Kolmea venäläistä vaaditaan vangittavaksi Kajaanissa: Epäillään vieneen sotilaskäyttöön sopivia tuotteita Suomesta

Poliisi vaatii kolmea Venäjän kansalaista vangittavaksi törkeästä säännöstelyrikoksesta epäiltynä Kajaanissa.

Kainuun ammattiopisto.
Epäillyt otettiin kiinni tiistaina poliisin operaatiossa Kainuun ammattioppilaitoksella Kajaanissa. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle
Eetu Ruonakoski

Kolmen venäjän kansalaisen epäillään vieneen kaksikäyttötuotteita Suomesta ulkomaille. Kolmikkoa vaaditaan tänään vangittavaksi törkeästä säännöstelyrikoksesta epäiltynä.

Vangitsemisia käsitellään Kainuun käräjäoikeudessa iltapäivällä. Poliisi aikoo vaatia vangittavaksi kahta miestä ja yhtä naista.

Käräjäoikeuden mukaan miehet ovat 25-vuotiaita. Nainen on 18-vuotias.

Kolmikko otettiin kiinni Kajaanissa tiistaina. Poliisi tiedotti tuolloin, että sillä on käynnissä tehtävä Kainuun ammattiopiston tiloissa ja asuntolassa.

Rikoksesta epäillyt ovat oppilaitoksen opiskelijoita. Koulu ei kuitenkaan poliisin mukaan liity rikosepäilyyn muulla tavalla.

Yle tavoitti jutun tutkinnanjohtajan Kimmo Tuulenkarin perjantaiaamuna. Tuulenkari ei täsmentänyt, mitä epäiltyjen uskotaan vieneen maasta tai minne.

Aiemmin Tuulenkari kertoi, että kyse on niin sanotuista kaksikäyttötuotteista, eli tavaroista ja teknologiasta, jota voi siviilikäytön lisäksi hyödyntää sotilaallisiin tarkoituksiin.

Käytännössä kyse voi olla esimerkiksi elektroniikasta, tietoliikennelaitteista tai antureista ja lasereista.

Rikoslain perusteella säännöstelyrikokseen voi syyllistyä rikkomalla erilaisia tuontiin ja vientiin liittyviä säännöksiä, kuten pakotteita.

Teko voidaan katsoa törkeäksi, jos sillä tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä, rikos on omiaan aiheuttamaan huomattavaa vaaraa maan taloudelle tai puolustusvalmiudelle tai rikos on erityisen suunnitelmallinen.

Törkeästä säännöstelyrikoksesta voidaan tuomita vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Juttua täydennetty 3.5.2024 kello 10.40: Lisätty tieto epäiltyjen iästä. Poliisin mukaan epäillyt ovat alle 30-vuotiaita. Käräjäoikeudesta saadun tiedon perusteella miehet ovat 25-vuotiaita ja nainen 18-vuotias.

Suosittelemme