Raivo repesi pelaajayhteisössä: suositun pelin ilmoitettiin katoavan 177 maassa

Helldivers 2 -pelin oli määrä siirtyä tänään kirjautumisen taakse. Pelaajien pettymys sai Sonyn pyörtämään päätöksensä viime metreillä.

Kuva Helldivers 2 -videopelin kohtauksesta.
Helldivers 2 -pelissä taistellaan avaruuden kauhuja vastaan enimmillään neljän hengen joukkueissa. Kuva: BANG Showbiz
Iida Putkonen

Ruotsalaisen Arrowhead-pelistudion Helldivers 2 on yksi tämän vuoden yllätysmenestyjistä. PC:llä ja Playstation 5:llä helmikuussa julkaistua peliä on joidenkin raporttien mukaan myyty 3 miljoonaa kappaletta.

Pelin myynti yllätti myös alan ammattilaiset: sen suosio vain kasvoi julkaisunsa jälkeen, mikä on peleille hyvin harvinaista.

Nyt supersuosittu räiskintäpeli on kuitenkin uutisissa aivan eri syystä. Viikonlopun aikana peli on yllättäen poistunut yli 170 maan valikoimasta, menettänyt ison osan pelaajistaan ja saanut loputkin kääntymään peliä vastaan.

Kirjautumispakko karkotti pelaajat

Yksinkertaisuudessaan Helldivers 2 on ammuntapeli, jossa pelaajat seikkailevat erilaisilla planeetoilla ja tuhoavat ihmiskuntaa uhkaavia olentoja. Pinnan alla peli on toisaalta myös niin taitava parodia fasismista, että jotkut ovat luulleet sen tosissaan puhuvan aatteen puolesta.

Nyt peli on kuitenkin menettänyt alkuvuodesta saavuttamansa markkinajohtajan aseman.

Kaikki alkoi perjantaina, kun pelin julkaisija Sony ilmoitti, että Helldiversin pelaaminen vaatii jatkossa Sonyn Playstation Networkiin kirjautumista. Playstation Network (PSN) on Playstation-konsoleiden käyttämä online-kirjautumisjärjestelmä.

Uudistuksen myötä kirjautuminen tulisi pakolliseksi myös niille, jotka pelaavat peliä PC:llä eivätkä Playstationilla. Sony perusteli kirjautumisvaatimusta turvallisuuden ja pelikokemuksen parantamisella.

Pelaajat eivät olleet uutiseen tyytyväisiä ja ilmoitus otettiin vastaan kriittisesti. Pakollinen kirjautuminen oli pelaajien mielestä paitsi epäreilua, myös epäkäytännöllistä.

Ongelmaksi nähtiin etenkin se, että PSN-kirjautuminen sulkee väkisin osan pelaajista pelin ulkopuolelle: kirjautuminen ei nimittäin ole mahdollista 177 maassa.

Pelaajat esimerkiksi Filippiineiltä ja Afrikasta ovat aiemmin voineet ostaa pelin, mutta joutuisivat nyt luopumaan pelistä kirjautumisuudistuksen vuoksi.

Kirjautumispakon ongelmia ruoti viikonloppuna esimerkiksi talouslehti Forbes.

Uutisen huono vastaanotto näkyi esimerkiksi julkaisualusta Steamin arvosteluissa. Peli sai kymmeniä tuhansia negatiivisia arvosteluja vain parissa päivässä. Osa pelaajista onnistui jopa saamaan rahansa takaisin vaikka normaalin kaupan ehdot olivat umpeutuneet.

Peli poistettiin markkinoilta

Sekä Sony että pelinkehittäjä Arrowhead vastasivat pelaajien kritiikkeihin useissa lausunnoissa viikonlopun aikana.

Julkaisija Sonyn mukaan Helldiversiin oli suunniteltu PSN-kirjautumista alusta asti, mutta teknisten ongelmien takia peli oli saanut ”armonaikaa” toukokuuhun asti.

Arrowheadin toimitusjohtaja Johan Pilestedt vahvisti tiedon X:ssä (entinen Twitter) eilen.

– Minulla on osani asiassa. En ole syytön kaikessa tässä – oli minun päätökseni kytkeä pakollinen kirjautuminen pois päältä julkaisussa, Pilestedt kirjoitti.

Voit lukea alkuperäisen englanninkielisen tekstin alta tai viestipalvelu X:stä.

Toimitusjohtajan mukaan Arrowhead-pelistudio tiesi kirjautumisvaatimuksesta jo kuusi kuukautta ennen pelin julkaisua, mutta asiasta ei viestitty pelaajille tarpeeksi selvästi.

Useissa muissa ulostuloissa Pilestedt ja Arrowhead vakuuttelivat pelaajille, että parempaa ratkaisua yritetään löytää. Näistä yrityksistä huolimatta tilanne jatkoi pahenemistaan.

Eilen, päivää ennen suunniteltua kirjautumispakkoa Helldivers 2 poistettiin yhtäkkiä PC-kauppapaikka Steamista 177 maassa.

Käytännössä se tarkoitti, että peliä ei pystynyt enää ostamaan PC:lle esimerkiksi Japanissa tai Egyptissä lainkaan.

Maat, joissa peli poistui myynnistä, olivat niitä, joissa kirjautumista vaativaa Playstation Networkiä ei voi käyttää. Vaikutti siltä, että kirjautumispakko todella sulkisi pelaajat Helldiversin ulkopuolelle.

Tarinan uusin käännös saatiin kuitenkin tänä aamuna, kun Playstation ilmoitti, että suunniteltu muutos perutaan sittenkin.

”Opettelemme yhä mikä on parasta PC-pelaajille ja palautteenne on ollut korvaamatonta”, Playstationin edustaja kirjoitti X:ssä maanantaiaamuna.

Voit katsoa koko postauksen alta tai lukea alkuperäisen tekstin täältä.

Suunniteltu kirjautumispakko ei siis mitä ilmeisimmin tule voimaan tänään. Vielä ei ole tiedossa, miten tilanne vaikuttaa jo tapahtuneeseen: palaako peli kauppapaikkaan kaikissa maissa ja näkyykö kriisi pelaajaluvuissa myös jatkossa.

Suosittelemme