Pedersöressä opiskelijat marssivat ulos – hallituksen leikkaussuunnitelmat saivat peukkua alas

Jos oppimateriaali muuttuu maksulliseksi, tarkoittaa se muun muassa sitä, että opiskelija joutuu maksamaan oppikirjat ja tietokoneet siitä vuodesta alkaen, kun hän täyttää 18 vuotta.

Studerande sitter på en trottoarkant.
Pedersöressä ulos marssi kolmisenkymmentä opiskelijaa. Kuva: Jakob Lillas / Yle
Merja Siirilä

Torstaina useiden ammatillisten oppilaitosten opiskelijat marssivat ulos protestina hallituksen suunnittelemille muutoksille toisen asteen koulutukseen.

Ulosmarssi oli protesti hallituksen leikkaussuunnitelmia vastaan, jonka mukaan muun muassa tekisivät oppimateriaaleista maksullisia 18-vuotiaasta alkaen. Tällä hetkellä toisen asteen koulutus on opiskelijoille maksutonta.

Pedersöressä Yrkesakademin i Österbottenin tiloista ulos marssi kolmisenkymmentä opiskelijaa.

Opiskelijakunnan puheenjohtaja Annéa Björkskog uskoo, että suunniteltu muutos johtaisi siihen, että yhä harvempi valitsisi opiskelun.

– Se voi olla joillekin liian kallista, hän sanoo.

Linnéa Haldin on samaa mieltä.

– Sinun täytyy työskennellä enemmän, ja sitten ei ole enää vapaa-aikaa.

Två unga kvinnor står på en gräsmatta.
Annéa Björkskog ja Linnéa Haldin ovat ensimmäisen vuoden lähihoitaja-opiskelijoita. Kuva: Jakob Lillas / Yle

Hallituksen suunnittelemista muutoksista on keskusteltu lukuvuoden aikana paljon opiskelijoiden kesken. Björkskogin ja Haldinin mukaan suurin osa ihmisistä on samoilla linjoilla: muutokset merkitsisivät tilanteen heikkenemistä.

Haldinin mukaan moni työskentelee opintojen ohella, mutta heillä jää aikaa erilaisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin, Haldin sanoo.

Björkskogin mukaan monelle erityisesti oppimateriaalien maksullisuus on iso kuluerä.

Ammatillisten oppilaitosten ulosmarsseja järjestivät Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto Sakki ry, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry ja Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS.

Aiheesta uutisoi ensin Yle Österbotten: Studerande vid Yrkesakademin i Pedersöre marscherade ut – regeringens planer får tummen ner

Suosittelemme