Metsänomistajien kannattaisi istuttaa enemmän vaahteraa ja tammea, tutkija sanoo – nykyinen linja on riskialtis

Suomessa tuotetuista puiden siemenistä yli 99 prosenttia on kuusen, männyn ja rauduskoivun siemeniä. Monimuotoisemmat metsät vähentäisivät metsätuhojen riskiä, sanoo tutkija.

Vaahtera on yksi niistä puulajeista, joka lisää metsien monimuotoisuutta.
Timo Leponiemi

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Katri Himanen toivoo, että suomalaiset metsänomistajat lisäisivät metsiensä monimuotoisuutta viljelemällä enemmän tammea ja tervaleppää.

Himanen sanoo, että nykyinen parin kolmen puulajin linja on riskialtis metsillemme.

Suomessa tuotetuista siemenistä kuusen, männyn ja rauduskoivun osuus on yli 99 prosenttia. Parin viime vuoden aikana muiden puulajien siementen osuus on hieman noussut, mutta se on edelleen marginaalinen.

– Tavoitteena on muun muassa saada taimiaineistosta aikaisempaa edullisempaa, jolloin muitakin kuin kuusta, mäntyä ja rauduskoivua voitaisiin viljellä useammassa kohteessa.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katri Himanen syksyisen ruskan värimaailmassa.
Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katri Himanen työskentelee Luonnonvarakeskuksessa puulajivalikoiman monipuolistamiseksi. Kuva: Luonnonvarakeskus

Himanen myöntää, että muiden puulajien merkitys puun raaka-aineen tuotannolle on vähäinen, mutta ne tukevat metsien tuhonkestävyyttä ilmaston muuttuessa.

Metsänomistajilla pohdinnan paikka

Erikoistutkija Katri Himanen sanoo, että metsänomistajien on arvioitava omista lähtökohdistaan ja tavoitteistaan, kuinka tarpeelliseksi he katsovat vähemmän käytettyjen puulajien viljelyn lisäämisen.

– Jos mietitään puhtaasti puuntuotantoa ja taloudellisia arvoja, pääpuulajien suosiminen on hyvä idea. Mitä enemmän painoarvoa laittaa tuhojen torjunnalle, ilmastoriskien hajauttamiselle ja luonnon monimuotoisuudelle, sitä fiksumpaa on lisätä vähemmän käytettyjä puulajeja.

Yksi keino on kasvattaa sekametsien osuutta. Se ei välttämättä vaadi viljelyyn suuria muutoksia. Himanen ei silti tyrmää yhden puulajin kuusikoitakaan.

– Nekin kuuluvat suomalaiseen metsätalouteen, mutta niiden osuuden kanssa voisi olla harkitsevaisempi.

Siementen saatavuudesta ei ole pulaa

Siementen saatavuudesta tammen, vaahteran ja tervalepän lisääminen ei ole kiinni, vakuuttaa Suomen suurimman siementen tuottajan Siemen Forelian toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen.

Siemen Forelian toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen ja Hollolan siemenviljelmällä kasvava vaahtera.
Siemen Forelin toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen pitää tärkeänä muun muassa vaahteran siementen tuottamista, vaikka menekkiä sillä on vain vähän. Vaahteran ja tammen kohdalla ongelmana on se, että niiden siemenet säilyvät vain lyhyen aikaa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Esimerkiksi tammen viime syksyn sato oli niin suuri, että tammenterhoista jää käyttämättä kaksi kolmasosaa, arvioi Pulkkinen. Myös vaahteran siementä riittäisi paljon enemmän kuin sitä kysytään, eikä pulaa ole myöskään tervalepän siemenistä.

Siemen Forelialle tammen, vaahteran ja tervalepän siemenet ovat vain murto-osa kaikesta siementuotannosta. Pulkkinen pitää silti tarpeellisena niidenkin tuottamista.

– Ne ovat suomalaisia luontaisia puulajeja ja ne kuuluvat meidän metsiimme. Niiden siementuotannon ensimmäinen tavoite on säilyttää luonnon monimuotoisuutta.

Yksittäin tai pieninä puuryhminä

Mikko Pulkkinen katsoo, että jo yksittäisinä puina tai pieninä puuryhminä tammi ja vaahtera monipuolistavat metsän kuvaa.

– Ei tarvitse ajatella sillä tavalla, että lähdetään tekemään tammimetsiköitä tai tervaleppämetsiköitä, vaan laittamalla pieniä puuryhmiä normaalin metsänuudistuksen yhteydessä. Pienimuotoisuuskin on mielestäni ihan riittävää.

Tammen terhoja kämmenellä.
Viime syksyn tammenterhosato oli noin tuhat kiloa. Suurin osa siitä jää käyttämättä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Vähemmän käytettyjä puulajeja rajoittaa se, että niille soveliaita kasvupaikkoja on rajallisesti. Metsänomistaja joutuu myös pohtimaan, onko erikoisemmille puulajeille käyttöä, jos ne vielä kasvavat hitaammin kuin kuusi ja mänty.

UPM Metsän Lahden metsäasiakasyksikkö on jo kolmena keväänä innostanut metsänomistajia metsiensä monimuotoistamiseen.

– Olemme luovuttaneet taimia ostaneille metsänomistajille pienen määrän tervalepän, tammen tai vaahteran taimia istutettavaksi samalla, kun he tekevät muuta metsänviljelyä, kertoo metsäasiakkuuspäällikkö Riitta Väisänen.

Siementuottajan kvartaali on 25 vuotta

Suomessa ensimmäisiä siemenviljelmiä perustettiin jo 1950-luvulla tuhansille hehtaareille. Niillä on haluttu turvata suomalaisille metsänomistajille laadukkaan siemenen saanti metsiin.

Siemenviljelmien perustaminen on pitkäjänteistä toimintaa. Siemenen tuottajan kvartaali on 25 vuotta, naurahtaa Pulkkinen.

Jäkälöitynyt kyltti Siemen Forelian siemenvijelykselle Hollolassa. Taustalla näkyy tervaleppiä.
Siementuotanto vaatii pitkäjänteisyyttä. Sen huomaa jäkälöityneestä kyltistäkin. Taustalla siemenviljelmän tervaleppiä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Jos nyt lähdemme perustamaan uutta siemenviljelmää, sieltä saadaan ensimmäisiä siemeniä noin 15 vuoden kuluttua eli vuoden 2040 tienoilla. Siemenviljelmä tuottaa 50–60 vuotta, ja kun puu voi kasvaa sata vuotta, uudelta siemenviljelmältä lähtöisin oleva puu voi kasvaa vielä vuonna 2200.

Siementuotannossa pyritään myös varmistamaan siementen monimuotoisuus, sillä ilmaston muuttuessa ei etukäteen voida olla varmoja, millaiset perimätekijät ovat parhaita tulevaisuudessa.

Esimerkiksi Suomen ainoalla tammen siemenviljelmällä Hollolassa kasvatuksessa on kolmekymmentä eri kloonia.

Suosittelemme