Turkki jäädytti kaupan Israelin kanssa, Kolumbia katkaisee suhteet kokonaan – Gazan tuhot Israelin jäljiltä olivat liikaa

Myös Etelä-Amerikassa sijaitseva Kolumbia katkaisee diplomaattisuhteensa Israeliin Gazan tilanteen vuoksi.

Kaksi naista ja kaksi nuorta miestä seisovat raunioiden keskellä.
Gazalaisia palaamassa tuhoutuneeseen Khan Yunisin kaupunkiin 30. huhtikuuta. Kuva: EPA-EFE
Vilma Romsi

Turkki katkaisee kaupankäynnin Israelin kanssa Gazan humanitaarisen tilanteen vuoksi.

Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja brittilehti The Guardian.

Turkin kauppaministeriö ilmoitti torstaina, että kauppa Israelin kanssa pysyy jäädytettynä niin kauan, että Israel sallii ”keskeytymättömän ja riittävän” avustusvirran sekä pysyvän tulitauon Gazaan. Keskeytys koskee ministeriön mukaan kaikkia tuotteita.

Turkki on keskeinen kauppakumppani

Turkki on ensimmäinen Israelin keskeisistä kauppakumppaneista, joka jäädyttää viennin ja tuonnin maahan sen sotatoimien vuoksi.

Turkin ja Israelin kaupan arvo oli viime vuonna reilut kuusi miljardia euroa.

Israelin ulkoministeri Israel Katz vastasi sanomalla, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan käyttäytyy kuin diktaattori.

– Diktaattorit käyttäytyvät näin, vähät välittävät Turkin kansalaisten ja yrittäjien eduista ja viittaavat kintaalla kansainvälisille kauppasopimuksille, Katz kirjoittaa yhteisöpalvelu X:ssä.

Katz myös kertoo ohjeistaneensa ulkoministeriötä kartoittamaan vaihtoehtoja Turkin-kaupalle.

Turkki alkoi rajoittaa kauppaa Israelin kanssa jo huhtikuun alussa, jolloin se keskeytti rauta- ja terästuotteiden sekä rakennusvälineiden viennin Israeliin.

Turkki on kritisoinut voimakkaasti Israelia Gazan sotatoimista, joissa on kuollut paikallisen terveysministeriön mukaan jo yli 34 000 palestiinalaista. Maaliskuussa julkaistun YK:n tukeman raportin mukaan yli miljoonaa gazalaista uhkaa välitön nälänhätä Israelin toimien vuoksi.

Turkki on kritisoinut myös länsimaita niiden tuesta Israelille.

Alla olevalla videolla Erdoğan kritisoi poliisin voimankäyttöä Israelin sotatoimia vastustaneita mielenosoittajia kohtaan yliopistokampuksilla eri puolilla Yhdysvaltoja:

Israel on vastannut Turkin kritiikkiin huomauttamalla esimerkiksi Turkin lehdistönvapauden tukahduttamisesta sekä kurdeihin kohdistamista ihmisoikeusloukkauksista.

Turkin tuore päätös kiristänee sen ja Israelin suhteita entisestään.

Israel ja Turkki ovat aiemmin olleet läheisiä liittolaisia. Turkki oli vuonna 1949 ensimmäinen Israelin valtion tunnustanut muslimienemmistöinen maa.

Vuonna 2010 Turkki kuitenkin katkaisi diplomaattisuhteensa Israeliin sen jälkeen, kun Israelin joukot tappoivat kymmenen turkkilaista aktivistia, jotka olivat yrittäneet rikkoa Israelin merisaartoa Gazan ympärillä.

Diplomaattisuhteet palautettiin kuusi vuotta myöhemmin, mutta Israelin voimankäyttö Gazassa on hiertänyt maiden välejä senkin jälkeen.

Kolumbia katkaisee diplomaattisuhteet

Etelä-Amerikassa sijaitseva Kolumbia on puolestaan katkaisemassa diplomaattisuhteensa Israeliin.

Presidentti Gustavo Petro ilmoitti asiasta vappuna työväen marssin yhteydessä ja sanoi Israelin johdon pyrkivän kansanmurhaan Gazassa.

– Uskon, että koko ihmiskunta, kaduilla ja miljoonittain, on kanssamme samaa mieltä ja me olemme heidän kanssaan samaa mieltä. Kansanmurhien aikakausi, kokonaisen kansan tuhoaminen, ei voi palata meidän passiivisten silmiemme eteen. Jos Palestiina kuolee, inhimillisyys kuolee, Petro sanoo.

Kolumbian presidentti Gustavo Petro puhuu mikrofoniin ja heiluttaa Kolumbian lippua.
Gustavo Petro piti puhetta vappumarssin yhteydessä Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa. Kuva: EPA-EFE

Kolumbia on väkirikkain Israelin kanssa suhteet katkaissut maa. Aiemmin näin ovat tehneet Etelä-Amerikassa sijaitseva Bolivia ja Keski-Amerikassa sijaitseva Belize.

Kolumbia on ollut vuosikymmeniä riippuvainen asekaupasta Israelin kanssa taistellessaan vasemmistolaisia sissiryhmiä vastaan aina vuoden 2016 rauhansopimukseen asti, The Washington Post kirjoittaa.

Netanjahu pelkää joutumista samaan leiriin Putinin kanssa

Israel on toistaiseksi suhtautunut uhmakkaasti saamaansa kritiikkiin, mutta kulissien takana se pelkää joutuvansa eristyksiin kansainvälisessä yhteisössä.

Mediatietojen mukaan Israelin johto on hätääntynyt mahdollisesta pidätysmääräyksestä, jonka Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) voisi antaa Israelin sotatoimien keskeisistä toimeenpanijoista. Listalla olisivat mahdollisesti ainakin pääministeri Benjamin Netanjahu, puolustusministeri Yoav Gallant sekä armeijan ylin komentaja Herl Halevi.

ICC on tutkinut viimeiset kolme vuotta Israelin toimia sen miehittämillä palestiinalaisalueilla. Viime lokakuussa tutkinta laajeni Hamasin Israeliin tekemään hyökkäykseen sekä Israelin hyökkäykseen Gazassa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.
Mediatietojen mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu pyrkii kulissien takana estämään ICC:n mahdollisen pidätysmääräyksen. Kuva: Ronen Zvulun / AFP

Haagissa toimivalla ICC:llä on valtuus syyttää ja tuomita yksittäisiä henkilöitä vakavimmista rikoksista, kuten sotarikoksista. Se on aiemmin antanut pidätysmääräyksen esimerkiksi Venäjän presidentistä Vladimir Putinista ja Libyan diktaattorista Muammar Gaddafista.

ICC ei ole koskaan aiemmin antanut pidätysmääräystä länsityylisenä demokratiana pidetyn maan johtajasta. Netanjahu olisi tässä tapauksessa ensimmäinen.

Jo tammikuussa Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) antoi Israelille välipäätöksen, jonka mukaan sen on tehtävä kaikkensa kansanmurhan estämiseksi Gazassa. Kyse on Etelä-Afrikan Israelia vastaan nostamasta kanteesta, jossa se syyttää Israelia joukkotuhonnasta.

Suosittelemme