Tästäkö huippusnookeriin uusi villitys? MM-finaaliin edennyt Kyren Wilson paljasti käyttäneensä hypnoosia apunaan

Mielenhallintakeinot ovat puhuttaneet snookerissa reilut kymmenen vuotta. Lauantain jälkeen aiheen saralla riittää jälleen uutta pureskeltavaa.

Kyren Wilson jahtaa ensimmäistä maailmanmestaruuttaan.
Kyren Wilson jahtaa ensimmäistä maailmanmestaruuttaan. Kuva: George Wood/Getty Images
Atte Husu

Snookerin MM-finaaliin edennyt Kyren Wilson on ollut pitkän MM-turnauksen aikana kuin omassa kuplassaan. 32-vuotias englantilainen tunnetaan lajipiireissä henkisestä vahvuudestaan, mikä poiki Wilsonille jo varhaisessa vaiheessa uraa lempinimen The Warrior eli Soturi.

Tämänvuotisessa MM-turnauksessa Wilson on kuitenkin ollut henkisellä puolella vielä totuttua viilipyttymäisempi. Wilsonin kasvoilta ei ole ollut luettavissa turhautumista helppojen ohilyöntien tai karvaiden erätappioiden jälkeen – niitäkin on riittänyt. Mistä hänen rauhallisuutensa kumpuaa?

– Aloitin hypnoterapian juuri ennen MM-kisoja, Wilson kertoi brittilehdistön mukaan lauantain välierän jälkeen.

Hypnoterapia on hypnoosin hyödyntämistä psykoterapiassa. Wilson kertoi, että hän on tehnyt turnauksen aikana päivittäin yhteistyötä hypnoterapeutti Chris O'Connorin kanssa. Wilsonin mukaan hoitosessiot ovat auttaneet häntä nukkumaan paremmin.

– Meillä kaikilla on asioita, jotka vaikuttavat töissä päivittäin. Hoito on auttanut minua irrottautumaan töistä. Ihminen kantaa usein mielessään asioita, jotka ovat turhia. Jos turhat on mahdollista poistaa, se tekee snookerista helvetin paljon helpompaa. Olen nukkunut tämän turnauksen aikana loistavasti, kiitos hänen, Wilson kiitteli O'Connoria, muttei avannut hoitoa tarkemmin.

Pois kivikaudelta

Suomen snookerhistorian ainoa ammattilaispelaaja Robin Hull pitää Wilsonin ulostuloa tervetulleena. 49-vuotias Hull ehti viettää ammattilaiselämää 30 vuotta ja nähdä lajin evoluution, jossa ammattimaisuus näyttelee keskeistä roolia.

Robin Hullin ammattilaisura kesti yli 20 vuotta.
Hull voitti urallaan yhden ammattilaisturnauksen, vuonna 2016 pelatun Shootoutin. Hän pääsi maailmanlistalla parhaimmillaan sijalle 31. Kuva: Visual China Group via Getty Ima

Viime vuosituhannen puolella lajissa elettiin vahvasti nurkkakuntaista aikaa. Pelaajat keskittyivät peliteknisiin asioihin eivätkä tukeutuneet snookerin ulkopuoliseen valmennusapuun.

– Se on aika hullua, kun miettii, miten henkisesti raadollisesta pelistä snookerissa on kyse. Ammattilaiskisoissa, eritoten pitkässä MM-turnauksessa matsit voitetaan nimenomaan sen mukaan, mitä korvien välissä tapahtuu, Hull sanoo.

Suuri muutos tapahtui 2010-luvulla. Vuonna 2011 lajin suurin supertähti Ronnie O'Sullivan hakeutui urheilupsykiatri Steve Petersin pakeille ja sai mielenhallintaansa tärkeitä työkaluja.

Ronnie O'Sullivan putosi jatkosta MM-kisoissa kärsittyään 10–13-tappion Stuart Binghamille.
Ronnie O'Sullivan on kaikkien aikojen menestynein snookerpelaaja. Kuva: George Wood/Getty Images

Ennen tätä O'Sullivan oli voittanut 11 major-turnausta, mukaan lukien kolme maailmanmestaruutta. Sittemmin O'Sullivanista on tullut historian menestynein snookerpelaaja, jonka CV:ssä on seitsemän maailmanmestaruutta ja 16 muuta major-voittoa.

– On aika hullua ajatella, että O'Sullivan ehti pelata äärimmäisellä huipputasolla 20 vuotta. Sitä aikaa leimasi kuitenkin hurja epätasaisuus, Hull sanoo.

Robin Hull puhuu Steve Petersin vaikutuksesta Ronnie O'Sullivanin uraan
Robin Hull puhuu Steve Petersin vaikutuksesta Ronnie O'Sullivanin uraan

Ei uutta villitystä

Viime vuosina lähes kaikki lajin kärkinimet ovat hakeneet peliinsä virikkeitä erilaisten yhteistyökuvioiden avulla. Hullin mukaan Wilsonin hypnoterapia on kuitenkin uusi avaus.

– Tämän hyödyntäminen snookerissa on täysin uutta. Näen sen hyödyllisenä asiana.

Wilson pussittamassa MM-finaalissa.
Wilson pussittamassa MM-finaalissa. Kuva: George Wood/Getty Images

Hull arvioi kuitenkin, ettei hypnoterapia saa lähivuosina merkittävää jalansijaa snookerammattilaisten keskuudessa.

– Avasiko Wilson jonkun matopurkin? Varmaan jollain tasolla, muttei suuresti.

Robin Hull ei usko hypnoterapian läpimurtoon huippusnookerissa
Robin Hull ei usko hypnoterapian läpimurtoon huippusnookerissa

Kyren Wilson johtaa snookerin MM-finaalia ensimmäisen jakson jälkeen erin 7–1. Maailmanmestaruuteen vaaditaan 18 voitettua erää.

Suosittelemme