niin sanotusti terveiden heittäjien kirjoihin, henkisesti toipuminen on vielä kesken.

Walcott muistaa edelleen hetken, jolloin hän pääsi tunnustelemaan lajiharjoittelua tammikuun puolivälissä.

– Muistan ensimmäisen päivän, kun tarkoitus oli tehdä nurmikolla ristiaskeleita. Olin erittäin peloissani. Päädyin lopulta siirtämään harjoitusta kahdella viikolla. Vaikka olin fyysisesti valmis tekemään harjoituksen, mieli harasi vastaan.

Walcottin ennätys 90,16 on heinäkuulta 2015.
Walcottin ennätys 90,16 on heinäkuulta 2015. Kuva: Patrick Smith/Getty Images

Walcott on kuulunut maailman keihäseliittiin 12 vuotta. Sen aikana hän on kärsinyt loukkaantumisista, jotka ovat tuoneet asioihin perspektiiviä. Luottamuksen palautus, että akilles kestää normaalin heittämisen, jatkuu edelleen.

– Loukkaantumisen aiheuttaman alkušokin jälkeen vaikeinta on ollut henkisen esteen selvittäminen. Kilpailut lähestyvät, joten varmistelun aika on ohi. On uskallettava antaa mennä täysillä, Walcott sanoo.

Tässä piileekin Walcottin menestyshaaveiden kannalta suurin kysymys. Pystyykö lähes satakiloinen trinidadilainen juoksemaan viivalle entiseen tapaansa ja törmäämään tukijalkaansa? Se aiheuttaa akillesjänteeseen noin 1 200 kilon törmäysvoiman.

Mikäli näin ei ole, mitaliheitot ovat pelkkä haave.

Walcott avaa kuntoutustaan.

Vain muutama kisa

31-vuotias Walcott on alkukauden heittäjä. Sen kertovat hänen kymmenen parasta kisaansa. Vaikka ennätys on heinäkuulta 2015, muista top 10 -kisoista kahdeksan on kesäkuulta.

Walcott ei siis tarvitse useita kisoja päästäkseen huippukuntoon. Tämän hän on ottanut huomioon kilpailuohjelman suunnittelussa. Kauden ainoa tavoite on Pariisissa, jossa olympiakarsinta heitetään 6. elokuuta ja finaali kaksi päivää myöhemmin.

– Päätin tehdä tänä vuonna kaiken normaaliin verrattuna kuukauden myöhässä. Ensimmäisessä kisassa haluan vain nähdä, missä olen mentaalisesti. Tavoite on avata kausi toden teolla kesäkuun loppupuolella, Walcott sanoo ja ilmoittaa haluavansa osallistua Suomessa kahteen kisaan.

Ensimmäinen olisi 18. kesäkuuta järjestettävä Turun Paavo Nurmi Games ja toinen neljä päivää myöhemmin käytävä Kuortane Games.

– Näiden lisäksi tarkoitukseni on kisata ennen olympialaisia vain maani mestaruuskisoissa ja heinäkuussa yksi kisa jossain. Sen pitäisi riittää, että olisin valmis menestymään Pariisissa.

– Valmentajani vitsaili, että saan luvan lopettaa urani, jos voitan mitalin Pariisissa ja ensi vuonna Tokion MM-kisoissa. Sen jälkeen olen kuulemma vapaa tekemään mitä ikinä tahdon. Jos valmentajani sanat käyvät toteen, olen valmis panemaan tälle tarinalle pisteen.

Suosittelemme