Lapsia epäillään tulipalojen sytyttämisestä Pirkanmaalla – moni aikuinenkaan ei tunne sääntöjä

Suuressa osassa Suomea on nyt käynnissä maastopalovaroitus, jonka aikana ei saa tehdä avotulta.

Sastamalan tulipalo.
Pirkanmaalla sattui useita tulipaloja viikonloppuna. Kuva on Sastamalasta viime kesältä. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Pirkanmaalla oli viikonloppuna useita paloja, joille ei löytynyt luonnollista selitystä.

Yhteensä paloja oli lähes kymmenen. Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Toivonen sanoo, että useiden tulipalojen epäillään lähteneen liikkeelle ihmisen toiminnan seurauksena.

– Muutaman palon osalta on nähty Akaassa ja Urjalassa lapsia poistuvan juosten tai pyörällä. Samoin lauantailta muutaman maastopalon osalta on havaittu nuotionpohja tai tulitikkuja on löydetty syttymispaikan lähellä.

Urjalassa syttyi rakennuspalo sunnuntaina iltapäivällä. Pelastuslaitoksen saapuessa kohteeseen vanha riihi oli täyden palamisen vaiheessa.

Akaassa puolestaan paloi samana päivänä autiona ollut omakotitalo piharakennuksineen. Rakennukset tuhoutuivat täysin ja palo levisi myös ympäröivään heinikköön.

Sastamalassa paloi sunnuntaina lautatapuli. Palo levisi myös läheiseen maastoon. Lisäksi oli lukuisia muita paloja.

Varoitus voimassa laajalla alueella

Etelä-Suomessa on nyt voimassa maastopalovaroitus. Avotulen teko on silloin kielletty.

Päivystävä palomestari muistuttaa, että nuotioita ei saa silloin sytyttää. Myös kertakäyttögrillien ja risupolttimien käyttö on kielletty. Moni aikuinenkaan ei tiedä, että makkaraa ei saa paistaa varoituksen aikana kaivonrenkaassa. Tässä on kipinävaara.

Päivystävä palomestari Juha Toivonen kertoo, että maasta eristettyä kotaa voi käyttää, jos tässä on savupiippu ja huuva.

Olisi tärkeää, että aikuiset opettaisivat lapsille tulentekoa ja tulipalon sammuttamista valvotuissa oloissa, etteivät lapset kokeilisi tulitikkuja omin päin.

Suosittelemme