Maksuton matkustusoikeus lastenvaunujen kanssa ei houkuta Hämeenlinnan päättäjiä

Tammikuussa kaupungille jätetyssä aloitteessa maksuttomuutta perusteltiin muun muassa Hämeenlinnan lapsiystävällisyys -imagolla.

Lastenvaunuja työntävä nainen nousee.
Hämeenlinnassa pohditaan, voisiko lastenvaunujen kanssa matkustaa ilmaiseksi bussilla kuten Tampereella ja Helsingissä. Kuva: Marko Melto / Yle
Anne-Maria Niskanen

Lastenvaunujen kanssa matkustavat joutunevat jatkossakin maksamaan bussilippunsa Hämeenlinnassa. Näin ainakin esitetään ensi viikon tiistaina kokoontuvalle kaupunkirakennelautakunnan joukkoliikennejaostolle.

Hämeenlinnan kaupungille jätettiin tammikuun puolivälissä 2024 kuntalaisaloite, jossa ehdotetaan ilmaista matkustusta lastenvaunujen kanssa kaupungin joukkoliikenteessä. Aloitetta perusteltiin muun muassa Hämeenlinnan lapsiystävällisyys imagolla.

Asiasta päättävän jaoston kanta on kuitenkin se, että maksutonta matkustusoikeutta lastenvaunujen kanssa matkustavalle tai muille asiakasryhmille ei myönnetä.

Perusteluissa mainitaan esimerkiksi, että ilmainen matkustus vähentäisi kaupungin saamia lipputuloja erityisesti, mikäli maksuton matkustusoikeus laajenee. Jaostolle tehdyn esityslistan mukaan Hämeenlinnan joukkoliikenteessä on pyritty pitämään lipun hinnat edullisina kaikille matkustajille ja näin ollen maksuttomia matkoja ei ole juuri myönnetty. Maksuttomien matkojen lisääntyessä paine lipun hinnan nostamiseen kasvaa.

Matkustajia halutaan kohdella tasapuolisesti

Hämeenlinnan joukkoliikenteessä maksava matkustaja voi ottaa polkupyörän kyytiin ilmaiseksi. Polkupyörien ja muiden tavaroiden kuljettaminen paikallisliikenteessä rajoittaa myös vaunutilan käyttöä etenkin ruuhka-aikana.

Jo olemassa olevan päätöksen mukaisesti polkupyörän saa ottaa kyytiin ilmaiseksi, jos linja-autossa on tilaa. Käytäntö on, että pyöräilijä poistuu kyydistä, mikäli vaunutila tarvitaan esimerkiksi lastenvaunuille.

Tilanne on epäoikeudenmukainen matkansa maksaneen pyöräilijän kannalta, joten maksuttoman matkustuksen mahdollisesti lisääntyessä pitää tavaroita kuljettavan matkustajan oikeudet myös huomioida.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme