Naisten Superpesis alkaa tänään – tämä on suurin muutos voimasuhteisiin

Naisten Superpesiksen kausi alkaa toden teolla tänään. Viime kauden mitalistit ovat vahvoja tälläkin kaudella.

Porin Pesäkarhut.
Porin Pesäkarhut voitti mestaruuden viime kaudella. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Sakari Lund

Naisten Superpesiksen kausi pääsee täyteen vauhtiin tällä viikolla yhden Fuengirolassa pelatun ottelun jälkeen. Kausi alkaa kotimaan pelien osalta puolustavan mestarin Porin Pesäkarhujen ja Pöytyän Urheilijoiden kohtaamisella.

Yle Urheilun asiantuntija Antti Yli-Saunamäki arvioi sarjan asetelmia kauden kynnyksellä.

Suosikit

Lapuan Virkiän, Porin Pesäkarhujen ja Manse PP:n logot.
Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Mestarisuosikit ovat tutut. Viime kauden kärkikolmikko oli järjestyksessä Porin Pesäkarhut, Manse PP, Lapuan Virkiä, ja samat joukkueet ovat nytkin ennakkoon vahvimpia.

– Naisten Superpesiksen suurin muutos voimasuhteisiin on se, että Lapuan Virkiä tulee voimakkaasti kolmanneksi suureksi suosikiksi viime vuoden finalistien Porin ja Tampereen oheen, Yli-Saunamäki sanoi.

Lapua on voittanut edellisen Suomen mestaruutensa vuonna 2015, mutta nyt siihen on hyvä mahdollisuus.

– Lapua on pitkään päässyt rakentamaan nykyjoukkuetta vanhan päälle. Heillä on uusi pelinjohtaja Jussi Muilu. Talvikausi meni hyvin, he voittivat Talvisuperin mestaruuden. Lapua on kuntopuntarissa tällä hetkellä ihan vahvimmasta päästä.

Manse oli viime vuoden finaalisarjassa ennakkosuosikki, mutta hävisi viidessä ottelussa Porille.

– Heillä on tuttu, erittäin vahva materiaali, Virpi Hukka, Siri Eskola, Anna Ala-Kauhaluoma, Ella Korpela, Saaga-Angelia Raudasoja. Varmasti ykköskärki tulee olemaan ihan kovinta laatua. Nimekäs joukkue, jolla on rutiinia loppupeleistä.

– Kysymysmerkkinä on uusi pelinjohtaja Manu Vartia. Hän on tehnyt hyvää työtä nuorten parissa ja saa nyt näyttöpaikan kärkijoukkueessa.

Hallitsevan mestarin Porin joukkueeseen tuli muutoksia.

– Ehkä isoimmat ovat ne, että molemmat päävaihtajat lähtivät, Emilia Itävalo lopetti ja Silja Syrjälä lähti Seinäjoelle. Tämä on varmasti sellainen asia, mikä pelinjohtaja Jussi Haapakosken pitää pystyä miettimään, että miten noille paikoille löytyvät täydentäjät.

Seuraa näitä pelaajia

Silja Syrjälä, Anni Heikkilä ja Johanna Pirskanen.
Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Yli-Saunamäki nosti esiin myös muutamia mielenkiintoisia pelaajia. Ei välttämättä kaikkein tunnetuimpia nimiä, mutta sellaisia, joita kannattaa kauden aikana seurata. Pori vahvistui Johanna Pirskasella.

– Pirskanen pelasi Joensuussa aivan huippukausia. Hän on todella nopea, hyvä ulkopelaaja ja tulevaisuuden tähtipelaaja. Nyt Porissa hän saa vielä hieman paremman ryhmän ympärilleen. Häneltä odotan isoa läpimurtoa aivan eliittipelaajaksi.

Virkiästä Yli-Saunamäki mainitsee lukkari Anni Heikkilän, joka nostettiin pelinjohtajien ennakkoarvioissa sarjan parhaaksi lukkariksi.

– Hän on todella peliälykäs ja röyhkeä lukkari, joka on noussut viime vuosina aivan absoluuttiselle huipulle lukkareista. Hän on Lapuan nousun tietynlainen ruumiillistuma. Hän on mennyt valtavasti eteenpäin ja pystynyt kehittämään Lapuan ulkopeliä.

Kärkikolmikkoa haastava Seinäjoen Maila-Jussit sai kovan paluumuuttajan.

– Viime vuonna Porissa mestaruuden voittanut Silja Syrjälä, muutaman vuoden takainen kärkilyöntikuningatar, tuli takaisin Seinäjoelle. Hän tuo Seinäjoen joukkueeseen kovuutta ja voittamisen nälkää, mitä joukkue varmasti vaatii, että pystyy ottamaan viimeiset askeleet mitalijoukkueen tasolle.

Puheenaiheet

Joko nyt on Lapuan vuoro?

”Aina kiinnostaa, kuka on Suomen paras. Nyt kilpailu kärjen osalta laajenee entisestään, kun Lapua tulee siihen mukaan. Heillä kokonaispaketti on erittäin hyvä. Löytyy hyvin roolitettu joukkue ja tarvittavat palaset eri tehtäviin. Janette Lepistö näyttää olevan taas kovemmassa lyönnissä kuin hetkeen.

Pystyykö Lapua oikeasti syksyllä kampeamaan viime vuoden finaalijoukkueet pois?”

Kärki laajenee

”Seinäjoella on ihan realistinen mahdollisuus mitaleille. Kirittäret on kestomenestyjä. Heillä on pelissä varmasti omat haasteensa varsinkin alkukaudesta, mutta erittäin laadukas joukkue.

Raumalla ja Joensuulla ei ehkä tule riittämään aivan kärkeen, mutta ne ovat yllätysvalmiita joukkueita varsinkin kotikentillään ja pystyvät ottamaan kovia päänahkoja myös kärkijoukkueista.”

Uusia vastuunkantajia

”Sarjaan pitää tulla uusia vastuunkantajia. Parin vuoden aikana on monta kovaa nimeä lopettanut. Uskon, että uusia tähtipelaajia löytyy esimerkiksi Heikkilän ja Pirskasen kautta.

Haastajajoukkueista sellaisia voisivat olla esimerkiksi Joensuun Noora Pasi tai viime vuonna huippukauden lukkarina pelannut Veera Toikka. Jos Pasi ja Toikka onnistuvat, niin Joensuukin voi olla yllättävän korkealla sarjassa.”

Ylen ensimmäinen tv-ottelu tulee perjantaina 10.5. kello 18 TV2:ssa, kun miesten Superpesiksessä KPL isännöi JoMaa. Naisten ensimmäinen tv-peli on luvassa sunnuntaina 12.5. Jyväskylästä, kun JoMa haastaa Hippoksella Kirittäret kello 16.45 alkaen.

Suosittelemme