Huomasitko? Lauri Markkanen sai upeat kehut maailman tunnetuimmalta koripallotähdeltä – taustalla myös Susijengi-kuvio

LeBron James suitsutti Lauri Markkasta tunnetun NBA-kasvon JJ Redickin kanssa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt kaksikon hehkutus Suomeksi kutsutusta hyökkäyskuviosta.

Lauri Markkanen ja LeBron James halaavat.
Lauri Markkanen on kertonut, kuinka LeBron James on hänen idolinsa. Nyt James hehkutti Markkasta ja Suomen pelikuviota. Kuva: NBAE via Getty Images
Roope Visuri

Maailman tämän hetken tunnetuin koripalloilija LeBron James hehkutti Suomen ykköstähteä Lauri Markkasta vuolaasti tällä viikolla. James ihasteli Markkasta podcastissaan kuuluisan NBA-kommentaattorin ja entisen huippupelaajan JJ Redickin kanssa.

Suomen koripallotähti nousi esiin, kun James ja Redick alkoivat puhua sekä Markkasen edustaman Utah Jazzin että Golden State Warriorsin hyödyntämästä hyökkäyskuviosta.

Redick muistutti Jamesia, että kyseisessä hyökkäyskuviossa Markkanen on erittäin hyvä.

– Ai, Lauri? Hän on yksi suosikeistani. Hän on ollut LeBronin kannattaja pitkään. Hän piti kenkiäni pitkään, tähän kauteen asti. Sitten Nikelta tuli uudet kengät, James kuvaili ja vitsaili, kuinka hänen pitää jutella asiasta Niken väen kanssa.

Perään hän vielä suitsutti lisää Markkasta.

– Rakastan sitä tyyppiä. Hän on todella hyvä pelaaja.

Redick ja James kävivät läpi, kuinka Golden State pelaa saman hyökkäyskuvion Klay Thompsonille. Hän on NBA:n yksi kaikkien aikojen kovimmista kolmen pisteen heittäjistä.

Thompson on kuitenkin 198-senttinen takamies, kun Markkanen on tarkkakätinen 213-senttinen iso pelaaja.

James nostikin esiin Markkasen poikkeuksellisuuden puolustajille.

– Tuo on hankalaa. Puhuimme jo aiemmin, miten vaikeaa isojen miesten on puolustaa tällaisia skriinejä. Se ei ole heidän hommaansa, James hehkutti katsoessaan Markkasta.

Tämä Lauri Markkasen kori sytytti LeBron Jamesin

Suomi heitettiin maailmankartalle

Jamesin kommentit levisivät laajasti myös Suomessa. Moni suomalaismedia uutisoi supertähden kommenteista sosiaalisen median mainosklipin perusteella. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se, mitä podcastissa puhuttiin klipin jälkeen.

Kyseisessä someklipissäkin näkyy, kuinka Markkanen tekee toisenlaisesta hyökkäyskuviosta korin. Redick kertoo Jamesille podcastissa, että kyseessä on kuvio nimeltään Finland.

– Tämä on suosikkini, Redick hehkuttaa.

Sen perään James hämmästelee, miksi kuvio on nimetty Suomeksi.

– Siis miksi? Sen täytyy olla kuvion nimi vain Markkasen takia, James naurahtaa.

Tämän kuvion Utah nappasi Susijengiltä!

Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja ja nykyinen Susijengin valmennustiimin jäsen Hanno Möttölä kertoo, että Jazz nappasi hyökkäyskuvion Suomen maajoukkueelta.

– Jazzin valmennustiimi ihastui toissa vuoden EM-kisoissa meidän tiettyihin hyökkäyskuvioihin. He halusivat helpottaa Laurin kotiutumista ja alkoivat ottaa meidän hyökkäyskuvioita, Möttölä selvittää Yle Urheilulle.

Kuvio tuotiin Susijengiin Markkasta varten ennen kyseisiä EM-kisoja kesän MM-karsintoihin. EM-kisojen aattona Markkanen kaupattiin Jazziin. Markkanen oli yksi kisojen parhaimmista pelaaajista ja johdatti Suomen kahdeksan parhaan joukkoon.

Viime kesänä Susijengin valmennustiimiin kuului Utah Jazzin valmentajista Sean Sheldon. Möttölä kertoo, että Sheldonin kanssa keskusteltiin paljon kesän mittaan. Sheldon paljasti Yle Urheilulle jo loppukesän MM-kisoissa, että oli piirtänyt joitain Suomen hyökkäyskuvioita päävalmentaja Will Hardylle ja ehdottanut niitä Jazzille käyttöön.

– Sean keräsi kesän aikana meiltä ja muilta maajoukkueilta klippejä. Kun kävin itse vierailemassa syyskuussa Salt Lake Cityssa, Sean näytti videovalmennusohjelmaansa. Sean oli esittelemässä klippejä muille Utahin valmentajille ennen kautta heidän retriitissään. Siellä on varmaan saatu muutama asia läpi, Möttölä avaa.

Lauri Markkanen juttelee valmentaja Sean Sheldonin kanssa.
Sean Sheldon ja Lauri Markkanen juttelevat Utah Jazzin harjoituksissa. Kuva: NBAE via Getty Images

Möttölä muistuttaa, että tällainen kuvioiden kopiointi kuuluu myös koripalloon. Finland-kuvion alkuperästäkään hän ei ole aivan varma.

– Tällainen on ihan universiaalia. Kukaan ei hirveästi uutta keksi. Kun löytyy joku toimiva juttu jollekin pelaajalle, niitä yritetään kopioida, lainata ja muunnella. Kyllähän tämä menee toisinkinpäin. Katsomme Utahista asioita, joilla Lauri saa hyviä heittopaikkoja, Möttölä sanoo.

Möttölä on iloinen kuitenkin siitä, että nyt Suomi-nimistä hyökkäskuviota hehkutetaan tunnettujen NBA-kasvojen suulla. Hän paljastaa, että Utah Jazzin pelikirjasta löytyy muitakin Suomi-vivahteita.

– Laurilta kysyttiin hyvää nimeä sivurajapelille. Utahille tuli yksi Sisu-niminen sivuraja, Möttölä kertoo.

Samalla hän on myös iloinen, kuinka Markkanen tekee Suomea tunnetuksi maailmalla. LeBron James on lajirajat ylittäen tällä hetkellä yksi maailman tunnetuimmista urheilijoista.

– On hienoa kuulla Laurin puolesta, miten LeBron James hänestä puhuu. Tuollaisessa podcastissa ei tarvitse mielistellä tai valehdella mitään. On hieno asia, että Lauri on päässyt tuollaiselle tasolle. LeBron Jamesin kaltainen urheilija fanittaa oikeasti häntä, Möttölä tunnelmoi.

Lauri Markkanen ja LeBron James kamppailevat pallosta.
Lauri Markkanen ja LeBron James ovat ehtineet vääntää vastakkain pelikentillä lukuisia kertoja. Kuva: NBAE via Getty Images

Markkasella hyvä tilanne kesällä

Vaikka Markkanen onkin noussut Utahissa NBA:n huippupelaajien joukkoon, joukkuemenestys on toistaiseksi kiertänyt. Utah on molemmilla Markkasen kausilla päättänyt kaupata runkopelaajiaan pois siirtotakarajalla ja luovuttaa menestyshaaveet paremman tulevaisuuden toivossa.

Markkasesta tuli nyt myös nykypelaajista eniten NBA:n runkosarjaotteluita pelannut ilman yhtäkään pudotuspeliottelua.

Tuleva kesä onkin mielenkiintoinen, sillä Markkanen voi kirjoittaa Suomen urheiluhistorian rahakkaimman sopimuksen.

Markkasen nykyinen sopimus umpeutuu vuoden päästä, joten Jazzilla on nyt paikka napata suomalainen pidemmäksi aikaa haltuunsa. Utahilaismedioiden mukaan Jazz voi tarjota Markkaselle neljän vuoden ja yhteensä 160 miljoonan dollarin jatkosopimusta.

– Laurin tilanne on totta kai henkilökohtaisesti hyvä. Hän saa päättää, mitä haluaa. Jatkaako sopimuksen loppuun asti Jazzin kanssa, ja on vuoden päästä vapaa agentti vaihtamaan seuraa, vai sementoiko hän itsensä Utahiin tuleviksi vuosiksi, Möttölä havainnollistaa pelin hengen.

Hanno Möttölä Susijengin harjoituksissa fläppitaulun kanssa MM-kisoissa 2023.
Hanno Möttölä valmentaa Susijengiä. Alkavana kesänä Susijengi havittelee vielä paikkaa Pariisin olympialaisiin kivikovasta karsintalohkosta Espanjassa. Kuva: Ville Vuorinen

Möttölä tietää kuitenkin, että Markkanen perheineen viihtyy Salt Lake Cityssa. Möttölä korostaa, että menestymättömyys ei johdu suomalaistähdestä.

– Toivoisin totta kai hartaasti, että pikku hiljaa Laurin ympärille alkaisi rakentua pysyvä, menestyvä joukkue. Siinä on ollut hyviä palasia, mutta johtoporras ei ole vielä ollut tyytyväinen. Toivottavasti nyt ollaan siinä tilanteessa, että ensi helmikuussa ei myydä joukkuetta Laurin ympäriltä. Nyt NBA:ssa on hienoja esimerkkejä Minnesotasta ja Oklahomasta, jotka ovat rakentaneet hyvän joukkueen, Möttölä viittaa läntisen konferenssin kärkipään joukkueisiin.

Suosittelemme