Kuhmon nuorisovaltuusto haluaa maksuttomat kuukautissuojat nuorille

Nuorisovaltuusto perustelee aloitettaan kuukautisköyhyydellä. Nuorisovaltuuston tekemän kyselyn mukaan 16,6 prosentilla vastaajista ei ole varaa hankkia kuukautissuojia.

Kuukautissuojia pöydällä.
Kuukautissuojia pöydällä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Tiia Korhonen

Kuhmon nuorisovaltuusto haluaa, että kaupunki kokeilee maksuttomien kuukautissuojien jakamista kuhmolaisille alle 18-vuotiaille nuorille. Nuorisovaltuusto perustelee aloitettaan kuukautisköyhyydellä.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Virpi Pikkarainen kertoo, että maksuttomilla kuukautissuojilla halutaan tuoda edes pieni apu niille perheille, joilla on taloudellisesti tiukkaa tai perheessä on useita henkilöitä, joilla on kuukautiset.

– Kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan, käyttääkö rahat ruokaan vai kuukautissuojiin. Jokaisella pitäisi olla myös oikeus valita itselleen mukavin kuukautissuojamuoto, eli senkään takia ei tarvitsisi miettiä, mikä on halvin vaihtoehto.

Nuorisovaltuuston maaliskuussa tekemän kyselyn mukaan 16,6 prosentilla vastaajista ei ole varaa hankkia kuukautissuojia. Vastaajista 88,1 prosenttia hakisi maksuttomat kuukautissuojat kouluterveydenhoitajalta. Kyselyyn vastasi 71 ihmistä, joista 42 oli 10–18-vuotiaita.

– Kuukautiset itsessään ovat edelleen tabu nuorten keskuudessa. Kynnys hakea ilmaisia suojia olisi mahdollisimman pieni, jos kuukautissuojat saisi hakea koulun terveydenhoitajalta, Pikkarainen kertoo.

Nuorisovaltuuston mielestä maksuttomat kuukautissuojat olisivat luonnollinen jatkumo maksuttoman ehkäisyn kokeilulle. Muun muassa Kajaanissa, Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Nurmeksessa jaetaan maksuttomia kuukautissuojia kokeilupohjalla, Pikkarainen sanoo.

– Haluaisimme, että myös Kuhmossa kokeiltaisiin maksuttomien kuukautissuojien tarjoamista. Jos kokeilujakso osoittaa, että se on tarpeellista, siitä voisi tulla pysyvä käytäntö.

Asia on esillä Kuhmon kaupunginhallituksessa tiistaina 7. toukokuuta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme