Israel ajaa gazalaisia pois pakopaikkana toimineesta Rafahista – ihmiset on käsketty tuhottuun naapurikaupunkiin

Israelin armeijan evakuointikehotuksen uskotaan ennakoivan maahyökkäystä Rafahiin. Satelliittikuvat paljastavat pakenevien ihmisten karut olot.

Khan Yunis on ollut Israelin armeijan iskujen kohteena jo useita kuukausia. Nyt ihmisiä kehotetaan siirtymään alueelle telttaleireihin. Video: Eeva Sarlin / Yle, UNOSAT, OpenStreetMap, Google Earth
Jenny Matikainen,
Eeva Sarlin,
Tom Kankkonen

Rafahin kaupungissa asuvat palestiinalaiset havahtuivat maanantainaamuna taivaalta sataviin lentolehtisiin.

Niissä Israelin armeija käski ihmisiä poistumaan Gazan kaistan eteläosista. Käsky koski Rafahin kaupungin eteläisimpiä osia lähellä Egyptin rajaa.

Israelin mukaan evakuointikäsky koskee 100 000 ihmistä, mutta avustusjärjestö Palestiinan Punaisen Puolikuun mukaan alueella asuu tällä hetkellä jopa 250 000 ihmistä.

Israel on kehottanut ihmisiä lähtemään Rafahin eteläosista Khan Yunisin kaupunkiin ja sen lähialueille. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Kehotuksen uskotaan ennakoivan Israelin pitkään suunnittelemaa maahyökkäystä alueelle.

Israelin armeija antoi ohjeensa myös tekstiviesteillä, puheluilla ja eri medioiden välityksellä. Viesteissä armeija sanoi käyttävänsä alueella ”äärimmäistä voimaa terroristeja vastaan” ja kehotti ihmisiä siirtymään välittömästi muualle.

Uutisvideolla ihmiset kertovat pakomatkastaan.

Tom Kankkosen koostamalla uutisvideolla palestiinalaiset kertovat tilanteestaan.

Ihmisiä käskettiin siirtymään rauniokaupunkiin

Viesteissään Israelin armeija ohjaa siviilejä siirtymään reilun kymmenen kilometrin päähän Khan Yunisin ja Al-Mawasin kaupunkeihin. Se kutsuu paikkoja humanitaariseksi vyöhykkeeksi.

Joukko ihmisiä kävelee keskellä kaupungin raunioita.
Ihmiset palasivat koteihinsa Khan Yunisiin 5.5.2024 sen jälkeen, kun Israelin armeija oli vetäytynyt alueelta. Kuva: Ali Jadallah / STELLA Pictures

Khan Yunis on laajalti tuhoutunut. Israelin joukot ovat pommittaneet kaupunkia joulukuusta alkaen. Israelin mukaan kohteena ovat olleet Hamasin johtajat ja taistelijat, joiden se on epäillyt piileksivän kaupungissa.

Satelliittikuva kaupungista.
Satelliittikuva kaupungista.
Vasemmalla näkyy Khan Yunis ennen Israelin lokakuussa 2023 alkanutta hyökkäystä. Oikeanpuoleinen kuva on otettu 3.4.2024. Kuvat: Planet Labs PBC (vasen), Planet Labs PBC (oikea)

Rafah on täynnä pakolaisia

Gazalaisille Rafahin kaupunki on ollut viimeisiä pakopaikkoja Israelin ja äärijärjestö Hamasin sodan keskellä. Maahyökkäys kaupunkiin olisi asiantuntijoiden mukaan katastrofi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin on määrä keskustella Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa Rafahista maanantaina. Yhdysvallat on vastustanut Israelin suunnitelmaa hyökätä kaupunkiin.

– Olemme tehneet kantamme Rafahin maahyökkäyksestä selväksi Israelin hallitukselle, ja presidentti puhuu tänään pääministerin kanssa, Valkoisesta talosta tiedotettiin.

Rafahiin ja sen ympäristöön on pakkautunut 1,5 miljoonaa palestiinalaista, joista merkittävä osa on paennut kaupunkiin muualta Gazasta. Ennen lokakuussa alkanutta Israelin hyökkäystä Rafahissa asui noin 270 000 ihmistä.

Oheiset satelliittikuvat näyttävät, kuinka paljon uusia asumuksia Rafahiin on noussut muutamissa kuukausissa.

Satelliittikuva.
Satelliittikuva.
Vasemmanpuoleinen kuva on otettu 15.10.2023, ja oikeanpuoleinen 3.4.2024. Lähde: Planet Labs PBC Kuvat: Planet Labs PBC (vasen), Planet Labs PBC (oikea)

Israel on jo pitkään vihjaillut hyökkäyksen aloittamisesta Rafahiin. Se pitää rajakaupunkia äärijärjestö Hamasin piilopaikkana. Maanantaina Israel teki jälleen ilmaiskuja Rafahiin, kertoivat alueen asukkaat.

Sunnuntaina Israelin puolustusministeri Yoav Gallant kertoi, että Rafahin operaatio alkaa ”pian”. Gallantin mukaan Rafahin operaatio ei kuitenkaan tarkoita Rafahin valtaamista.

Uutistoimisto Reutersille puhunut Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri kuvasi Israelin evakuointikäskyä vaaralliseksi eskalaatioksi, jolla on seurauksia.

Tulitaukoneuvottelut kariutuivat viikonloppuna

Maanantain evakuointikäskyä edelsi verinen viikonloppu.

Terroristijärjestö Hamas teki sunnuntaina kranaatti-iskun Kerem Shalomin rajanylityspaikalle, joka sijaitsee evakuointikäskyn alla olevalla alueella. Israelin mukaan iskussa kuoli kaikkiaan neljä israelilaissotilasta.

Iskun jälkeen Israel sulki rajanylityspaikan, joka on ollut avustuskuljetusten kannalta tärkeä.

Palestiinalaisia on kokoontunut tutkimaan rakennuksen raunioita Israelin iskun jäljiltä Rafahin kaupungissa Gazan kaistalla.
Ihmiset etsivät uhreja talon raunioista Israelin iskun jälkeen Rafahissa 5.5.2024. Kuva: AFP

Myöhään sunnuntaina Israel teki puolestaan ilmaiskun kahteen eri kohteeseen eri puolella Rafahia, kertoivat sairaalalähteet. Iskuissa kuoli ainakin 16 ihmistä.

Viikonloppuna nähtiin takaisku myös Kairossa, missä käydyt Israelin ja Hamasin väliset tulitaukoneuvottelut kariutuivat.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Suosittelemme