Poliisi tuomittiin Rasmus Takaluoman lievästä pahoinpitelystä päiväsakkoihin

Marraskuussa 2022 tapahtunutta Takaluoman ja vapaalla olleen poliisin välistä kahakkaa käsiteltiin tiistaina Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Rasmus Takaluoman pahoinpitelyoikeudenkäynti.
Poliisi vastasí pahoinpitelysyytteeseen tiistaina Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa Seinäjoella. Istunto siirrettiin suurempaan saliin, koska paikalla on niin paljon mediaa ja yleisöä. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Mirva Ekman,
Antti Kettumäki

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tiistaina poliisina työskentelevälle miehelle tuomion lievästä pahoinpitelystä. Rangaistusseuraamus on 20 päiväsakkoa, maksettavaa hänelle tulee 700 euroa.

Poliisi otti yhteen sittemmin kadonneen 16-vuotiaan Rasmus Takaluoman kanssa lapualaisessa ravintolassa marraskuussa 2022.

Tuomiossa ei annettu kovin suurta painoarvoa henkilötodistelulle, vaan se perustui pitkälti videotallenteisiin.

Käräjäoikeus katsoi, että vastaaja on toiminut aluksi hätävarjelutilanteessa, mutta muun muassa kiinnipito olisi pitänyt lopettaa, kun järjestyksenvalvoja ja ravintolan omistaja puuttuivat tilanteeseen.

Käräjäoikeus harkitsi myös, että se olisi jättänyt rangaistuksen tuomitsematta, mutta päätyi tuomioon, koska Takaluoman nuoren iän ja kaksikon välisen ikäeron vuoksi tekoa ei voinut kokonaisuutena pitää niin vähäisenä, ettei siitä tuomittaisi.

Oikeuskäsittely aiemmin päivällä

Lapualla vuonna 2022 kadonneen ja 2023 menehtyneenä löydetyn Takaluoman ja vapaalla olleen poliisimiehen välillä tapahtuneen ravintolakahakan käsittely alkoi tänä aamuna Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Erikoissyyttäjä Leena Hakavuori Länsi-Suomen syyttäjäalueelta vaati poliisille vähintään 30 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Poliisi kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjän mukaan sekä poliisi että Takaluoma olivat olleet tilanteessa alkoholin vaikutuksen alaisia.

Poliisi ja Takaluoma olivat seisoneet vastakkain ja pitäneet toisistaan kiinni. Poliisi oli kaatanut ja painanut Takaluomaa ravintolan pöytää vasten ja pitänyt tätä otteessaan.

Ravintolan järjestyksenvalvoja oli tullut tilanteessa väliin, mutta tilanne oli rauhoittunut vasta, kun ravintolan omistaja oli puuttunut siihen.

Syyttäjä Hakavuori tähdensi oikeudenkäynnissä, että jutussa on kyse ainoastaan pahoinpitelystä ravintolassa, ei kaikista tapauksen surullisista sivujuonteista.

Tunsivat entuudestaan

Oikeudenkäynnissä oli asianomistajana Takaluoman perhe. Äiti kertoi oikeudessa perheen ja poliisin tunteneen toisensa entuudestaan.

Käräjäoikeudessa kuultiin perheenjäseniä, poliisia, silminnäkijöitä ja ravintolan henkilökuntaa.

Poliisi kertoi oikeudenkäynnissä näkemyksensä tapahtumien kulusta. Hänen mukaansa käsirysy alkoi halailusta, kärjistyi yllättäen ja muuttui sitten tappeluksi.

Oikeudessa kuullun todistajan mukaan molemmat asianosaiset nujakoivat, vaikka vastaaja olikin lopulta päällä. Hänen mukaansa portsari heitti tilanteen jälkeen Takaluoman ulos ravintolasta. Siellä tämä oli pahoitellut käyttäytymistään todistajalle ja lähtenyt sitten pois paikalta.

Ravintolan järjestyksenvalvoja totesi oikeudenkäynnissä, ettei tilanne näyttänyt hänen silmiinsä vakavalta. Kukaan ei hänen mukaansa lyönyt eikä heitellyt mitään.

Valvoja kertoi irrottaneensa toisistaan kiinni pitäneet miehet toisistaan. Molemmat osapuolet olivat hänen mukaansa kiinni toisissaan tasavertaisesti, vaikka kokoeroa olikin.

Motiivi jäi epäselväksi

Lounastauon jälkeen oli loppupuheenvuorojen aika. Syyttäjän mukaan riidatonta oli se, että vastaaja oli pitänyt kiinni Rasmus Takaluomasta ja vastaaja oli myöntänyt tämän. Motiivi jäi kuitenkin hämäräksi.

Kukaan ei osannut oikein kertoa, mitä ennen käsirysyä oli puhuttu ja mikä siihen johti. Todistajien mukaan siinä oli kuitenkin ollut jotakin negatiivista.

Keskeinen kysymys syyttäjän mukaan oli se, oliko kyseessä pahoinpitely vai hätävarjelu. Syyttäjän mielestä hätävarjelutilannetta ei ollut ja hätävarjelun rajat oli ylitetty, poliisi käytti voimaa liikaa ja liian kauan. Asianomistajat yhtyivät syyttäjän vaatimukseen tuomiosta.

Poliisimies piti tilannetta hätävarjeluna

Vastaajan loppupuheenvuorossa kiistettiin poliisimiehen hakeutuminen erityisesti Takaluoman seuraan. He viittasivat muun muassa tallenteisiin, joissa tapahtumien eteneminen näkyy. Tarkat yksityiskohdat jäivät tallenteista huolimatta epäselviksi.

Vastaajan edustajan mukaan esimerkiksi kuristustilanteesta tai vaarallisuudesta ei ollut mitään näyttöä. Siksi heidän mielestään tapaus täytti korkeintaan lievän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. He katsoivat kuitenkin, että syyte tulisi hylätä.

Kahakka edelsi katoamista

Ravintolan järjestyksenvalvoja poisti 16-vuotiaan Takaluoman lapualaisravintolasta Takaluoman ja vapaalla olleen poliisin välisen kahakan vuoksi marraskuussa 2022. Tämän jälkeen Takaluoma katosi.

Pohjalaispoliisi vastasi käräjäoikeudessa pahoinpitelysyytteeseen. Syytetty oli kiistänyt esitutkinnassa syyllistyneensä rikokseen. Hän oli saanut myös jatkaa virassaan tutkinnan ajan.

Suosittelemme