Miesten Superpesiksen jännittävä kausi alkaa toden teolla tänään – ”Historiallisen tasainen sarja”

Miesten Superpesiksen kaudesta on odotettavissa erittäin tasainen. Suurimmat suosikit ovat kuitenkin Sotkamo, Vimpeli ja Joensuu.

Jymy juhli Suomen mestaruutta.
Sotkamon Jymy juhli viime syksynä Suomen mestaruutta.
Sakari Lund

Vaikka kevään eteneminen on ottanut takapakkia, miesten Superpesis-kausi alkaa toden teolla tänään. Yksi ottelu pelattiin jo Fuengirolassa, mutta kotimaan pelit alkavat Sotkamon ja Haminan kohtaamisella Töölön jalkapallostadionilla.

Superpesiksessä on tällä kaudella sellainen uudistus, että runkosarjassa ei pelata lainkaan supervuoroa, vaan ratkaisu haetaan tarvittaessa suoraan kotiutuslyöntikilpailussa. Pudotuspeleissä supervuoro on käytössä.

Suosikit

Yle Urheilun asiantuntijan Sami-Petteri Kivimäen mukaan kaudesta on odotettavissa erittäin tasainen.

Sotkamon Jymyn, Vimpelin Vedon ja Joensuun Mailan logot.
Kuva: Lasse Isokangas / Yle

– Ennakkokaavailujen mukaan tulee olemaan historiallisen tasainen sarja. Ei ole ihan helppo nimetä top3-joukkueita, mutta kyllä varmaan lähtökohtaisesti Sotkamo, Vimpeli ja Joensuu lähtevät kolmena ennakkosuosikkina. Kouvola, Manse, Kempele ja mustana hevosena Hyvinkää ovat haastamassa, Kivimäki totesi.

Kivimäki analysoi kolmea suurinta suosikkia tarkemmin. Sotkamo on puolustava mestari.

– Sotkamon kohdalla paljon ratkaisee se, kuinka he saavat sisäpelinsä toimimaan. Ulkopelaaminen ja voittamisen kulttuuri kyllä kantavat pitkälle, mutta sisäpeli ja ennen kaikkea kotiuttaminen on iso teema.

Vimpeli oli viime vuonna hopealla, toissa vuonna mestari ja lähes joka vuosi mitaleilla viimeisen 15 vuoden aikana.

– Joukkueessa ei ole tullut käytännössä minkäänlaisia muutoksia muuta kuin pelinjohtoon. Riittääkö nälkää menestyä ja voittaa, on iso kysymys ja näyttää paljon suuntaa heidän kaudelleen, Kivimäki sanoi.

Kolmas suosikki on Joensuun Maila.

– Periaatteessa kaikki palaset on kasassa. Joensuu voi mennä loppuotteluun ja pelata mestaruudesta, mutta ehkä heillä on kärkijoukkueista vähiten loukkaantumisvaraa. Miehistö on kapea ja tiettyjen pelaajien pitää pysyä terveinä ja pelata huippukausi.

Seuraa näitä pelaajia

Kivimäki nostaa esiin muutaman mielenkiintoisen pelaajan, joita kannattaa seurata kauden aikana.

Juuso Lattu, Joosua Rättö, Petter iAlanen ja Elmeri Anttila.
Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Juuso Lattu

”Sotkamon Jymyn hankinta, lähtökohtaisesti vaihtajajokeri, mutta tulee olemaan sen heidän keskeisimmän teemansa eli onnistuneen sisäpelin kannalta ihan ratkaiseva palanen. Hänen onnistumisensa ja askeleensa huippuvaihtajan rooliin näyttää paljon sitä, kuinka Sotkamo menee eteenpäin sisäpelissä.”

Joosua Rättö

”Joensuun Mailan kotiuttajajokeri, nuori vasuri, joka talvisuperpesiksessä löi erittäin hyvin. Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että tulee olemaan kesällä kova ja Joensuu tarvitsee hänen tehojaan.”

Petteri Alanen

”Hyvinkään Tahkon lukkari, parhaimmillaan sarjan paras jo nyt. Jos ajatellaan, että Tahko on se musta hevonen, niin uskon, että jos Alanen pelaa ylärekisterissä, niin Tahkolla on mahdollisuuksia jopa neljän parhaan joukkoon.”

Elmeri Anttila

”Vimpelin Vedosta, ollut jo vuosia erityisesti sisäpelissä sarjan parhaita, mutta lähestyisin sillä kulmalla, että löytyykö Elmeristä nyt sellainen sisäinen johtaja, joka liidaa Vimpeliä kohti Suomen mestaruutta.”

Puheenaiheet

Tasainen sarja

”Tasainen sarja on klisee, mutta nyt aidosti ennakkoaskelmerkit viittaavat siihen, että sarja tulee olemaan kärjen osalta ennätystasainen ja on käytännössä mahdoton ennustaa, ketkä siellä loppuottelussa pelaavat ja kuka juhlii Suomen mestaruutta.”

Lukkaripeli

”Takavuosina oli vielä vähän tilannetta, että muutamat lukkarit hallitsivat lukkarimarkkinaa. Nyt nuoresta polvesta on tullut paljon lupaavia lukkareita ja ennen kaikkea he pelaavat modernia pesistä lautasen äärellä. He ovat erittäin taktisia ja kylmäpäisiä kavereita, jotka haluavat voittaa.”

Viihdearvo

”Jos ajatellaan viime kesää, katsojamäärät nousivat ja yleinen kiinnostus kasvoi aika paljon. Pesiksellä on hyvä meininki päällä, joten uskon, että sarja tulee viihdearvoltaan olemaan varmasti paras, mitä on ollut moneen vuoteen.”

Ylen ensimmäinen tv-ottelu tulee perjantaina 10.5. klo 18 TV2:ssa, kun miesten Superpesiksessä KPL isännöi JoMaa.

Suosittelemme