”On hirveä hermostuneisuus nyt hallituksessa” – katso videolta, miten hallitus ja oppositio väänsivät säästöpäätöksistä

Myös keskustanuorten avaus seksityöstä nousi esiin keskustelussa hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta.

Anne Orjala

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan valtion velanotto ja julkinen talous olisi ollut kestämättömällä uralla ilman kehysriihen päätöksiä.

Eduskunta on keskustellut hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028.

– Tämä hallitus tarttuu täysin villiintynyttä härkää sarvista, vaikka yleisö mylvisi ja buuaisi, Purra vakuutti.

Hallitus päätti kehysriihessä yhteensä kolmen miljardin lisäsopeutuksista. Ne ovat leikkauksia ja veronkiristyksiä, joilla paikataan julkisen talouden rahareikiä ja yritetään taittaa velkaantuminen.

Hallitus teki muun muassa päätöksen korottaa yleistä arvonlisäverokantaa 1,5 prosenttiyksiköllä 25,5:een, mikä nostaa tavaroiden ja palvelujen hintoja. Muita toimia ovat esimerkiksi hyvätuloisten eläkeläisten verotuksen kiristäminen ja sosiaali- ja terveysmenojen kasvun hillitseminen.

Purran mukaan leikkaukset kohdistuvat varsinkin sinne, mitä ei voida pitää valtion ydintoimintana.

Samalla Purra arvosteli oppositiota uskottavien vaihtoehtojen puutteesta. Hänen mukaansa moni toinen hallitus olisi saattanut nostaa kädet pystyyn tilanteen edessä.

– Tällaiseen vastuunkantoon vaikeassa tilanteessa punavihreä oppositio ei olisi kyennyt ikinä.

SDP:n Lindtman arvosteli Purraa

Oppositio on syyttänyt hallituksen linjaa kylmäksi. Keskusta ja SDP ovat esitelleet tiistaina omat vaihtoehtonsa.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman arvosteli, että Suomi on ajautunut lisäleikkausten ja surkastumisen kierteeseen nykyhallituksen johdolla.

– Ai jaa, senkö takia, kuului huudahdus salista.

Lindtmanin mukaan hallitus on tehnyt virheitä.

– Ensimmäinen virhe oli rajata veropohjan vahvistaminen pois keinovalikoimasta. Toinen vakava virhe oli työmarkkinakaaoksen aiheuttaminen. Kohtalokkaimman virheensä Purran-Orpon hallitus teki, kun se löi laimin kasvutoimet ja niiden mukana kaiken.

Lindtman syytti, että Purra julisti sosiaaliturvaleikkaukset kasvutoimiksi ja rakensi budjetin ”mielikuvitustyöllisyyden varaan”.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) katsoi, että opposition vaihtoehdoilla tilanne ei kääntyisi parempaan.

– Niillä muutosta ei tapahdu, ei sinnepäinkään. Erityisen kiinnitin huomiota SDP:n vaihtoehtoon. Sen seurauksena Suomi olisi ensi kesänä liiallisen alijäämän menettelyssä, velkaantuminen jatkuisi.

”Eivät nämä päätökset ole vaikeita teille”

Vihreiden Saara Hyrkkö sanoi olevansa lopen kyllästynyt ”hallituksen voivotteluun”, kuinka vaikeita päätöksiä on jouduttu tekemään.

– Eivät nämä päätökset ole vaikeita teille. Ne ovat vaikeita sairaille, jotka eivät pääse ajoissa hoitoon, opiskelijoille, joilla ei ole varaa käydä loppuun koulua, pienituloisille, joilla eivät riitä rahat ruokaan tai lääkkeisiin, hän luetteli.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan hallituksen kehysriihen lopputulos on samaan aikaan epäoikeudenmukainen ja tehoton.

Keskustan Antti Kurvinen ja Hanna Kosonen eduskunnan täysistunnossa.
Keskustan Antti Kurvinen pitää kehysriihen lopputulemaa epäoikeudenmukaisena ja tehottomana. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hän kuvasi, että hallituksen päätöksillä Suomesta tulee muun muassa ”himoarvonlisäverottaja”.

Kurvisen mukaan perussuomalaisten pitäisi ottaa vastuuta sen sijaan, että syyttää edellistä hallitusta.

– Tajutkaa jo, että olette olleet vuoden jo vallassa ja vastuussa.

Purra piikitteli keskustanuorten seksityöavauksesta

Purran mukaan oppositiolle ei kelpaa mikään.

– Tähän asti olette ilkkuneet, että emme pääse hallitusohjelman velkasuhteen vakauttamisen tavoitteisiin. Nyt kun olemme osoittaneet, että pääsemme, edelleen jatkatte samaa valitusta. Luulen, että teille oli yllätys, että joku hallitus kykenee kesken hallituskauden tekemään tällaisia toimia.

Purra kiitti keskustaa siitä, että se on monissa asioissa samaa mieltä kuin hallitus.

– Minun täytyy myöntää, että tällainen vastuullisuus pukee teitä paljon paremmin kuin esimerkiksi kasvuseksitoimet maaseudulle, hän piikitteli viitaten keskustanuorten ehdotukseen.

Puheenvuoro herätti tunteita salissa.

– Rauhoitutaanpas nyt siellä permannolla, ohjeisti puhemies Jussi Halla-aho (ps.).

SDP:n Joona Räsänen puolestaan syytti hallitusta hermostuneisuudesta.

– On hirveä hermostuneisuus nyt hallituksessa.

Tämä oli päivittyvä artikkeli keskustelun keskeisimmästä annista. Koko keskustelun voi katsoa Yle Areenasta tämän tallenteen alusta.

Suosittelemme