Israelin joukot ottivat Rafahin rajanylityspaikan hallintaansa Gazassa – armeija julkaisi videon valtauksesta

Rafahin ja ja Egyptin välinen rajanylityspaikka on suljettu ja paikalla on israelilaisia panssarivaunuja. Yöllä Israel teki ilmaiskuja kaupunkiin, johon on pakkautunut gazalaisia.

Israelin armeijan julkaisema video Rafahin rajanylityspaikalta.
STT-Yle

Gazan Rafahin rajanylityspaikka on suljettu. Israelin armeija kertoo ottaneensa rajanylityspaikan Gazan puoleisen osan ”operationaaliseen hallintaansa”.

– Juuri nyt erikoisjoukot tutkivat rajanylityspaikkaa. Harjoitamme operatiivista valvontaa alueella, armeija sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lisäksi Israel kertoo Kerem Shalomin rajanylityspaikan olevan suljettu turvallisuussyistä, ja kertoo sen avautuvan uudelleen ”kun turvallisuustilanne sallii”.

Reutersin lähteiden mukaan rajanylityspaikan kautta Gazaan kulkeva humanitaarinen apu on keskeytynyt. Rafahin raja-aseman kautta on kuljetettu suurin osa humanitäärisestä avusta, jonka varassa moni gazalainen elää. YK on lisäksi ilmoittanut, että rajanylityspaikkojen sulkeminen käytännössä estää ulkopuolisen avun kulkeutumisen Gazan kaistalle.

Israelin on odotettu jo pitkään aloittavan maahyökkäyksen Rafahin kaupunkiin. Toistaiseksi ei ole selvää, kuinka suuren mittakaavan operaatio tällä hetkellä on käynnissä. Rafahin kaupunkiin on pakkautunut hyvin paljon Gazan sisäisiä pakolaisia, jotka ovat hakeneet kaupungista turvaa sotatoimilta.

Israelin asevoimat jakoi viestipalvelu X:ssä paikan päältä videon, jossa tankit ajavat rajanylityspaikalle. Videolla näkyy myös paikalle pystytetty Israelin lippu.

Yöllä ilmaiskut surmasivat ainakin viisi ihmistä

Israelin öiset ilmaiskut Rafahiin ovat surmanneet ainakin viisi ihmistä, sanoi paikallinen sairaala varhain tiistaina. Lisäksi sairaalaan kerrotaan tuodun useita iskuissa loukkaantuneita.

Kartalla Kerem Shalomin rajanylityspaikka Gazan ja Israelin etelärajalla sekä Rafahin kaupunki.
Israelin asevoimat kertoo ottaneenssa Rafahin rajanylityspaikan hallintaansa. Lisäksi Kerem Shalomin avustuskuljetukset on keskeytetty ”turvallisuussyistä”. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan asuinrakennukset Rafahin itäosissa olivat myöhään maanantaina jatkuvan pommituksen kohteena, ja valtaosa ihmisistä oli alkanut paeta alueelta. Israel on sanonut valmistelevansa ilmaiskuilla maaoperaatiota.

Millaiselta tilanne Rafahissa näyttää humanitaarisen avun näkökulmasta? Ylen aamun haastattelussa SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen.

Lisäksi äärijärjestö Islamilaisen jihadin sotilaallinen siipi sanoi myöhään maanantaina taistelijoidensa ampuneen raketteja Gazasta kohti Israelin eteläosia. Raketti-iskut olivat vastaus Israelin ilmaiskuihin Gazassa.

Järjestö sanoi kohdistaneensa iskuja Sderotiin ja Nir Amiin sekä siirtokuntiin lähellä Gazan kaistaa. Israelin asevoimien mukaan ilmahälytykset ovat soineet yhteisöissä Gazan kaistan läheisyydessä.

Israelin ilmaiskun uhreja tuotiin telttasairaalaan Rafahissa tiistaina

Israel suhtautuu kielteisesti ehdotelmaan

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi maanantaina, ettei maahyökkäystä Rafahiin voida suvaita sen tuhoisien humanitaaristen seurausten vuoksi. Lisäksi hän arvioi Israelin mahdollisella hyökkäyksellä olevan horjuttavia vaikutuksia alueella.

Guterres peräänkuulutti Israelilta ja äärijärjestö Hamasilta entistä kovempia pyrkimyksiä, jotta osapuolten välille saataisiin aikaan aseleposopimus. Tilaisuutta aseleposopimukseen pääsemiseksi ei tule Guterresin mukaan hukata.

Hamas kertoi maanantaina hyväksyvänsä välittäjien tekemän aselepoehdotuksen Gazan taisteluiden päättämiseksi.

Israelilaismedian mukaan Israelin hallitus ei olisi hyväksymässä ehdotusta. Maan sotakabinetti päätti kuitenkin lähettää delegaation tapaamaan välittäjiä. Lausunnossaan se kuitenkin sanoi, että Hamasin hyväksymä ehdotus on kaukana Israelin vaatimuksista.

Taistelut Gazassa ovat jatkuneet lähes seitsemän kuukauden ajan. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa yli 34 700 ihmistä, joista suurin osa on ollut naisia ja lapsia. YK:n mukaan yli 70 prosenttia Gazan asuinkäytössä olevista rakennuksista on tuhoutunut.

Sopimusehdotus: Loppu sotatoimille ja saarrolle

Al-Jazeera on saanut Hamasin hyväksymän sopimuksen nähtäväkseen. Sen mukaan ehdotus sisältäisi kolme vaihetta, joista kukin kestäisi kuusi viikkoa.

Aselepo alkaisi ensimmäisestä vaiheesta ja taisteluiden väliaikaisesta taukoamisesta. Tässä vaiheessa Israelin joukot myös vetäytyisivät itään, pois Gazan kaistan tiheämmin asutuilta alueilta ja kohti Israelin ja Gazan välistä rajaa. Ensimmäiseen vaiheeseen sisältyisi myös vankien vaihtoja.

Israelilaisjoukkojen vetäytyminen mahdollistaisi myös sen, että palestiinalaissiviilit voisivat alkaa palaamaan koteihinsa.

Sopimuksen toisessa vaiheessa sotatoimet lopetettaisiin pysyvästi ja Israel vetäytyisi kokonaan Gazasta. Lisäksi toteutettaisiin toinen vankien vaihto. Kolmannessa vaiheessa vapautettaisiin loputkin Gazassa olevat panttivangit sekä Israelin puolella olevat palestiinalaisvangit. Tähän vaiheeseen sisältyisivät myös 3–5-vuotinen Gazan jälleenrakennussuunnitelma sekä Israelin ylläpitämän Gazan saarron loppuminen.

CNN:n haastatteleman Israelin asevoimien tiedottajan Daniel Hagarin mukaan Israel jatkaa operaatioitaan Gazassa riippumatta siitä, että Hamas on hyväksynyt aselepoehdotuksen. Heti illalla Israel teki lukuisia ilmaiskuja Rafahiin kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta. Israel perusteli valmistelevansa iskuilla maaoperaatiota Rafahiin.

Khan Yunis on ollut Israelin armeijan iskujen kohteena jo useita kuukausia. Nyt ihmisiä kehotetaan siirtymään alueelle telttaleireihin. Video: Eeva Sarlin / Yle, UNOSAT, OpenStreetMap, Google Earth

Biden varoitti Netanjahua Rafahista

Israelin tärkeä liittolainen Yhdysvallat on sanonut tarkastelevansa Hamasin vastausta mahdolliseen aselepoon liittyen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti maanantaina Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua, ettei Israelin tulisi hyökätä Rafahiin. Huhtikuussa Biden oli sanonut Netanjahulle, että Rafahiin hyökkääminen olisi virhe.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi perjantaina, ettei Israel ole vielä esittänyt uskottavaa suunnitelmaa vaarassa olevien siviilien suojelemiseksi ja että ilman suunnitelmaa Yhdysvallat ei tue mittavaa sotilasoperaatiota Rafahiin.

Ulkoministeriön tiedottaja Matthew Miller sanoi niin ikään maanantaina, että Yhdysvallat ei ole vielä nähnyt humanitaarista suunnitelmaa, joka olisi uskottava ja toteuttamiskelpoinen.

– Uskomme, että sotilasoperaatio Rafahissa juuri nyt lisäisi dramaattisesti palestiinalaisten kärsimyksiä ja johtaisi siviilikuolemien lisääntymiseen, Miller sanoi toimittajille.

Myös Jordanian kuningas Abdullah pyysi maanantaina neuvotteluissa presidentti Bideniä puuttumaan Israelin aikeisiin Rafahissa, jotta voitaisiin välttää ”uusi joukkomurha”.

Uutinen päivittyy.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Juttua päivitetty 7. toukokuuta kello 9.06: Lisätty Israelin armeijan vahvistus rajanylityspaikan haltuunotosta, lisätty myös Yle aamun haastatteluvideo.

Suosittelemme