Viertolan kouluampumisesta epäilty suunnitteli ampuvansa useita ihmisiä – näin tapahtumat etenivät

Esitutkinnassa ei poliisin mukaan ole tullut ilmi seikkoja, jotka tukisivat epäillyn kertomaa kiusaamisesta. Epäilty oli ottanut aseen sukulaisen lukitusta asekaapista tekoa edeltäneenä viikonloppuna.

Poliisin eristysnauhaa Viertolan koulun ulkopuolella.
Ampumavälikohtaus tapahtui Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteessä tiistaiaamulla 2. huhtikuuta. Viertolan kouluampumisen todistaneet kuudesluokkalaiset eivät ole enää palanneet opiskelemaan luokkatilaan, jossa ampuminen tapahtui. Kuva: Silja Viitala / Yle
Anna Horppu,
Saara Hirvonen

Poliisi on loppusuoralla vantaalaisessa Viertolan alakoulussa tapahtuneen kouluampumisen tutkinnassa.

Kuulusteluissa on käynyt ilmi, että 12-vuotias epäilty suunnitteli tekoa 2–3 viikkoa. Tätä tukee myös epäillyn käytössä olleisiin tietoteknisiin laitteisiin tehdyt laite-etsinnät, Itä-Uudenmaan poliisi kertoo tiedotteessaan.

Etsinnöissä on käynyt ilmi, että epäilty oli ollut kiinnostunut kouluampumisista ja vastaavanlaisiin tekoihin liittyvistä sivustoista, aseista sekä niiden toimintaan liittyvistä videoista kuukausien ajan.

Hän ei kuitenkaan kertonut aikeistaan kenellekään.

Huhtikuun alussa tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa kuoli kuudesluokkalainen poika ja kaksi kuudesluokkalaista tyttöä vietiin sairaalahoitoon.

Esitutkinnassa selvisi, että epäilty aikoi ampua useampaa kuin kolmea henkilöä.

Poliisi ei ole päässyt vielä kuulemaan toista vakavasti loukkaantunutta uhria. Hän on edelleen sairaalahoidossa.

Tapahtumat luokassa kestivät vain pari minuuttia

Tapahtumat luokkahuoneessa kestivät poliisin mukaan 1–2 minuuttia.

Epäilty oli saapunut aamulla kouluun Paviljonki-rakennuksen WC-tilojen kautta, nostanut huivin kasvojensa suojaksi ja kävellyt luokkaan.

Luokkahuoneessa epäilty ilmoitti, että nyt kiusaaminen loppuu. Tämän jälkeen hän ampui käsiaseella kolmea oppilasta.

Opettajan rooli tapahtumien kulkuun oli poliisin mukaan merkittävä. Hän on saanut vaikutettua epäillyn tekijän toimintaan ja saanut hänet poistumaan koulusta.

Poliisin mukaan teossa käytetty ase kuuluu lähisukulaiselle. Tutkinnassa on selvinnyt, että epäilty on aiemmin ampunut aseella pari kertaa sukulaisen valvonnassa.

Epäilty tekijä oli käynyt tekoa edeltäneenä viikonloppuna sukulaisen luona ja ottanut aseen lukitusta asekaapista, tutkinnanjohtaja kertoo Ylelle.

Epäilty koki, että häntä kiusattiin

Epäilty kertoi teon motiiviksi kiusaamisen. Epäiltyä on hänen kertomansa mukaan nimitelty, syrjitty ja jätetty ryhmän ulkopuolelle.

Esitutkinnassa ei poliisin mukaan ole tullut ilmi seikkoja, jotka tukisivat epäillyn kertomaa kiusaamisesta.

– Esitutkintaa varten saadun materiaalin perusteella vuosia aiemmin on ollut muutamia yksittäisiä konfliktitilanteita, jotka on selvitetty. Epäillyn oma subjektiivinen kokemus kiusaamisesta ei välttämättä ole näkynyt ulospäin, sanoo tutkinnanjohtaja Marko Särkkä tiedotteessa.

Poliisin mukaan salassa pidettävää tietoa ovat esimerkiksi asianosaisten terveystiedot ja uhrien vammat, lastensuojeluun liittyvät asiat, perhetausta, yksityiselämään liittyvät arkaluonteiset seikat sekä mielentilaan liittyvät selvitykset.

Kun kaikki esitutkintapöytäkirjaan tarvittavat lausunnot ovat saapuneet, esitutkinta on poliisin osalta valmis.

Tapaus ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan epäillyn nuoren iän vuoksi.

Toimittaja Aliisa Ristmeri tiivistää videolla uutisen minuuttiin:

Itä-Uudenmaan poliisin yleisjohtaja Tomi Salosyrjä kertoi tapahtumien kulusta poliisin tiedotustilaisuudessa 2. huhtikuuta 2024.

Oikaisu 8.5. kello 16.23: Jutun väliotsikossa luki virheellisesti: Uhri koki, että häntä kiusattiin. Korjattu muotoon: Epäilty koki, että häntä kiusattiin.

Suosittelemme