Hotellihuone voi maksaa Tampereella yli 300 euroa yöltä, eikä sitä välttämättä edes saa – tästä on kyse

Tampereella monet hotellit voivat maksaa enemmän kuin Helsingissä. Varaussivustoilla myydään jo odottavia varauksia, koska osa voi perua viime hetkillä tulonsa.

Tampereen hotelleihin on ensi viikonloppuna tunkua. Haastattelussa Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäjohtaja Heli Jokela. Video: Oskari Räisänen / Yle, Marjut Suomi / Yle.
Anu Leena Hankaniemi,
Oskari Räisänen

Tampereelta on välillä vaikeaa saada hotellihuonetta. Tämä näkyy jo ennen kesäsesonkia.

Esimerkiksi kaikki S-ryhmän hotellit ovat ensi viikonloppuna täyteen varattuja. Scandicilla on vielä joitakin huoneita vapaina perjantaina.

Tampereen hotellien hinnat ovat myös varsin kovia Helsinkiin verrattuna. Esimerkiksi huone hotelli Tornista tai Ilveksestä maksaa varaussivustoilla 300–400 euroa yöltä.

Hotellihuone Tampereen keskustassa voi maksaa siis neljänneksen enemmän kuin saman ketjun huone Helsingin keskustassa.

Miten tähän on tultu?

Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäjohtaja Heli Jokela löytää tilanteelle ainakin kolme syytä.

Tampereella on ensinnäkin uuden areenan ansiosta paljon tapahtumia. Toiseksi Helsingissä hotellihuoneita on enemmän kuin Tampereella.

– Meillä katto tulee vastaan nopeammin ja se näkyy hinnoissa.

Visit Tampereen markkinointijohtaja Heli Jokela Tammerkosken sillalla kuvattuna.
Korkeat hotellihinnat kertovat myös kaupungin kiinnostavuudesta, Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäjohtaja Heli Jokela arvioi. Kuva: Oskari Räisänen / Yle

Korona-aikaan Tampereesta tuli Jokelan mukaan jopa vähän suositumpi matkailukohde kuin Helsingistä. Viime vuonna Tampereen majoituksissa syntyi sadan miljoonan euron ennätys.

– Sikäli korkeat hinnat kertovat myös positiivista viestiä kaupungin kiinnostavuudesta, Jokela sanoo.

Ylibuukkauksia peruutusten varalta

Neljän tamperelaisen S-hotellin liiketoimintajohtaja Mikko Kankaanpää tunnistaa ilmiön.

Tuleva viikonloppu on ruuhkasta hyvä esimerkki, kun kaikki perinteiset tamperelaiset hotellit Torni, Ilves, Tammer ja Villa ovat täyteen varattuja.

Viikonloppuna kaupungissa on Paula Koivuniemen uraa juhlistava konsertti, Suomen suurimmat Euroviisubileet ja Comic Con Finland -popkulttuuritapahtuma.

Saadaanko Tampereella parempi kate, koska hinnat nousevat aina kun kaupungissa on paljon tapahtumia?

– Hotellialalla hinnat yleensä nousevat ja laskevat kysynnän mukaan. Täyteen hotelliin tarvitaan toki enemmän henkilökuntaa asiakkaita palvelemaan, Kankaanpää sanoo.

Tamperen Sokos Hotel Ilves kuvattuna kirkkaan sinistä kevättaivasta vasten.
Varaussivustojen kautta huoneita myydään ylipaikoille. Esimerkiksi hotelli Ilveksestä huoneen voi saada viime hetken peruutuksen kautta. Arkistokuva. Kuva: Yle Tampere

Vaikka hotellit ovat täyteen varattuja, esimerkiksi varaussivusto Hotels.com tarjoaa Ilveksestä huoneita 300–659 eurolla. Sivustojen kautta huoneita myydään hotelleissa yleisesti ylipaikoille.

Kankaanpään mukaan ylibuukkaus ei ole kuitenkaan ongelma, koska viime hetken peruutuksia tulee aina ja silloin vapautuva huone myydään jo sisällä olevalle varaukselle.

– Mainitsemasi varauskanavissa näkyvät huoneet ovat näitä viime hetken peruutuksia, jotka ovat vapautuneet myyntiin, kun hotellissa ei ole ollut kirjattuna odottavia varauksia.

Poikkeustapauksissa voi käydä niinkin, ettei asiakas saa varaamaansa huonetta.

– Joskus on käynyt niin, että asiakkaalle on pitänyt etsiä vaihtoehtoinen huone. Näihin on löytynyt hyvä vaihtoehto, koska meillä on Tampereen keskustassa neljä hyvää hotellia lähellä toisiaan.

Helsingissä tarjontaa on enemmän

Tampereella hotellien täyttöaste on kesällä noin 70 prosenttia. Liikakysyntä osuu pääosin kesäviikonloppuihin tai Alihankintamessujen aikaan.

– Varmasti tähän aikaan vuodesta myös erilaiset yksityiset tapahtumat, kuten polttarit, ovat aktivoituneet, ja myös kulttuuritarjonnan kevätkausi pyörii edelleen, Visit Tampereen Jokela sanoo.

Sekä Jokela että Scandicin viestintäjohtaja Johanna Uimonen arvioivat, että Helsingissä kysyntä joustaa paremmin kuin Tampereella.

– Helsingin ja Tampereen hotellihinnat eivät ole suoraan vertailukelpoisia. Helsinkiin on tullut viime vuosina uusia hotelleja ja tämän myötä lisää huonekapasiteettia, jolloin tarjontaa hotellihuoneista on enemmän, Uimonen sanoo.

Helsingissä näkyy tulevana kesänä varauspiikkejä esimerkiksi Metallican ja Coldplayn konserttien aikaan.

Tampereella on useita hotellihankkeita käynnissä. Arvion mukaan kaupungiin mahtuisi jopa kymmenen uutta hotellia.

Esimerkiksi keskustan Frenckellin historialliseen kiinteistöön, Särkänniemeen ja Kauppiin kaavaillaan jo nyt hotelleja. Menee aikaa, että niistä on apua.

Suosittelemme