Saimaan rantaan ei nouse opiskelijahotellia – LOASin toiminnanjohtaja: ”Hotellin voisi rakentaa, muttei opiskelijahotellia”

LOASin opiskelijahotellin rakentaminen Skinnarilaan ei saanut poikkeamislupaa asiaa käsitelleessä lautakunnassa.

LOASin suunnittelema hotelli olisi sijainnut aivan kiven heiton päästä LUT-yliopistolta tien toisella puolella Saimaan rannalla. Video: Petri Kivimäki / Yle
Elli Sormunen

Lappeenrannan kaupunkikehityslautakunta ei myöntänyt lupaa opiskelijahotellin rakentamiselle Lappeenrannan Skinnarilaan.

Opiskelijahotellia alueelle suunnitteli Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiö LOAS.

– Päätös todella yllätti. Emme tiedetä, mitä olisimme voineet tehdä paremmin, koska päätöstä ei ollut mitenkään perusteltu, kommentoi toiminnanjohtaja Joonas Grönlund LOASista.

Majoituspaikan oli tarkoitus nousta Skinnarilan kampusta vastapäätä sijaitsevalle tontille Saimaan rantaan.

Havainnekuva suunnitellusta opiskelijahotellista.
Tässä on havainnekuva Saimaan rantaan suunnitellusta opiskelijahotellista. Havinnekuvan on tehnyt moduulirakenteisia kerrostaloja valmistava Unit Modules Finland. Kuva: Unit Modules Finland

Hotelli voisi nousta, muttei opiskelijahotelli

Opiskelijahotellin rakentamiselle tarvittiin lautakunnan päätös, sillä kaupungin omistama alue on merkitty kaavassa liikerakennuksille. Lisäksi poikkeamislupaa piti hakea, koska opiskelijahotelli ylittäisi tontin rakennusalueen rajan.

– Hotellinhan siihen voisi rakentaa ilman poikkeamislupaa, muttei opiskelijahotellia. Ihmetyttää se, että asemakaava on tullut lainvoimaiseksi vuonna 2001 ja nyt siitä tuli ongelma, Grönlund kummastelee.

Joonas Grönlund seisoo kaupungintalon edustalla
LOASin toiminnanjohtaja Joonas Grönlund on myös Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kokoomuksen kaupunginvaltuutettu. Arkistokuva vuodelta 2021. Kuva: Seppo Kivimäki/Yle

Alueella on voimassa asemakaavaa uudempi keskustaajaman osayleiskaava, jossa rakennuspaikka on puistoaluetta. Kaava hyväksyttiin vuonna 2019.

Suunnitellun hotellin rakennuspaikka kuuluu kansalliseen kaupunkipuistoalueeseen, jossa vaalitaan kulttuuri- ja luonnonmaiseman kauneutta, historiallisia ominaispiirteitä ja muiden erityisarvojen säilyttämistä ja hoitamista.

Yliopistonkatu 33:een suunniteltu kaksikerroksinen opiskelijahotelli olisi ollut tarkoitettu opiskelijoille ja vierailevalle henkilökunnalle, jotta he voisivat majoittua lähellä kampusaluetta.

Yliopiston ruokalasta avautuu Saimaa-näkymä. Jos hotelli olisi noussut rantaan, olisi näkymä ainakin osittain peittynyt.
LUT-yliopiston ruokalasta avautuu Saimaa-näkymä. Jos hotelli olisi noussut rantaan, näkymä olisi ainakin osittain peittynyt. Kuva: Petri Kivimäki / Yle

Hotellihanke on nyt kuopattu?

Kaupunkikehityslautakunta äänesti hotellin torppaamisesta torstaisessa kokouksessaan.

Poikkeamislupaa opiskelijahotellin rakentamiselle ei myönnetty äänin 6–5. Lautakunnan jäsenistä poikkeamisluvan puolesta äänestivät kokoomuslaiset sekä perussuomalaiset, vastaan äänestivät vihreiden, demarien, keskustan ja vasemmiston edustajat.

LOASin oli tarkoitus ostaa rantatontti kaupungilta. Toiminnanjohtaja sanoo, että todennäköisesti opiskelijahotellin tulo Skinnarilaan oli nyt tässä.

– Tämä oli ainoa tontti, joka alueella oli vapaana. Vaikea sitä on muualle tehdä, ynnää Joonas Grönlund.

Suosittelemme