Kuopion kaupunki ei hyväksy KuPSin esittämää keskuskentän stadionin kustannusmallia

Kaupunki toteaa, ettei se voi toteuttaa stadionia KuPS oy:n esittämällä tavalla. Kaupungin mukaan esitys tarkoittaisi sitä, että kaupunki tukisi seuran käyttöön tulevia liiketoimintatiloja.

Kuopion Palloseura ja HJK liigaottelussa 29.5.2022 Kuopion Keskuskentällä.
Kuopion keskuskenttä. Arkistokuva. Kuva: Keijo Salokangas / Yle
Keijo Salokangas,
Laura Kosonen

Kuopion kaupunki on ilmoittanut Kuopion Palloseuralle, että kaupunki ei voi jatkaa Kuopion keskuskentän jalkapallostadionin hankkeen toteutusta seuran esittämällä kustannusmallilla ja -jaolla.

Kaupunki pitää Kuopion Palloseuran linjauksia kustannusten jaosta kaupungin näkökulmasta alimitoitettuna. Kaupungin mukaan ero on vuositasolla noin 300 000 euroa todellisiin kustannuksiin verrattuna.

Kaupungin mukaan KuPS oy:n esitys tarkoittaisi sitä, että kaupunki tukisi KuPS oy:n omaan käyttöön tulevia liiketoimintatiloja tavalla, joka ei olisi yhdenvertainen suhteessa muihin toimijoihin ja Kuntolaakson hankkeeseen.

Yle tavoitti KuPSin pääomistaja Ari Lahden kommentoimaan kaupungin päätöstä.

– Olen henkilökohtaisesti erittäin pettynyt. Vuodesta 2012 asti olen esittänyt erilaisia vaihtoehtoja stadionin toteuttamiseen. Nyt olisi ollut hyvä aika rakentaa, Lahti sanoo.

Hänen mukaansa kaupungin päätös tuli yllätyksenä.

– Vielä alkuvuodesta keskusteluja käytiin hyvässä hengessä. Nyt tuntuu, että 12 vuotta on pitkä aika velloa samassa asiassa edestakaisin.

– Kun mikään ehdotus ei kelpaa, en enää tiedä, mitä tehdä, Lahti sanoo.

KuPS on esittänyt huhtikuussa omat taloudelliset reunaehtonsa hankkeen toteutumiselle. Seuran tavoitteena on edelleen kategoria 4:n mukainen stadion, jossa olisi 8 000 paikkaa. Stadion sisältäisi liiketoiminnan kehittämiseen tarvittavat liiketilat.

Kuopion kaupunki kertoo tiedotteessaan, että se olisi ollut valmis rahoittamaan stadiontilojen lisäksi myös liiketoimintatilojen rakentamista osana stadionhankkeen kokonaisuutta, mutta vuokran määräytymisen perusteen olisi tullut olla tilojen todelliset kustannukset ja ilman julkista tukea.

Kaupunki kertoo arvioivansa mahdollisuuksia stadionhankkeen toteuttamiseen muissa muodoissa kuin nyt keskustelussa olleella tavalla. Kaupungilla on edessään laaja talouden tasapainottaminen.

Stadionhanke on ollut tarkoitus toteuttaa leasing- ja elinkaarimallilla, jossa rahoittajana ja omistajana toimisi yksityinen toimija. Kuopion kaupunki solmisi 20 vuoden leasing-sopimuksen toimijan kanssa ja KuPS maksaisi stadionista vuokraa. Sopimuskauden päätteeksi kenttä siirtyisi kaupungin omistukseen.

Juttua muokattu 7.5. klo 21: Lisätty Ari Lahden kommentit.

Suosittelemme