Eila säästää satoja euroja vuodessa leikkaamalla hiuksensa itse – Kampaamokäyntejä harvennetaan nyt hintojen vuoksi

Parturikäyntejä vähennetään hinnannousun takia, samaan aikaan yrittäjät toteavat olevansa pakkokorotusten edessä.

Nainen leikkaa tummia, pitkiä hiuksiaan.
Oululainen Eila Uurtamo leikkaa kotonaan niin omat kuin myös lastensa ja vanhempiensa hiukset. Kuva: Janne Körkkö
Roosa Sarajärvi,
Tanja Heikkonen,
Essi Puuri

Yhä useampi harkitsee kampaamokäyntejä nousseiden hintojen vuoksi.

Etenkin kalliimpien kampaamopalveluiden (leikkaus+värjäys) käyntivälit ovat nyt pidemmät kuin viime vuonna. Tiedot selviävät varauspalvelu Timman tilastoista.

Samalla sadat kuluttajat kertoivat Ylelle vähentäneensä kampaamopalveluiden käyttöä ja siirtyneensä sen sijaan leikkaamaan ja värjäämään hiuksia itse.

Syyksi he kertoivat muun muassa rahan ja ajan säästön sekä tyytymättömyyden hinta-laatusuhteeseen.

Eila Uurtamo näyttää, miten hän leikkaa hiuksensa itse. Video: Janne Körkkö / Yle.

Yksi heistä on oululainen Eila Uurtamo, 39. Hän parturoi kotonaan niin omat kuin myös lastensa ja vanhempiensa hiukset.

Aiemmin Uurtamo kävi leikkauttamassa hiuksensa miltei kuukausittain. Nyt edellisestä kampaamokäynnistä on jo kolme vuotta, mikä kerryttää vuositasolla satojen eurojen säästön.

”Korona ajoi kotipuuhasteluun, mutta nyt (myös) talous kurittaa. Samoin eläköityminen pistää miettimään sitä, mistä leikata, siis muutakin kuin hiuksia.”

Klaße, 64

”Olen leikannut omat hiukseni ehkä noin viiden vuoden ajan, parturissa käynti kävi kovin kalliiksi ja minua vähän ahdisti se sosiaalinen tilanne ja tuntui vaikealta kertoa miten haluan, että hiukset leikataan.”

Juuso, 28

Ilmiö on huomattu myös Suomen Hiusyrittäjien liitossa, kertoo puheenjohtaja Sini Silfvenius-Bart. Kajaanilaisessa Studio Vehkaojassa osa asiakkaista haluaa suunnitella nyt hiusmallin, jota ei tarvitse leikata tai värjätä niin usein. Vuokratuoliyrittäjä Laura Kurkisen mukaan asiakkaat puhuvat taloudellisesta tilanteestaan avoimesti.

Hiusalan yrittäjiä ovat viime vuosina kiusanneet korona, Ukrainan sota, yel-maksujen korotus, inflaatio ja taantuma sekä viimeisenä hallituksen päätös nostaa arvonlisäveroa 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Alvin nousu tarkoittaa Sini Silfvenius-Bartin mukaan sitä, että hiusalan palveluiden hinnat nousevat.

– Voidaan ehkä yleisesti odottaa jopa 3–6 prosentin korotuksia, mikäli yksinyrittäjä ei halua, että nämä nousut näkyvät omassa palkkapussissa.

Todellisuudessa palvelun hinnasta ei jää kovin paljoa yrittäjälle itselleen.

Tästä kaikesta maksat parturi-kampaamossa

Pyysimme oululaista Hiuskiss-parturi-kampaamoa avaamaan kahden suositun palvelunsa kanta-asiakashintojen kulurakenteen. Noin 95 prosenttia hyödyntää kanta-asiakkuutta, joka on viisi prosenttia listahintaa alhaisempi. Kulut ovat arvioita.

Esimerkkejä oululaiskampaamon kuluista, joita palvelut sisältävät
Kampaamo-leikkaus sis. pesu 49,40 € (alviton hinta 39,84)Keskipitkien hiusten monivärjäys 114 € (alviton hinta 91,94)
Ennakkovero + yel 6 €Ennakkovero + yel 12 €
Vuokra 5 €Vuokra 10 €
Vakuutus 3,5 €Vakuutus 7 €
Ainekulu n. 1 €Ainekulu n. 20 €
Tuntitaksa noin 24 € *Tuntitaksa noin 21,5 € * (yht. 2 h)

* Tuntitaksasta vähennetään vielä muun muassa lomat sekä peruuntuneet tai tyhjät ajat, joten esimerkiksi hiustenleikkauksen 24 euron tuntitaksasta jää todellisuudessa vähemmän käteen.

Kaisa Heikkinen on toinen Hiuskissin yrittäjistä. Hänellä kertyy työtunteja keskimäärin 43 viikossa.

Heikkisen esimerkkiviikko pitää sisällään 10 hiustenleikkuuta, 12 värjäyksen ja leikkauksen yhdistelmää sekä yhden meikkauksen ja kampauksen. Kuukaudessa yrittäjälle kertyy noin 2 200 euroa. Lisäksi kampaamotuotteiden myynnistä kertyy noin 75 euron lisä kuussa.

Nainen seisoo kampaamon tiskin takana ja katsoo vasemmalle.
Kaisa Heikkinen kertoo, että parturi-kampaajan työ on hektisempää kuin moni ajattelee. Hänen tavalliseen työpäiväänsä mahtuu yleensä kymmenen minuutin ruokatauko ja kaksi viiden minuutin taukoa. “Se on ihan perus. Sitten multitaskataan siinä samalla.” Kuva: Janne Körkkö

Laura Kurkinen kertoo, että alan yrittäjät puhuvat tällä hetkellä avoimesti sosiaalisen median alustoilla omasta tilanteestaan. Yhdessä on pohdittu ratkaisuja esimerkiksi siihen, että yrittäjä tekee pitkää päivää, mutta mitään ei jää viivan alle. Kurkista jännittää tuleva hintojen nosto:

Video: Timo Sihvonen / Yle.

Osaa hintojen nostaminen arveluttaa, vaikka se on ainut keino selviytyä. Kurkinen muistuttaa kyseessä olevan käsityöläisammatin, tuotantoa ei voi vaan nostaa kulujen kattamiseksi ja tuoton turvaamiseksi.

Kaikki eivät kuitenkaan ole luopumassa kampaamopalveluista, Kurkisen mukaan he tinkivät ennemmin jostain muusta.

Juttua on muokattu 7.5.2024 klo 16:23: Taulukon otsikkoon on lisätty oululaiskampaamo, ja taulukkoon lisätty alvittomat hinnat. Jutun faktalaatikkoa on nostettu ylemmäs.

Korjattu 7.5.2024 klo 17:48: Jutun taulukoon on täsmennetty, että monivärjäykseen menee kaksi tuntia. Arvioitu tuntitaksa on korjattu 21,5 euroon aiemman 22 euron sijaan. Lisäksi monivärjäyksen ainekuluksi on korjattu 20 euroa aiemman 30 euron sijaan.

Juttuun korjattu 8.5.2024 kello 8.29 Laura Kurkisen titteliksi vuokratuoliyrittäjä, aiemmin jutussa luki yrittäjä.

Suosittelemme